MNB-alelnök: Fejletlen a magyar vállalati kötvénypiac

2019. április 12. 11:58

Vállalati kötvényvásárlási programot indít a Magyar Nemzeti Bank.

2019. április 12. 11:58

Vállalati kötvényvásárlási programot indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy hozzájáruljon a likviditás növeléséhez az uniós mércével gyengén fejlett magyar vállalati kötvénypiacon. A programtól azt várják, hogy két-háromszorosára emelkedjék a piac mérete – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke pénteken.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) V4+ Kelet-Közép-Európai Tőkepiaci konferenciáján Nagy Márton elmondta: a magyar vállalati kötvénypiac mérete régiós és európai uniós szinten is az egyik legalacsonyabbnak számít. Míg a cseh vagy a lengyel vállalati kötvénypiac a GDP 5 százalékát tette ki, addig a magyar piac a GDP alig 1,6 százaléka volt 2018 harmadik negyedévében. Romániának nincs vállalati kötvénypiaca. Európa fejlett országaiban a GDP 20 százalékával egyenlő a vállalati kötvénypiac mérete – mutatott rá. A cseh vagy a lengyel piac méretének eléréséhez 1800-2600 milliárd forinttal kellene növekednie a magyar vállalati kötvénypiacnak.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!