Merkel: Szükség van a többsebességes Európára, különben leragadunk

2017. március 07. 07:54

A francia elnök, a német kancellár, valamint az olasz és a spanyol kormányfő egyetértett abban: nem várhatnak azokra, akik nem akarják a szorosabb integrációt.

2017. március 07. 07:54

A többsebességes Európa beindítását szorgalmazta négy uniós tagállam vezetője Versailles-ban, hétfő este. A mini-csúcstalálkozón a házigazda François Hollande francia államfő mellett Angela Merkel német kancellár, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök vett részt. Egyetértettek abban, hogy Európának a szorosabb integráció felé kell elmozdulnia, mert új kihívások előtt áll.

Az egység nem jelent egyformaságot. Ezért szorgalmazom, hogy hozzuk létre az együttműködés új formáit” – jelentette ki a francia elnök, hozzátéve: Európa így gyorsabban haladhat és erősebb lehet, senkit sem kizárva, de azok nélkül, akik ellenzik mindezt.

„Bátornak kell lennünk, és előremennünk, ha egyesek nem akarnak velünk tartani” – jelentette ki a német kancellár. „Szükség van a többsebességes Európára, különben leragadunk. Nyitottnak kell lennünk, senkit sem szabad kizárnunk, de nem kényszeríthetünk mindenkit, hogy vegyen részt minden egyes projektben” – mondta Merkel.

A négy uniós tagállam vezető politikusai abban is egyetértettek, hogy az Európai Unió sikertörténet, de jelenlegi problémáit csak közös erővel oldhatja meg. Ide sorolták a brexitet, a menekültek helyzetét, a belbiztonságot, a gazdasági növekedést és a klímaváltozást is – tudósít az Euronews.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. március 08. 16:45
Ja, és kinyitják Melilla és Ceuta kapuit is? Onnan is lehet masírozni Franciaországba, Németországba... Vajon Svédország is még jobban akar száguldani?
smarton
2017. március 08. 16:43
Nekem nincs kifogásom az ellen, hogy az Olaszországba belapátolt néger csürhe egyenesen menjen Németországba és Franciaországba.
antioxi
2017. március 08. 14:21
Csak európai nagy háború ne legyen megint! ps: Rosszak az előjelek.
duzur
2017. március 08. 13:44
Sajnos az uj osztrák kancellár is csak rámutat az EU végtelen tehetetlenségére, amikor ujra azzal a baromsággal jön, hogy a Visegrádi 4-ektöl meg kell vonni a támogatásokat, ha nem fogadnak be tömegesen afrikaiakat. (!) Ez egy ocsmány zsarolás aminek nem lehet engedni. És, ha nem hagyják abba, valóban el kell zavarni az összes nyugati céget és érdekeltséget. Persze most is egyre többen érkeznek Olaszországba és ott is kritikus már a helyzet. A törökök pedig táncolnak Merkel fején.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!