Navracsics szerint Szent Imre nélkül Európa nem létezne

2017. június 03. 13:27

Szent Imre egyszerre volt magyar, keresztény és európai, nélküle nem létezhetne a mai Európa – jelentette ki Navracsics Tibor szombaton a veszprémi Szent Imre-szobor avatásán.

2017. június 03. 13:27

Szent Imre nélkül nem lehetnénk magyarok, és Európa sem létezne – jelentette ki az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szombaton Veszprémben. Navracsics Tibor az Árpád-házi szentről elnevezett téren felállított Szent Imre-szobor avatásán közölte: Európa földrajzilag Ázsia egy félszigete, amelyet kulturális öröksége emelt fel, a kereszténységre támaszkodva közös identitástudatot alakítva ki az ott élő népekben. Szent Imre egyszerre volt magyar, keresztény és európai, nélküle nem létezhetne a mai Európa – húzta alá.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: Lantos Györgyi szobrászművész „ezer esztendő távlatából” hívta elő a harcedzett ifjú arcvonásait. Szent Imre szellemi hagyatéka azt erősíti bennünk, hogy „az igazság történelmi ereje és a szeretet hatalma irányítja nemzetünket”  – hangsúlyozta. 

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vidėken újrakezdő
2017. június 04. 11:57
"Szent Imre nélkül nem lehetnénk magyarok, és Európa sem létezne" Ez valami vicc?
ÁrPi
2017. június 04. 10:38
"Szent István ugyanezeket az intelmeket megírta (megiratta) volna egy másik kiszemelt utód számára." "(megiratta) volna " Elkeserítően magyari-individuumot lenéző Brabant89nak az a szellemi alapállása a brabant89-féle kitartó illetve megingathatatlan ellencselekvő gondolathordozók egyik alapállása, mindazoké akik ebben a dologban is inkább hajlanak a műveltető ige használatára, mégha azt amolyan álszerény visszafogottsággal zárójelben firkantják is oda "történelembölcselkedéseik" során. Tehát leírom: NEM látom sok esélyét hogy értelme lenne Szent István és Imre alakjáról ilyen ellenséges alapállású és csak szaporodó "észlény"-ekkel Navracsics szoboravatási gondolatait "mély"elemezni.
Senye Péter
2017. június 04. 10:10
Szent Imre emlékét leginkább neve vitte tovább -> Amerigo (Vespucci) -> Amerika
brabant89
2017. június 04. 01:24
Politikusoknak nem volna szabad megengedni, hogy történelemről nyilatkozzanak, mert egetverő ostobaságokat képesek mondani. Szent Imre herceg nagyon fiatalon, utód nélkül halt meg. Azaz épp hogy nem tudott semmilyen hatást gyakorolni Európára. Egyedül Szent István intelmei kötődnek hozzá. Annyival lennénk kevesebbek, ha Szent Imre nem élt volna. De akkor lehet, hogy Szent István ugyanezeket az intelmeket megírta (megiratta) volna egy másik kiszemelt utód számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!