Megújul a Corvin Áruház homlokzata

2018. március 01. 12:41

Visszanyeri patinás homlokzatát a Corvin Áruház.

2018. március 01. 12:41

Lebontják az alumíniumborítást és felújítják a Blaha Lujza téri Corvin Áruházat – olvasható a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján. Évek óta szorgalmazza az önkormányzat, hogy a magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épületről kerüljön le az alumíniumborítás. A homlokzatfelújítás – amelyet a magyar állam 300 millió forinttal támogat – azért is időszerű, mert a Fővárosi Közgyűlés 2017 nyarán hozott döntése értelmében az idei év végén megkezdődik a Blaha Lujza tér rekonstrukciója is.

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete február 21-ei ülésén arról döntött, hogy a tavalyi év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forintos támogatást a Corvin Áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja. Kocsis Máté polgármester az üggyel kapcsolatban kiemelte: a cél az, hogy a Blaha Lujza tér és környéke megújulásával egy időben nyerje vissza a Corvin Áruház az eredeti, patinás arculatát.

A Jozsefvaros.hu cikkéből kiderül, hogy az önkormányzat évek óta szorgalmazta, hogy a településkép védelme érdekében kerüljön le a fémborítás, amelyre most 300 millió forint támogatást nyújt a magyar állam. A tervek szerint a homlokzat 2019 év végéig meg is szépülne, emellett az épület tulajdonosa magánberuházás keretében tervezi a tető, a gépészeti rendszer, az elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is.  

A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború után 1944-ben az áruház bezárt. Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott, de az 1956-os forradalom során komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára a jelenleg is látható alumíniumborítás.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. március 02. 13:46
Jó ötlet, - én tudok mégjobbat. Építsék vissza az eredet Nemzeti Színházat az eredeti helyére!
1istvan
2018. március 01. 17:36
na még ez is! micsoda szar városvezetésünk van!!!
kizökkentidő
2018. március 01. 17:30
Kádár - kori csúcsépítészet: alaminiumlemez. Gratulálok!
OrangeOrder
2018. március 01. 17:03
Ennyi. Mibe, hogy lesz erről is szipogó nekrológ az Urbanistán, hogy újabb izgalmas építményt végez ki a Fidesz? .DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!