Orbán: Európa jövője a bolgár-török határon dől el

2016. szeptember 14. 12:53

Nem szabad úgy levédenünk a határainkat, hogy az más országoknak ártson – mondta Orbán Viktor szerdán a bolgár-török határon felállított kerítésnél. A miniszterelnök kijelentette: összefogásra lenne szükség, az elmúlt időben azonban Bulgáriát magára hagyták a határvédelemben, de a V4-ek mostantól segíteni fognak az országnak.

2016. szeptember 14. 12:53

Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután Bojko Boriszov bolgár kormányfővel határszemlét tartottak a térségben.

Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke – fogalmazott Orbán Viktor a szemle utáni sajtótájékoztatón, amelyet a határon felhúzott kerítés bolgár oldalán tartottak.

A V4-ek nem hagyják magára Bulgáriát

A miniszterelnök szerint Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. A visegrádi négyek csoportját képező tagállamok meg is egyeztek abban, hogy segíteni fogják Bulgáriát. A pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozón kezdeményezik, hogy az EU is tegyen így – közölte. „Nem szabad Bulgáriát magára hagyni, nem igazságos, hogy (…) egyedül kell viselnie a védekezés terheit, hiszen nemcsak magát védi, hanem bennünket is” – mondta a kormányfő. „Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak” – hívta fel a figyelmet.

Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke arról beszélt, hogy Szófia a legutóbbi időkig magára maradt határának védelmével. „Az összes EU-tagállam együttes erőfeszítése nélkül nem lehet tartós megoldást találni” – fűzte hozzá. Boriszov jelezte, hogy minden támogatást elfogadnak a határ védelmében, ugyanakkor hangsúlyozta a bevándorlási hullám megfékezésére kötött EU-török megállapodás jelentőségét is.

Orbán szerint hiba egymás rovására védekezni

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy „nem védekezhetünk egymás rovására”, vagyis az nem jó megoldás, hogy a magyarok levédik a határukat, de az rossz a szerbeknek, vagy Szerbia védi a határát, de az rossz Bulgáriának. „Rá kell vennünk a görög barátainkat is, hogy ezt a logikát kövessék” – mondta. A miniszterelnök szerint összefogásra van szükség, ki kell jelölni a déli határvonalat, és azt kell megvédeni közösen.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy novemberben újra életbe kell léptetni a schengeni szabályokat, ez minden schengeni tagnak, így Görögországnak is kötelessége. Az nem lehet, hogy egyesek erősen védekeznek, mások meg gyengén, mert akkor „a védelmi vonal át fog szakadni”.

Egy „luxemburgi kommunista” oktat a demokráciáról

A bolgár határvédelemről kérdésre úgy nyilatkozott: Bulgária kőkeményen védekezik, a „naivitásnak” nyomait sem látni, „itt ilyen európai blablákkal sokra nem lehet menni, itt védekezni kell”. Európa mai legnagyobb problémájának Orbán Viktor a naivitást tartja, a brüsszeli bevándorláspolitika ugyanis szerinte naivitáson alapul, „ezért vagyunk ma bajban”.

A kormányfőt arra is reagáltatták a sajtótájékoztatón, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Weltnek azt mondta: ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a politikában az abszurditás a legszórakoztatóbb. „Ez a helyzet arról szól, hogy egy luxemburgi kommunista próbálja demokráciáról kioktatni azokat, akik 40 évig szenvedtek a kommunizmustól” - mondta.

Közép-Európa jelölési lehetőségét nem adhatjuk át 

Az új ENSZ-főtitkár jelölésével kapcsolatos bolgár újságírói kérdésre - miután a posztra Bulgária is jelöl - Orbán Viktor azt felelte: a dolgok nemzetközi rendje szerint Közép-Európának lehetősége van arra, hogy főtitkárt adjon, aki most „leginkább egy hölgy lehet”.

Az Bulgária dolga, hogy kit jelöl, „nekünk csak egy tiszteletteljes kérésünk van: ne játsszuk el az esélyt”, és „ha a mostani jelölt nem kapja meg a kellő támogatottságot, akkor ne engedjük át a lehetőséget másnak”, azt Közép-Európa tartsa a kezében – mondta.

Magyarország tiszteli az Európai Bizottságba delegált bolgár tagot, Krisztalina Georgievát - akinek a neve szintén felmerült a főtitkári posztra –, és örömmel tudja támogatni őt, de a jelölés joga Szófiáé – közölte.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2016. szeptember 15. 10:32
Vezírem! Már megint összezavartad a fidesz-birkáid agyát. Eddig arról pampogtál nekik, hogy a magyar határon véded meg a zembereket. Mosmeg má a bolgár határon vitézkedsz? Egyébként az ott tartott beszédedben miért nevezted a bolgárokat, bulgároknak? Ezzel az erővel azt is mondhattad volna, hogy megvédjük Bolgáriát!
quiet
2016. szeptember 14. 16:31
Arra nézve gondolsz valamit, hogy miért ezt a második megoldást választottuk ?
kjkj945
2016. szeptember 14. 16:12
http://turkinfo.hu/2016/06/23/vegig-kerites-lesz-a-bolgar-torok-hataron/ A nagyjából 270 kilométeres határ teljes hosszán kerítés lesz, de hogy ez mikor készül el, arra a bolgár belügyminiszter nem mondott dátumot segits!!!
Nannyó
2016. szeptember 14. 15:37
A Főnök Európa védelmét szervezi. Az asselbornok meg dumálnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!