MSZP: Haderőreformot!

2015. november 22. 16:29

Demeter Márta, a szocialisták szakpolitikusa szerint a kormány javaslata a jelenlegi állományt túlterhelné, ahelyett, hogy feltöltené. A honvédség előírt létszámából mintegy 5500 katona hiányzik.

2015. november 22. 16:29

Azonnali haderőreformot, a Magyar Honvédség létszámának feltöltését, technikai eszközeinek modernizációját és a működési forrásainak növelését követeli a kormánytól az MSZP. Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: „egyre veszélyesebbé váló világunkban” egyértelműen felértékelődik a fegyveres erők szerepe. 

Ötezer hiányzik

A bővülő feladatok ellátása már rövid távon is elképzelhetetlen a jelenlegi létszámhiány mellett – hangsúlyozta Demeter, aki a vezérkari főnök tájékoztatására hivatkozva azt mondta: a Magyar Honvédség jelenlegi, békeidőre előírt 29700-as létszámából mintegy 5500 katona hiányzik.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a katonák tényleges száma évek óta csökken. A zárszámadási törvények tanúsága szerint a szerződéses katonák átlagos éves létszáma 2009-ben még 5950 volt, ez 2014-re több mint 15 százalékkal csökkent. Ráadásul 2010 után a védelemre fordított források is „mélypontra süllyedtek” – tette hozzá.

Túlszolgálat

Demeter Márta elmondta: a héten az Országgyűlés olyan „honvédelmi tárgyú salátatörvényt” tárgyalt, amely „alkotmányos elveket és az érintettek alapvető jogait semmibe véve” lehetővé tenné a honvédség állományának „extrém túlterhelését”. 

Kifejtette: a kormány, törvényjavaslata elfogadása esetén, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a katonák korlátlan mértékű túlszolgálatra és korlátlan mértékű készenléti szolgálatra lennének kötelezhetők, akár a minimális pihenőidő biztosítása nélkül is – hangsúlyozta a politikus. „Ráadásul minderről teljesen alkotmányellenesen, egy feles törvényben akarnak rendelkezni” - jegyezte meg.

Az MSZP fellép a biztonsági kockázat ellen

Az MSZP-s képviselő szerint a jelenlegi helyzetben a Magyar Honvédség „óriási létszámhiánya” jelentős biztonsági kockázatot jelent. Mindezek nyomán az MSZP országgyűlési határozatot nyújtott be a Magyar Honvédség létszámának feltöltéséről – jelentette be Demeter Márta.

A Demeter Márta és képviselőtársa, Harangozó Tamás által jegyzett javaslatban rögzítik, hogy miközben a Magyar Honvédség létszáma „évről évre sorvad”, addig az elmúlt években Magyarország és az egész Európai Unió biztonsági környezetében rendkívül kedvezőtlen változások történtek. A határozati javaslatban konkrét határidők megjelölésével arra köteleznék a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a Magyar Honvédség létszámhiányának megszüntetéséért.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiler
2015. november 23. 15:47
Lefegyverezték a lakosságot és megszüntették a sorkatonaságot. Így nem lesz aki polgárháború edetén ellenálljon, vagy az sem tűnik fel senkinek hogy Európa megszállás alatt van jelenleg.
Spiler
2015. november 23. 15:44
Olyan lehet mint az oktatásügyi szakpolitikusok, akinek épp csak diplomája nincs, nemhogy valaha tanított volna. Az mszp-ben nem számít s tapasztalat? Csak a csöcs?
cutcopy
2015. november 23. 11:37
A szocik haderőreformja mindig a leépítésen alapult..
kukagyerek
2015. november 23. 09:38
Milyen vastag bőr a képükön! Ők vitték padlóra (az eszdéeszes eszmetársaikkal együtt) a magyar honvédséget, most meg adják az ártatlant.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!