Teljes egészében kezébe veszi a közoktatást az állam

2016. május 17. 14:52

A fenntartás után a működtetést is elveszi az összes önkormányzattól az állam – jelentette be a köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal ülését követően. Kiderült az is: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett az iskolák fenntartását a jövőben a Klebelsberg Központ látja majd el, méghozzá három szinten.

2016. május 17. 14:52

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója az Országgyűlésnek kedden benyújtandó törvényjavaslat értelmében. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után közölte: egyértelmű felelősségi viszonyokat kell biztosítani, ezt szolgálják a változtatások. A köznevelési helyettes államtitkár hangsúlyozta: ahogy korábban, most is konszenzus volt a kerekasztal ülésén arról, hogy a vegyes fenntartás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Pölöskei Gáborné, az állami intézményfenntartó vezetője kérdésre elmondta, hogy jelenleg az önkormányzatok működtetik az intézmények 55 százalékát, és az állam a működtető közel 45 százalékuknál. Előbbi 2851, utóbbi 2303 intézményt jelent, ugyanakkor a nagyobb létszámú iskolák az önkormányzatoknál vannak. 

A várható változásokat részletezve közölte: az új intézményfenntartó három szinte oszlik a jövőben: lesz egy központ - nevének a Klebelsberg Központot javasolják -, lesz 56 tankerületi központ, és harmadik szintként az intézmények. Kikerült a megyei szint, amely eddig lassíthatta a döntéshozatalt, illetve zavart okozhatott; az irányítás egycsatornássá válik. A tankerületi központok július 1-jétől alakulhatnak meg – jelezte.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2016. május 19. 09:13
Az állam sajnos megint ostoba döntést hozott, teljesen szétverik az oktatást. A Klik inkább fizesse ki az elmaradt béreket van aki még a novemberi fizetését se kapta meg tanárként.
Sir Galád
2016. május 18. 12:27
Még rosszabb lesz az egész. Nagyszerű.
Vezetéknév Utónév
2016. május 18. 10:57
Az egész minisztériumi kerekasztalosdi átverés volt. A kormány megint segget csinált a szájából, nincs értelme velük tárgyalni. A demonstrációkat folytatni kell, akár az egész oktatási szektor megbénításával.
Sitiveni Klein
2016. május 17. 20:52
A teljes államosítás újabb problémát vett fel (már akinek:)) Nem lehet "közös lovas" iskolákban kikapcsolt gázszolgáltatással és teljesen lepusztult WC-vel kampányolni egy idő után. Viszont jó: Ezután az államon számon lehet kérni az elhanyagolt feladatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!