A kormány ellen tüntettek fesztiválos hangulatban a Szabadság téren

2017. április 15. 19:10

Szombat este ezúttal a Szabadság térre hirdettek demonstrációt a kormánnyal elégedetlenek. A fesztiválszerű tüntetésen több ezren vettek részt, a leghatásosabb beszédet a festékdobálásért elítélt Varga Gergő-Gulyás Márton aktivista páros mondta. Utóbbi választási mozgalmat is hirdetett. Nem sokkal tíz után a hivatalos rendezvény véget ért, a tömeg pedig elindult máshová, a többség a Kossuth térre, ahonnan aztán az Oktogonra vonultak.

2017. április 15. 19:10

 A kormány politikája ellen tüntette szombaton a főváros V. kerületében, a Szabadság téren.

A demonstráció kezdetén a szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport nevében felszólaló Lukács Áron arról beszélt, hogy Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntetnek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. „Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják meg hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel” – fogalmazott a szervező.

A szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport az esemény meghívójában azt írta, azért tüntetnek, mert „a kormány módszeresen próbál meg elhallgattatni minden kritikus hangot és szervezetet”, és meg akarják mutatni, hogy „egy országot nem lehet elhallgattatni”. Jelezték: nem hagyományos demonstrációra készülnek, a beszédek mellett a zenén, a táncon és a hangos véleménynyilvánításon lesz a hangsúly.

A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat, illetve kormányellenes transzparenseket. 

Orbán volt az első felszólaló

A rendezvényen viszonylag sok felszólaló volt, elsőként Bodó Viktor színházi rendező lépett színpadra egy Orbán-álarcban, és miközben mutogatott azalatt Orbán Viktor emlélezetes 2007-es, a Fidesz születésnapján elmondott beszéde szólt a hanszórókból, melyben egyebek mellett olyanokat mondott a jelenlegi kormányfő, hogy „Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, meg a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy mindez visszamásszon az ablakon. Azt üzenjük az utánunk jövő generációnak, hogy ne engedjék, hogy abból a demokráciából, amit a mi új nyugat nemzedékünk kiküzdött magának, abból most egész egyszerűen demokrácia nélküli többpártrendszert csináljon.

Illetve olyanok is elhangzottak akor Orbántól, hogy „És hasonlóképpen nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. Ezek igen is fontos üzenetek a jövő számára. Azt üzenjük innen egyfajta új nyugat nemzedékként a fiatalabbaknak, hogy igen továbbra is tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett, ne engedjék, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék.”

Gulyás választási mozgalmat hirdetett

Jó pár zenés perfomansz és beszéd után következett a két elítélt aktivista, Varga Gergő és Gulyás Márton. Utóbbi beszédében választási mozgalmat hirdetett annak érdekében, hogy legkésőbb az év végéig arányos választási rendszert vezessenek be Magyarországon. Mint hangsúlyozta, olyan parlamentre van szükség Magyarországon, amelyben valós társadalmi erők jelennek meg. Hozzátette: amíg ilyen a választási rendszer és a hatalom, addig a parlament „színháznak kiváló, népképviseletnek gyalázatos”. Úgy vélte, „a Fidesz-ország helyett közös ország kell, ahol a hatalmat nem a klientúra kistafírozására használják, és azokat díjazzák, akik építik a hazát”. Gulyás Márton szerint „2018-ban arányos és egyenlő feltételek járnak mindenkinek, ez még Gyurcsánynak, Vonának vagy Karácsonynak is jár” – írja az MTI.

Bár az MTI erre nem tért ki, de Gulyás beszédében kitért a Ripost-Origo-888 péntek esti cikkeire is, amelyben a magánéletét feszegették. Első körben felszólította az említett három kormánypárti médium újságíróit, hogy ha kíváncsiak arra, hogy „buzeráns-e”, akkor menjenek fel hozzá a színpadra és kérdezzék meg. Miután egyik említett médiumtól sem jelent meg senki, Gulyás sorolni kezdte, ki mindenki lehet „buzeráns” a kormány szerint: többek között a Népszabadságot, az orvosokat és a közmunkásokat is említette, de a végső konklúzió az volt, hogy mindenki „buzeráns” a hatalom szerint, aki kritizálni mer. „Ez a Fidesz-ország” – summázta véleményét Gulyás Márton.

Lemond a kormány, vagy „kirángatja” őket a nép

Varga Gergő – akit Gulyással együtt ítéltek el csütörtökön, amiért hétfőn festékes palackkal meg akarták dobni a Sándor-palotát – civil aktivista arról beszélt, hogy a kormány vagy lemond, „vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a Parlamentből”. Kitért arra, hogy nemcsak a CEU és a civil törvény módosítása miatt gyűltek össze az emberek, hanem a kivándorolt több százezer ember miatt, valamint „a 4,5 millió nyomorgó emberért, akik mellett elment a hatalom és az út szélén hagyta őket”. Varga Gergő azt mondta, ebben az országban ma csak azok szabadok, akik a Fideszt és a nemzeti együttműködés rendszerét támogatják, és ebben nem akar élni.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a kormány "szándékosan" halogatja az Európa Tanács áldozatvédelmi dokumentuma, az isztambuli egyezmény ratifikálását. Felszólat még Szabó Simon színész, Borsos Luca és Hegedűs Barbara civil aktivista is.

A főváros V. kerületében, a Szabadság téren tartott tüntetés szervezői nem hagyományos demonstrációra hívták az embereket, a beszédek mellett a zenén, a táncon, és a hangos véleménynyilvánításon volt a hangsúly. A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat és különböző transzparenseket. A szervezők kérésének megfelelően nagyon sokan vittek sípot, kereplőt, dobot a rendezvényre. (MTI)

Irány a Kossuth tér, majd az Oktogon

A rendezvény hivatalosan este 10 óra körül ért véget, de a tömeg egy igen jelentős része átvonult a Kossuth térre. Ott sem tartózkodtak azonban túl sokáig, hanem tovább indultak a Nyugati irányába, majd a nagykörúton keresztül az Oktogonra mentek. Itt folytatódik a demostráció. Nagyjából ezren lehetnek az Oktogonon.

Összesen 379 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2017. április 17. 21:45
-
atila68
2017. április 17. 07:32
Szép is a fiúszerelem; http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1671/16719/167195/16719550_7c6418c39e90cc39699b9f85afa3fdb1_wm.jpg
bakszakáll
2017. április 17. 07:21
Ez a karikatúra kifejezi a lényeget a nagyszombati bulizókról.https://www.facebook.com/lephaft/photos/a.473390579383596.1073741825.421810901208231/1248826555173324/?type=3
atila68
2017. április 16. 16:13
"dicsőséges pesti nép" Visszautasítom az ózdi, komlói, nyírségi, jászsági nép nevében. Diszkriminatív, és kirekesztő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!