Rogán: Nyárra letisztulhat az új cafeteriarendszer

2016. március 13. 09:53

Legkésőbb nyárra tisztán lehet majd látni a jövőre indítandó új cafeteriarendszerrel kapcsolatosan Rogán Antal szerint. A Minsizterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt arról is: a kormány szeretné, ha lenne a béremeléseknek egy járulékmentes része, és így a béremelés nem jelentene plusz terhet sem a munkaadók, sem a munkavállalók számára. Ez az összeg viszont így nem számítana bele a nyugdíjalapba.

2016. március 13. 09:53

Ha a munkaadókkal való egyeztetések a kellő ütemben lezárulnak, akkor legkésőbb nyárra megszületnek azok a döntések, amelyek alapján tisztán látni, miként működik majd az új cafeteriarendszer – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette: idén még működőképes a cafeteriarendszer, a változásokat 2017. január elsejétől kell elindítani, ezért a cafeteria gyakorlatilag minden kormányülésen téma valamilyen formában. A miniszter kiemelte, hogy olyan rendszer kidolgozása a cél, amely a növekvő gazdasági teljesítményből minél többet odaad az embereknek a gazdasági teljesítmény sérülése nélkül.

Rogán Antal hangsúlyozta továbbá, hogy a brüsszeli döntés nyomán már nemcsak a cafeteria megmentése, hanem egy kedvezőbb megoldás kidolgozása a cél. Kifejtette: az eddig ismert cafeteriarendszer egy része valószínűleg a gyermeküdültetés, illetve a turizmus fejlesztésére fordítható támogatási rendszerként fog működni a jövőben. Emellett a kormány azt szeretné, hogy legyen a béremeléseknek járulékmentes része, ezáltal a béremelés nem jelent plusz terhet a munkaadók és a munkavállalók számára sem, azonban ez az összeg nem számít bele a nyugdíjalapba – fogalmazott. Erről folyik az egyeztetés jelenleg a munkaadókkal, a miniszterelnök bejelentése sem végleges döntést jelent, hanem azt, hogy a javaslat véleményezésére kérte fel a szervezeteket – jegyezte meg a miniszter.

A politikus arra a felvetésre, hogy a külföldi multinacionális cégek cafeteriarendszerbe való beengedésével Brüsszel elégedett lett volna, úgy válaszolt: lehet, de nem biztos, hogy a magyar emberek jól jártak volna, mivel jelentős mennyiségű profit áramlott volna ki az országból. Ehelyett viszont az Erzsébet-utalvány rendszerén keresztül beáramló összegeket visszafordította a kormány gyerekszálláshelyek fejlesztésére és gyerekek üdültetésére – fűzte hozzá.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. március 14. 10:19
A kafeteria (már megint - feleslegesen - egy idegen, maszatolásra igen alkalmas szó) úniós elítélése előtt mérlegelni kellett volna az átlagos európai és átlagos magyar béreket. A magyarok számára méltatlan eltérés ellen nem szólal fel Brüsszelből senki? Milyen újabb megkülönböztetése ez a magyar embereknek, mint a pénzügyekben kitalált valuta eladási és vételi árfolyama? Miért más az egyik? Milyen törvény, milyen egyenlőség? Miért is a bankok és bankárok érdekében az eltérés? A társadalmi együttélés, az arányos közteherviselés ilyenkor sem számít?
Vlagyimir Iljics
2016. március 13. 21:44
Nyárra? Hol leszel te már nyáron, te aljadék, hazaáruló, orbáncsicska, nemzetellenes bűnöző, fosztogató, parazita, tolvaj patkányféreg...? Már rég kiszáradt múmia leszel a lámpavason...
liberálzöld.
2016. március 13. 16:40
Röviden: Segéd fogalma nincs a Fidesznek arról, hogy mi a francot is kezdjenek ezzel a kafetéria-izével. Nyárra majd letisztul. Addig kitalálják, hogy hogyan tudnak a csókosok továbbra is turkálni a jóban. "Nyárra letisztulhat az új cafeteriarendszer"
VakzKommondor
2016. március 13. 14:11
Eltart egy ideig amíg kidolgozzák h a pasa parkban lefölözze valaki a pénzeket . Úgyhogy dolgoznak rajta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!