VG: A jegybank cégei továbbra is titkolózhatnának

2016. április 12. 08:21

Átdolgozzák a jegybanktörvény módosítását, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a jegybanki alapítványok gazdálkodásával kapcsolatos adatok eltitkolását. Ugyanakkor az új verzióban is benne marad, hogy a jegybank többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló cégek az üzleti titokra hivatkozva megtagadhatják bizonyos közérdekű adatok kiadását – írja a Világgazdaság.

2016. április 12. 08:21

A jegybanktörvény módosításának újabb verziójában is benne marad, hogy az MNB többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló cégek megtagadhatják bizonyos közérdekű adatok kiadását, ha az üzleti titoknak minősül – értesült a Világgazdaság.

A lap szerint a kormány nemsokára benyújtja az újabb módosítót, miután az előzőt az Alkotmánybíróság megsemmisítette az MNB-alapítványok gazdálkodására vonatkozó információk eltitkolása miatt. Az AB-döntés ugyanakkor csak az alapítványokra vonatkozik, így a jegybanki cégek továbbra is kivételt jelentenének a közérdekű adatok nyilvánossága alól – írja a hvg.hu a VG cikke alapján. Ez azt jelenti, hogy ha az MNB, illetve az MNB-s ég megítélése szerint pénzügyi vagy devizapolitikai érdeket sértene az adat kiadása, akkor azt megtagadhatják.

Az indokolás szerint a jegybank cégei is versenyeznek a piacon, így hátrányba kerülhetnek, ha kiderülnek az üzleti titkaik. Ugyanakkor a cikk felhívja a figyelmet: az MNB legtöbb cége monopolhelyzetben van valójában a piacon, a Magyar Reorganizációs Követeléskezelő Zrt. kivételével.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. április 12. 12:53
Az nagyon fontos, hogy a maffia-vállalkozások állami finanszírozását/hitelezését el lehessen dugni, mert különben a végén kiderülne, hogy még GDP arányosan sem csökkent az államadósság.
Fahrenheit 451
2016. április 12. 10:14
állati gusztustalan az egész, ahogy einstanddal elfoglalták az igazságszoltáltatást is és nyíltan szemétkedhetnek az adófizetők pénzével. abszolút pártállami az egész. övék az ország, maguknak lopják el.
Hora
2016. április 12. 09:37
http://www.echotv.hu/video/111085/20160303_Hatterkep_1_resz Az MNB-törvény módosítása, az oktatás- és az egészségügy. Mi a jegybank szerepe? Mik tartoznak a tevékenységi körébe? Hogyan is áll most a Magyar Nemzeti Bank és milyen eredményeket ért el? - See more at: http://www.echotv.hu/video/111085/20160303_Hatterkep_1_resz#sthash.O2GmJJcW.dpuf Na.
Felhasználó név
2016. április 12. 09:16
Ki ez a zombi a képen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!