Beleolvastunk a Magyar Időkbe

2015. szeptember 01. 09:09

Konzervatív közéleti napilap, húsz oldal, 180 forint. Kicsit keresni kellett az Astoria újságosánál az új kormányközeli napilapot, az újságos se nagyon tudta, miről van szó, végül a Nemzeti Sport alatt, a hirdetési újságok között, messze a közéleti napilapoktól ráleltünk a Magyar Időkre.

2015. szeptember 01. 09:09

„Azt akarjuk, hogy az unokáink egy európai kalifátusban éljenek?” – kérdezi címlapon a lap, vagyis pontosabban Rogán Antalt idézik, aki kétoldalas, extra nagy fotóval illusztrált interjút adott Villányi Károlynak: a kalifátussal riogatáson kívül van benne gyurcsányozás és az EU-s bevándorláspolitika temetése, sajnos anélkül, hogy kiderülne, pontosan mi is bukott meg Rogán szerint. A címlapon helyet kapott még egy a Mandiner- vagy a Népszabadság-címlaphoz hasonló jobboldali véleménysáv, ahol most a lapon végigvonuló ciánzöld háttérszínnel kiemelt lapindító szerkesztőségi üzenet kapott helyet Magyar Idők címmel. A címlapon van még időjárás-jelentés is, hogy melyik városunkra vonatkozóan, nem derül ki. Az euró és a svájci frank árfolyamát is közlik.

Nem most tör ki a dizájnforradalom

A tördelés a visszafogottságra játszik, a ciánzöld szín kifejezetten unalmas, túlon túl békés hangulatot áraszt, kicsit a poszt-Szombathy-éra korai jobboldali Magyar Hírlapjára emlékeztet, és érezhetően a Napi Gazdaság dizájnjából táplálkozik, különösebb dizájnforradalmat tehát most sem kaptunk. A szerzők és szerkesztők túlnyomó része a Simicska-médiabirodalomtól az emlékezetes gecizést követően távozó médiamunkásokból áll: a felelős kiadó a volt Nemzet-főszerkesztő Liszkay Gábor, a főszerkesztő a volt nemzetes Csermely Péter, és a lapszerkesztők között csücsül a Lánchíd Rádió volt főszerkesztője, a Hír TV egykori műsorvezetője, Gajdics Ottó is.

A volt magyar nemzetes Haraszti Gyula szerkesztette Belföld rovat ötoldalas: ebből kettő gyakorlatilag a migránsokkal foglalkozik, kettőt elfoglal a címlapon is kiemelt Rogán-interjú, egy pedig sima vegyes hírválogatás. A migránstéma a Külföld rovatban is jelen van, megtudni például, hogy Ausztriália nem küldheti migránsait Kambodzsába, ahogyan szó esik arról is, hogy az USA és Kanada között is építhetnek határzárat, de egy izraeli biztonsági fal elleni tüntetésről is beszámol a lap.

Visszafogottság a véleményrovatban is

A Külföld rovatot a volt magyar nemzetes Sitkei Levente szerkeszti, de van nemzetközi lapszemle, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a The Telegraph és a The Washington Post egy-egy cikkét foglalják itt össze. A véleményrovattól alapvetően keményebb kontentet vártunk, minimum egy kinyomtatott Gajdics Ottó-videót: helyette van egy egészoldalas nosztalgiázó Bencsik András-vendégcikk, illetve egy vezércikként funkcionáló harmadik oldalas Czirják Imre-publicisztika a migránsokról.

A napi gazdaságos múltját nem tagadhatja le a Magyar Idők: Magyar gazdaság néven futó gazdasági rovata négyoldalas, illetve hat, ha hozzácsapjuk a Magyar Telekom támogatta telekommunikációs oldalt, valamint a környezetvédelmi híreket. A rovatban olyan jó címek kapnak helyet, mint hogy Rácáfolt az elemzőkre a beruházások bővülése, Szükséges lépés volt az extraprofit adóztatása, valamint Új Duna-híd épülhet a paksi bővítéssel. A lap hátsó felében kap helyet a kétoldalas, Orbán János Dénes által szerkesztett kultúrrovat, erős irodalmi fókusszal, valamint a szintén volt magyar nemzetes Ballai Attila szerkesztette kétoldalas sportrovat is.

Médiaháborús tévéműsor

A tévéműsor tökéletesen ábrázolja a Magyar Idők indulása idején lévő jobboldali médiahangulatot: az M1, az M2, az M4, a Duna TV, az RTL Klub, a TV2 és az Echo TV műsorát nyomtatták csak ki, a Simicska Lajoshoz köthető Hír TV valamiért kimaradt innen. Az impresszumból kiderül, hogy a lapot a még Napi Gazdaság Kiadó Kft. elnevezésű cég adja ki. 180 forintos árával egyébként a közéleti napilapok piacának kifejezetten az alsó középmezőnyére lőttek, a Magyar Nemzet 195 forintba kerül. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reggedieh
2015. szeptember 24. 15:19
Lehetetlen helyzetbe lavírozta magát a Fidesz. A MI olvasótábora néhány száz fő lesz, még ha megrendelik is a közintézmények. Már a napigazdaság.hu is dögunalmas volt, egyszerűen propagandalap, sokkal gyengébb, mint a MNO korábban, pedig az sem volt csúcs. Ez az egész simicskaorbán ügy a Fidesz önsorsrontó politikájának a jelképe. A Fidesz és Orbán mindent megkapott, hogy az országot talpra állítsa, de az első dolguk 2014 után az volt, hogy elkezdték egymást legecizni.... S akkor a többi szemétségről, gazemberségről, erőszakoskodásról már nem is beszélve.
di maggio
2015. szeptember 24. 09:34
Semmi antiszemitázás? Liberális fiúk,lányok, baj lesz a fizetéssel.
MZ/X
2015. szeptember 14. 12:37
A népszaránál meg a népszabaccságnál csak jobb lehet...
liberálzöld.
2015. szeptember 04. 12:34
A Fidesz-maffia új reklámújságja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!