Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti kegyhelyet

2020. június 05. 10:58

Az évente 200 ezer látogatót fogadó búcsújáróhely az elmúlt hónapok alatt is fejlődött – írják a közleményben.

2020. június 05. 10:58

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet – tájékoztatta a Nógrád megyei búcsújáróhely pénteken az MTI-t. Mint írták, a nemzeti emlékhely olyan, a történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a nemzeti, illetve a magyar nemzet és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősíti, és „identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír”. Az emlékhellyé nyilvánítás előkészítését, az adminisztratív, ellenőrzési feladatokat a Nemzeti Örökség Intézete végezte el – tették hozzá.

Idézték Orosz Lóránt kegyhelyigazgatót, aki „nagy örömmel” fogadta a Országgyűlés rendelkezését, amely Szentkutat nemzeti emlékhellyé nyilvánította. „Annál is inkább, mert a parlament a bányászati törvényt úgy módosította, hogy ezáltal a kegyhely védettebbé vált a szúpataki mészkőbánya tervezett újranyitásával szemben, amely a csendet, a tiszta levegőt és a természeti környezetet nagyban veszélyeztette volna”.

A közlemény kitér arra is: az évente 200 ezer látogatót fogadó búcsújáróhely az elmúlt hónapok alatt is fejlődött: félig elkészült a Csend Háza, amely télen fűtött, elcsendesedésre alkalmas helyként működik majd az év végétől. Épül a szállások előtti fedett foglalkoztató, a nagy parkolót lezáró kerítés, és elkészült a kegytemplom új, festett ablakainak egy része is.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabchen
2020. június 05. 14:44
Járt már valaki a faluban? Egy putri az egyik fele. Borzasztó. A közepén meg egy kiégett ház állt, mikor arra jártunk. Esetleg, ha már kegyhely, tegyék rendbe a falut.
Mirtilla
2020. június 05. 13:24
Akkor te is habzó szájjal beálltál volna azok közé,akik annak idején Giordano Brunot máglyára küldték.Abban ma már minden természet- és hittudós egyetért, hogy vannak természetfeletti jelenségek. Ezt kizárólag az esztelen, fanatikusan materialista világszinpad befolyásos vezetői tagadják, akik az "egyszer használatos" világ hithü ateistáiként uralni akarnak mindent és mindenkit.Az "anyagok" élőbe átmenő, majd a matériába visszatérő játéka szinte kifigurázza korunk nagyképü, gőgös embereit. Te legalább most nyiltan bevallottad, hogy ez bizony tul magas neked.
péterx
2020. június 05. 11:52
Mátraverebély-Szentkút csodálatos lelki erőmű, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy keresse fel!
Emmanuel Goldstein
2020. június 05. 11:32
Vallásos babonák manifesztumainak nemzeti emlékhellyé minősítése ellentétes az állam és egyház elválasztásának alkotmányos alapelvével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!