Magyarország álláspontja a 13 uniós tagállam nyilatkozatát követően

2020. április 02. 13:00

Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink – írta az Igazságügyi Minisztérium.

2020. április 02. 13:00

Ahogy korábban mi is megírtuk, szerdán közös nyilatkozatot adott ki 13 uniós tagállam, melyben a hazai koronavírus-törvény miatt fejezték ki aggodalmukat és egyúttal arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kísérje figyelemmel a magyarországi intézkedéseket. Az Igazságügyi Minisztérium a kormany.hu honlapon tette közzé reakcióját a nyilatkozatra. Azt írták:

A COVID-19 humánjárvány példátlan kihívás elé állította az Európai Uniót és a tagállamait. A szokásos megoldások és hagyományos megközelítések nyilvánvalóan alkalmatlannak bizonyultak. Minden tagállam számos rendkívüli intézkedést vezetett be.
Teljesen egyetértünk a tizenhárom tagállam által tegnap közzétett nyilatkozattal, miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit.

Nagyon sajnáljuk, hogy a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra. Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink. Ne ellentétek szítására használjuk azokat, különösen olyan időkben, amikor az Európai Uniónak egységre és a szolidaritásra van a legnagyobb szüksége.

Magyarország mindig is szorgalmazta az Európai Unió alapértékeinek minden tagállamra kiterjedő, objektív kritériumokon és az egyenlő bánásmód elvén nyugvó kölcsönös értékelését. Ez az értékelés kiterjedhet a rendkívüli intézkedésekre vonatkozó eltérő tagállami megközelítések összehasonlító elemzésére is akkor, amikor a válság legnehezebb napjai már mögöttünk lesznek.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. április 02. 18:15
"Európa" egy szargóccá vált!
harcimarci
2020. április 02. 17:29
Az aggódó tagállamokat a koronavírust megelőzően már korábban súlyosan megfertőzte a globalizmus és nyitott társadalom ideológiája. Tudták, mégsem tettek ellene semmit. Most nem akarnak szembenézni azzal, hogy elcseszték, ezért bármilyen hülye vád alkalmas számukra arra, hogy önigazolásba menekülhessenek. Arrogáns, képmutató bagázs.
BőröndÖdön
2020. április 02. 17:24
Csak Európa jön szembe az autópályán...:(
2020. április 02. 16:47
Hihetetlenül intelligens válasz. Remélni szeretném , hogy az EU liberális politikusai is megértik a finom iróniát, és elszégyellik magukat. De ezt csak remélem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!