Fiatal Családosok Klubja: A családvédelmi akciótervbe nem lehet belekötni

2019. február 15. 06:10

Ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat, ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen? – teszi fel a kérdést Király Nóra. A Fiatal Családosok Klubjának alapítóját a kormány családvédelmi akciótervéről kérdeztük. Király Nóra szerint az akcióterv a lehetőségeket bővíti.

2019. február 15. 06:10
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának, azaz a FICSAK-nak az alapítója válaszol.

Jó lépések-e az Orbán Viktor és Novák Katalin által bejelentett családvédelmi akcióterv lépései?

A bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, együtt azzal a sokszínű és nagyvonalú családpolitikai intézkedéssorozattal, ami immár a harmadik kormányzati ciklus óta bővül, színesedik,

túlzás nélkül egyedülálló a világban!

Minden eleme azt üzeni, hogy a kormányzat meg kívánja állítani a hosszú ideje tartó demográfiai lejtmenetet és történelmi felelősségét átérezve minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa a kívánt gyermekek megszületését.

Mit várhatunk ezektől? Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

Számunkra, fiatal családosok számára nem csak anyagilag, de erkölcsileg is fontos megerősítést jelent az új intézkedési csomag, azoknak a fiataloknak pedig, akik a jövőben szeretnének gyermekeket, óriási esélyt teremt! Aki szeretne, így tovább tud lépni személyes életében: akár a CSOK kínálta lehetőségek igénybevételével, akár kisgyermek mellett a „nagymama GYED-del”, vagy nagycsaládosként a régi autó lecserélésével. A négy vagy több gyermeket nevelő nők is érezhetik a társadalmi megbecsülést az élethosszig tartó szja-mentességgel. Mindez azt üzeni, hogy társadalmilag értékes és elismert dolgot tesz, aki gyerekeket vállal. Az intézkedések természetesen azt a legfontosabb célt szolgálják, hogy merjünk igent mondani a második, harmadik, negyedik gyermekre is – történelmünk során ehhez soha ekkora támogatást nem biztosított az állam. Most már tényleg csak rajtunk és az utánunk következő generációkon múlik, hogy mit kezdünk ezzel a lehetőséggel.  

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Mit gondol a FICSAK az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, valamint a gyermeket vállalni nem akarókat?

Ezen intézkedések azoknak szólnak, akik családban, gyermekekkel képzelik el a jövőjüket, és nem titkolt céljuk belülről, a magyar családok segítésével és segítségével megoldani a demográfiai kihívásokat. Véleményünk szerint ezek olyan intézkedések, amikbe nem lehet belekötni, hiszen

ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat,  ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen?

Ugyanakkor ma hazánkban semmiféle kényszer nincs akár a gyermekvállalásra, akár a családalapításra. Ezek lehetőségek, amelyekkel vagy él valaki, vagy nem. Mi úgy gondoljuk, hogy minden ilyen, a lehetőségeket szélesítő, színesítő ajánlat ösztönzőleg hat a gyermekvállalásra, még akkor is, ha valaki nem él vele: mert egy bizonytalan, új élethelyzetben épp a családok biztonságérzetét, erkölcsi megbecsülését növeli. A FICSAK üdvözli a meghozott döntéseket, mert a gyermekek születésének ösztönzése és a családok helyzetének megerősítése nem pusztán politikai-, hanem sorskérdés.

Mi, a Fiatal Családosok Klubja, arra biztatunk mindenkit, hogy hozza meg a döntést, és korántsem csak az új támogatások miatt, hanem azért, mert mi tudjuk a legjobban, hogy érték a gyermek. A gyermekvállalás, a gyermekek nevelése nem csak a személyes kiteljesedés fontos útja, de minden magyar ember érdekét is szolgálja, függetlenül attól, hogy ő maga családos-e vagy sem. Reméljük, hogy minél többen élni fognak az új lehetőségekkel és a magunk részéről pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézkedésekről és azok előnyeiről minél többen értesüljenek.

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzMonika
2019. május 06. 19:52
Van, aki él a lehetőséggel, van, aki nrm. Én az előbbiekhez tartozom. Tavaly született a 3. gyermekem. Kértem az 1M Ft-ot a hitelem csökkentésére. Nagyon örültem neki, hogy csökkent a hitelem törlesztő részlete, de az örömöm hamar elmúlt, ugyanis, ha nem igényeltem volna, két hónap múlva pontosan 4x (!!!) ekkora összegű támogatást kapok. Ahogy kapja az is, aki velem egy napon szült, de eddig nem tett semmit. Nekem ennek az üzenete nem az, hogy elismert tagja vagyok a társadalomnak és megbecsülnek azért, mert elősegítem a népesség növekedését, hanem az, hogy ha én is lusta lennék, jobban jártam volna. Miért vagyok hátrányosan megkülönböztetve? A gyerekem miért "ér" negyedannyit, mint a lusta szülő gyereke??? 1M-ért nem volt hajlandó megmozdulni, de 4-ért már igen? Nőjön a népesség, de aki él a felkínált lehetőséggel, pórul jár... Igen, van, aki még ennyit sem kapott. Igen, van, aki CSOK nélkül épített házat. Nem, nincs másik olyan intézkedés, ahol ekkora különbség van gyerek és gyerek között. Nem, nem ezért vállaltam 3. gyereket. DE! Hadd legyek én is jogosult ugyanúgy 4M-ra, mint aki eddig nem kérte az 1-et sem!
brekker
2019. február 16. 02:26
Elszülik a lakásokat a rendes, tisztességes, erkölcsös emberek elől. Hát mit ér így a GDP emelkedés? Harminc éve mindig bemegyek időre, sohase hiányzok, és erre az állam kit vesz előnybe, mindenféle nyikhajokat.
Vadakat terelő juhász
2019. február 15. 19:31
A családvédelmi törvény kerekeszti a fiatalok nagy részét. "2017-ben a magyar háztartások: 48 százaléka tartozott a társadalmi minimum alatt élők közé. Továbbá kijelenthető, hogy a lakosság 53 százalék olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint. 2016-ban a társadalmi minimum összege 112 136 forint volt." Kirekeszti közmunkásokat, azokat akiket nem jelentenek be a munkaadók, a minimálbéren élőket, akik csak a fizetésük egy részét kapják szabályosan... Akik elválnak , vagy valamilyen oknál fogva nem lesz gyermekük ,hosszú időre eladósítják magukat.
xoltan
2019. február 15. 18:11
Amúgy nem úgy rossz az egész ahogy van. Vannak elemei amik előrelépést jelentenek, bár alapjában nem értek egyet az iránnyal, de ez már más kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!