Pesti úti idősotthon: a tisztifőorvos azonnali intézkedésre kötelezte a fővárost

2020. április 10. 16:11

Müller Cecília szabálytalanságokat is feltárt a Pesti úton tett vizitjén.

2020. április 10. 16:11

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt – írta a koronavirus.gov.hu péntek délután. Azt írták: az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt.

Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket.

Folyamatos orvosi ellátás az időseknek, oktatás a gondozóknak

Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el. Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált – írták.

A második azonnali intézkedés, amelyet végre kell hajtania a fenntartónak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.

Lejárt takarítószereket talált a tisztifőorvos

A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tisztifőorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik.

Felidézték, a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt. A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól. A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.

Kiemelték: Müller Cecília az elmúlt hetekben többször is felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségükre. A bentlakásos szociális intézményekben március eleje óta látogatási tilalom van, majd kijárási és felvételi zárlatot is elrendelt az országos tisztifőorvos. Emellett több szakmai protokoll-előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját (http://szocialisportal.hu/). Április elején újabb intézkedések végrehajtását rendelte el a tisztifőorvos, április 8-án pedig bejelentette, hogy kötelező ellenőrzést rendel el az idősotthonokban – sorolták.

(MTI)

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. április 13. 01:41
Idősek gondozása üzembe tartó felelőssége az pedig a főpolgármester hatásköre .
rrauf
2020. április 12. 16:26
Egy nap alatt lezárták a nagy csinnadrattával elkezdett vizsgálati cirkuszukat, nehogy eljusson a hívek füléig, hogy megint lyukrafutottak "Karigeri"-vel szemben. Ő ugyanis előhúzta dr. Sára Botond kormánymegbízott utasítását, amely leállíttatta az idősotthonok lakóinak bármilyen indokkal történő járványügyi szűrővizsgálatát. Mondván ez felesleges költségeket generál. Különben, a vizsgálat eredménye: A kerületi tisztiorvosi szolgálat vizsgálatáról készített dokumentumból kiderül, hogy az ellenőrzés jogsértést nem tárt fel. Hahaha...
csupacsel
2020. április 11. 18:23
És a kórházat, ahonnan tesztelés nélkül visszaengedték őket az otthonba?
Rauf Rozália
2020. április 11. 11:48
Hol volt ez a tündérke április 2.-án, amikor megkapta "Karigeri" FPH070/184-21/2020 ikt.számú sokadik levelét, amelyben felhívta a figyelmét, hogy idősotthonból kórházi ellátásra vitt személyt visszafogadni akkor lehet, ha két teszt negatív eredményt hozott. Kérte ennek az ájtatos tündérnek a segítségét, mivel a kormánymegbízott Sára Botond leállítatta a visszaküldendő gondozottak tesztelését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!