Erzsébet tér államosítása: Áder visszaküldte a törvényt

2016. december 02. 17:38

Áder János visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az Erzsébet tér államosításáról szóló törvényt. A köztársasági elnök az érintett szervezetekkel való egyeztetés hiányával, valamint azzal indokolta a döntését, hogy a terület átruházása csak az önkormányzat képviselő testületének beleegyezésével történhetne meg. A főváros a héten jelezte, hogy velük nem történt egyeztetés.

2016. december 02. 17:38

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely állami tulajdonba vette volna a budapesti Erzsébet teret.

Az államfő Kövér László házelnöknek címzett levelében azzal indokolt, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, s a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

Az önkormányzatnak kéne döntenie térről

A terület egy november 22-én elfogadott törvény erejénél fogva, december 15-ével ingyenesen került volna át az államhoz; ezt az aktív kikapcsolódás lehetőségét ötvöző közösségi tér megteremtésével és működtetésével indokolták.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályban szereplő négy helyrajzi szám egyike maga a 2,6 hektáros Erzsébet tér, ami a fővárosi önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona. Az önkormányzati törvényre hivatkozva jelezte: az állam vagy más önkormányzat javára történő átruházás a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

A hvg.hu arról számolt be, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nyilatkozatában ellenezte a döntést, kiemelve, hogy „érdemi egyeztetés” az önkormányzattal nem történt.

Az érintettek véleményezésével kezdhetik újra a törvényhozást

Az államfő arra is rámutatott, hogy a jogalkotásról szóló törvény előírja: a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy állami, helyi önkormányzati vagy más szervezetek élhessenek a jogállásukat vagy a feladatkörüket érintő jogszabályok tervezeteinek véleményezési jogával.

Áder János arra kérte az Országgyűlést, hogy a jogszabályban előírt eljárás lefolytatását követően tárgyalja meg és fogadja el ismét a törvényt. 

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Venezu Ella
2016. december 03. 08:20
Egy szinttel lejjebb, Tarlósék ugyanezt meglépték, mikor a Margitszigetet elvették a 13. kerülettől.
trendo
2016. december 03. 07:37
Nem lett volna "ügy" a dologból, ha nem tálalják ilyen rosszul. Nem arra kellett volna kihegyezni a dolgot, hogy kell nekik az Erzsébet tér. Elég lett volna a kinézett 4 épületet valami jó indoklással elkérni a fővárostól (illő kárpótlással) Megszavazzák, oszt jó napot. Persze, így Áder is keménykedhetett egy kicsit (csak gyengéden azért, hogy ne fájjon :)
noMores
2016. december 02. 21:50
Vajon Felcsútot mikor fogják államosítani? Ja, az már megtörtént:))))
Bástyaelvtárs
2016. december 02. 19:29
ejj azok a fránya fékek és ellensúlyok... de nehéz dolog a demokrácia! egyre szűkebb a cipő a fidesznek mennyivel kényelmesebb rendeletekkel kormányozni, nem zavar be a döntésekbe mindenféle nevetséges helyi önkormányzatok civilek, h ott rohadnának meg... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!