Újabb csoportok indultak gyalog Ausztria felé

2015. szeptember 05. 11:46

Újabb csaknem ezer migráns jelent meg a Keletiben, egy részük a pénteki csoporthoz hasonlóan megindult gyalog nyugat felé. A menekülttáborokból is rengetegen útnak indultak nyugat felé, sokan gyalog: egy darabig az M1-esen gyalogolt több száz menedékkérő, akik Bicskéről indultak el. Később leterelték őket az 1-es főútra. Többen leszálltak a határ előtt veszteglő buszokról is, és gyalog mentek tovább.

2015. szeptember 05. 11:46

Folytatódik a káosz a Keletinél, Ásotthalomnál is tüntetnek

Újabb több száz, vagy becslések szerint akár ezer migráns is lehet a Keletiben. Megérkeztek például azok, akik Debrecenből indultak el vonattal hajnalban. Az Index szerint vegyes nemzetiségűek a migránsok, például örményekkel is találkozott az egyik tudósító. Többet nem lehet tudni róluk, mert nem beszélnek angolul. A Mandiner munkatársa a Keletinél arról számolt be, hogy ismét rengetegen vannak és kaotikusak az állapotok, viszont sokan osztanak ruhát és élelmiszert a migránsoknak.

Azok, akik a debreceni menekülttáborból érkeztek, elkezdtek gyalogolni a Rákóczi úton a járdán a Blaha Lujza tér irányába. Valószínűleg a pénteki csoport példáját követve gyalog indulnak Ausztriába. Az Index tudósítója szerint a pénteki csoporttal ellentétben a szombaton elindulók többségében férfiak, kevés köztük a nő és a gyerek. Az ORFK közölte, hogy nem küldenek buszokat azokért, akik szombaton indultak el gyalog Bécsbe. A rendőrség sajtótájékoztatón azt is leszögezte, hogy be fogják tartatni a KRESZ szabályait az autópályákon és inkább leterelik a migránsokat az autópályáról alsóbb rendű utakra.

Az Index tudósítása szerint kis késéssel elindult szombat reggel a Keletiből Hegyeshalomra tartó vonat, amelyre legalább száz menekült váltott jegyet: a rendőrök és a kalauzok nem szállították le őket. A Keletinél maradt menekültek ismét próbálnak feljutni a nyugat felé tartó vonatokra: egy győri vonatot úgy megtöltötték, hogy az ajtókat sem lehetett becsukni. Többen így is a peronon ragadtak.

Ásotthalomnál közben „We want the press” skandálással blokádot tart migránsok egy csoportja: azt követelik, hogy hadd beszéljenek a sajtóval.

Az osztrákok lezárnak

A Hegyeshalom előtt veszteglő buszokról időközben többen leszálltak és gyalog folytatják utukat a határ felé. A bicskei táborból is nagyjából kétszázötven migráns indult el nyugat felé: ők az M1-es leállósávjában gyalogoltak. Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a menedékkérők útját, később, az óbaroki lehajtónál a rendőrök leterelték a migránsokat az autópályáról. Így az 1-es főúton haladnak Győr felé.

Vámosszabadiból már kora reggel megindultak az 55 kilométerre lévő Hegyeshalom felé gyalog. Az osztrák vasúttársaság ingajáratot indít a határ melletti Nickelsdorfból Bécsbe. Szombat kora délutánra már 6500 migráns érkezett Ausztriába. Az osztrák belügyminisztérium közlése szerint közülük szinte mindenki Németországba akar továbbutazni és ezt hagyni is fogják.

Az M1-esen Hegyeshalom előtt feltorlódott autókat visszafordítják a határnál. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta: zajlanak az egyeztetések az osztrák kormánnyal arról, hogy miért zárták le lényegében a hegyeshalmi átkelőt azt osztrák hatóságok. az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő burgenlandi rendőrség, „miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást”, nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. „A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár” – fogalmazott Lázár.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Pintér Sándor épp most ment nyaralni, Lázár azt mondta: folyamatos kapcsolatban vannak a belügyminiszterrel. Arra, hogy milyen most a magyar viszony Angela Merkel német kancellárral, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: továbbra is szövetségesi és teljesen konstruktív. „Azt hiszem, a német kormány belátja, hogy az a nyilatkozat, amellyel felhívta a Magyarországon tartózkodó bevándorlókat, hogy menjenek Németországba, az nem volt pontos” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta azt is: a magyar kormány a jövőben is eleget tesz schengeni kötelezettségeinek.

A németek felkészülnek

A német szövetségi rendőrség több ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, ezért minden mozgósítható tartalékot a bajor-osztrák határra irányítottak. 

A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják. A Deutsche Bahn vasúttársaság tájékoztatása szerint a bajor tartományi fővárosba, Münchenbe várhatóan 12 és 13 óra között megérkezik egy különvonat, amely 500 Magyarországról indult menedékkérőt szállít.

Összesen 347 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. szeptember 05. 21:29
A társadalmi megrázkódtatások következményeit nem egyes emberek rendezik nyugalomra, hanem, - mintegy önmagától - maga a társadalom stabilizálja. Így minden megrázkódtatás, önmagától rendeződik, és ez ellen SENKI nem tehet, még egy ISIS sem. Őket is elsöpri majd egy időhenger. Minden erőltetett beavatkozás a világ össztársadalmának természetes mobilitásába csak elnyújtja az elviselhetetlen helyzet idejét. Úgy tudjuk, hogy visszatekintőleg a történelemben a tömegek mindig keletről nyugatra vándoroltak - migráltak, és soha nem nyugatról kelet felé. A felgyorsult társadalmi körülmények okai annak, hogy ezt a jelenlegi népvándorlást ilyennek látjuk, amilyen. Nem akadályozni kell különböző ügyintézésekkel ezeket az embereket, hanem "lovat adni alájuk, és hajrá!" - engedni tovább őket a maguk útján. Járt már erre török, tatár, mégis magyar ez a határ! Ezután is igy fog lenni! Senki ne féljen, ne rettegjen! Az igaz emberek nem félnek. Ilyen jelenségektől sem. Velünk az Isten! Mindig, mindenhol, minden időben CSAK JÉZUS!
vakhangya6
2015. szeptember 05. 19:19
http://nol.hu/kulfold/burgenlandi-rendorfonok-nem-konnyu-egyuttmukodni-a-magyarokkal-1561351 """Panaszkodott az osztrák vasutak, az OBB vezetője, Christian Kern is, aki a Der Standard napilapban elmondta, hogy a menekültekkel kapcsolatban a magyarok néhány óra leforgása alatt háromszor is taktikát változtattak. "Az volt az érzésem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök példát akart statuálni és ez sikerult is neki."""
kuc-kuc
2015. szeptember 05. 15:06
A finn miniszterelnök felajánlja a házát a menekülteknek Juha Sipila Gyurcsány Ferenc nyomában. Szombaton beszélt róla, hogy akár otthonában is befogadna menekülteket. “Tükörbe kell néznünk, és aztán megkérdezni, hogyan tudunk segíteni”
vakhangya6
2015. szeptember 05. 14:42
http://444.hu/2015/09/05/prohle-gergely-a-magyarok-szolidarisak-a-menekultekkel-tehat-a-kormany-gyuloletkelto-oriasplakat-kampanyanak-nem-volt-erdemi-hatasa/ Puff neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!