Mazsihisz elnök: „Az antiszemitizmus a butaság szinonimája”

2015. augusztus 26. 22:04

„Az antiszemitizmus a butaság szinonimája” – jelentette ki Heisler András, a Mazsihisz vezetője Gyöngyösön, a Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján. Ilan Mor, izraeli nagykövet szerint az oktatáson keresztül lehet harcolni az előítéletek és a kirekesztő nézetek ellen.

2015. augusztus 26. 22:04

Az oktatáson keresztül lehet harcolni az antiszemitizmus, az előítéletek, a különböző kirekesztő nézetek ellen – jelentette ki Izrael budapesti nagykövete a Zsidó Kulturális Fesztivál gyöngyösi rendezvényének megnyitóján szerda este.

Ilan Mor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség és a Gyöngyösi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében a gyöngyösi zsinagógában megnyílt kiállításon mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a megújuló gyöngyösi zsinagóga nem csak a zsidó közösséget fogja szolgálni, hanem a várost is erősíti. A fesztiválra megnyílt kiállítás megmutatja, hogy a magyarországi zsidóság milyen érzelmi kapcsolatban áll Izraellel – hangsúlyozta.

„Fontos ez a tárlat, azonban önmagában nem elég, ezért arra bátorítom Önöket, látogassanak el Izraelbe, és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy milyen csodát építettünk fel” – tette hozzá.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról beszélt, hogy a Heves és Szolnok megye zsidóságának történetét felidéző, illetve Izrael hétköznapjait bemutató, valamint Kishont Ferenc magyar származású izraeli író munkásságáról megemlékező fotókiállítás bizonyítja, a zsidóság optimista nép. Úgy fogalmazott, hogy Izrael a zsidók szerelme, nem ráció, hanem mélységes érzelem, sok ezer év kultúrája.

Arról is beszélt, hogy elborzasztó az Európában egyre terjedő antiszemitizmus, ami ellen oktatással kell küzdeni. „Az antiszemitizmusnak ugyanis nincs objektív forrása, az antiszemitizmus a butaság szinonimája” – jelentette ki. Bődületes állításnak nevezte, hogy az antiszemitizmusért maguk a zsidó közösségek tagjai is felelősek. „Különösen romboló ez, ha egy zsidó vezető kürtöli szét” – tette hozzá.

„Mi, zsidók, nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak, mint mások, ezért a zsidók jelenléte sem lehet az antiszemitizmus okozója” – hangsúlyozta Heisler András.

A tárlat szeptember 15-ig látogatható hétfőtől péntekig díjmentesen.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. augusztus 27. 15:26
A zsidó is, az arab is semita nép, mégis halálosan gyüllölik egymást, vagyis antiszemiták. Akkor hogy is van ez? Helyesebb lett volna ha ugyanezt az anticionistára mondja, de akkor meg kilátszik a lóláb.
Vezetéknév Utónév
2015. augusztus 27. 13:00
Heislernek igaza van, de ez meddő igazság. Az antiszemitizmus krónikus ostobaságának belátásához pont az az intellgencia-mennyiség kellene, ami eleve kizárja az ilyen nézetek vallását.
Mindjárt
2015. augusztus 27. 10:50
Csak csendesen megjegyezném, hogy a zsidókat csakpodó beírók többsége nem jobbikos hanem zsideszes. Ez pedig nem valami következetes kedves zsideszbolsi elvtársak mert nektek a vezéretek megmondta, hogy a zsidók nektek istenáldásai. Hamut a fejetekre :)
Senye Péter
2015. augusztus 27. 10:36
Heisler butaságot mondott. Tehát antiszemita? Nohát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!