Ukrán és kárpátaljai magyar gyerekeket táboroztat a kormány Velencén

2015. július 17. 19:35

Több mint hatszáz olyan rászoruló ukrajnai gyerek táborozhat a nyáron tíz héten keresztül Velencén, akiknek az édesapjuk a kelet-ukrajnai fronton teljesít szolgálatot, vagy ott meghalt vagy megsérült – közölte Soltész Miklós államtitkár. Rajtuk kívül Kárpátaljáról háromezer, a külhoni magyar területekről további 1200 gyermek nyaralását segíti az állam.

2015. július 17. 19:35

Tíz héten át 660 ukrajnai gyermeknek biztosít táborozási lehetőséget a magyar kormány - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós azt mondta: olyan rászoruló, az Ukrajnát sújtó háborúban szenvedő ukrán családok gyermekeit látják vendégül Velencén, akiknek az édesapjuk meghalt vagy megsérült a harcokban, illetve jelenleg is kint teljesít szolgálatot a fronton.

Az államtitkár elmondta, rajtuk kívül az Erzsébet-program keretében háromezer kárpátaljai magyar gyermek is táborozhat Magyarországon. Arról is beszélt: a kárpátaljaiak mellett 1200-an nyaralnak itt Erdélyből, a Felvidékről Szlovéniából, a Délvidékről és Horvátországból.

Az Erzsébet-programra utalva hozzátette: Magyarország erejét, elkötelezettségét szolidaritását mutatja, hogy az elmúlt években felállt egy olyan rendszer, amelyben több százezer gyermek üdültetését, nyaraltatását biztosítják.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben még 50 ezer, majd a következő években csaknem 80-80 ezer, az idén pedig 100 ezer gyermek nyári üdültetésében segít az állam.

Magyarországi élményekkel a Kárpátokon túlra

Mihajlo Junger, Ukrajna magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte, hogy a táborba több gyermek Zsitomir városából érkezik, ahol katonai táborok vannak és véres harcok dúltak. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában is lesz olyan helyzet, hogy magyar gyerekeket tudnak fogadni Kárpátalján, a Kárpátokon túl, a hegyekben, a tavaknál és a Krímben is. Egy „békés ukrán Krímben” – mondta.

Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója úgy fogalmazott, a táborban a nyaralás mellett Magyarország megismertetése is cél, az, hogy a fiatalok tudják meg, ki a szomszédjuk. Azt mondta: főleg a Kárpátokon túl élők nem hallanak olyan híreket, hogy „Magyarország ebben a háborúban mégis támogatja Ukrajnát”. A szószóló fontosnak nevezte, hogy az itteni élményeket, híreket a gyerekek a tábor után hazavigyék.

Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is köszönetet mondott a csonka családokból érkező gyermekek fogadásáért. Úgy vélte, a gyerekek élményein keresztül, amelyeket hazaérkezve megosztanak a családjukkal, a magyar és az ukrán nép is sokkal közelebb kerülhet egymáshoz.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2015. július 18. 21:12
minden szegény magyar gyerek jelentkezzen gyorsan UA-ba - majd meg lesznek nyaraltatva még a nyáron ...
néhai Ch.Pilot
2015. július 17. 23:01
Hát ez az! A magyar kormány ukrajnai gyerekeket táboroztat, az ukrán meg toboroztat... :-( És a liberálbolsevik csőcselék mindkettőnek örül.
Nielsen
2015. július 17. 22:54
Várom valamelyik ballibbant jogvédő kurva felszólalását például annak a fura nevű Mártának a böfögését, hogy bezzeg eritreai gyerekeket nem akar a kormány táboroztatni. De akar, csak sátrakban. :D gigitigigitigigitigigitigigiti
Zsolt75
2015. július 17. 22:19
Micsoda képmutató gesztus, mikor a halál elől menekülő kisdedek százait tépik szét a gonosz által emelt pengésdrótok! Pfujj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!