Kivonulhat Budapestről a cégek egy része

2020. október 12. 09:20

A városvezetés válságkezelésével nem ért egyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke – számol be a vg.hu

2020. október 12. 09:20

Több iparűzési adót hajtana be a nagyobb cégeken a fővárosi vezetés a válságra hivatkozva – írja vg.hu. A budapesti iparkamara szerint a javaslatnak többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére.
Az iránnyal van problémánk, mert válogatás nélkül büntet – így reagált Nagy Elek, – a Világgazdaságnak a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett válságadóra, amelyet a koronavírus-járvány miatt vetne ki a fővárosi székhelyű társaságokra.

Az adóemelés egyes vállalatok elköltözését válthatja ki

A BKIK elnöke szerint az iparűzési adó megemelése az ötmilliárd forintos adóalapot elérő vállalatoknál oda vezethet, hogy felszámolják a tevékenységüket Budapesten. Az extra teher (ipa plusz) alá eső fővárosi cégek egy része külföldi kézben van, amelyek nemzetközi költség-haszon optimalizáció alapján működnek itt. A plusz félszá­zalékos adó miatt egyes ilyen vállalkozások – például az élőmunkaerő-igényes call centerek – vidékre vagy akár külföldre telepíthetik a teljes tevékenységüket. A BKIK elnöke szerint a belföldi piacra termelő és szolgáltató vállalkozások esetében is érvényesülhet ez a forgatókönyv, hiszen ezek szintén elkerülhetik a megemelt befizetést, ha kiköltöznek a fővárosból.
„A budapesti piacból élő vállalkozások pedig éppen csődközelben vannak a kereslethiány miatt, számukra akár a kegyelemdöfés is lehet az ipa plusz” – mondta.

Karácsonyék az adóemelésben a kormánypárt partnerségére is számítanak

Nagy Elek arról is beszélt, hogy fontos kérdés, milyen jogszabályi alapon nyugszik a konstrukció. A BKIK-nál egyelőre nem látnak ilyet. Az iparűzési adó kivetésének szabályait a helyi adókról szóló törvény szabályozza, az 2 százalékban maximálja az adóterhet. Tehát parlamenti döntés nélkül a főváros nem tudja bevezetni a válságadót. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón leszögezte: a kormánypárti többségű ház nem járul hozzá egy esetleges adóemeléshez. A BKIK vezetője sajnálatosnak tartja, hogy a szervezetükkel Budapest előzetesen nem konzultál, erről a javaslatról is a hírekből értesültek.

A költségracionalizálást a helyetteseknél kell kezdeni

A szervezet alapvetően két utat lát járhatónak, hogy a budapesti költségvetés kieső bevételeit pótolni lehessen. Az egyik a Fővárosi Önkormányzat működésének költségracionalizálása. Nagy Elek szerint érdemes lenne újragondolni a vezetés szerkezetét, és az öt főpolgármester-helyettesről visszatérni a három főpolgármester-helyettesre, annak minden kapcsolódó szakértői költségvonzatával együtt.

A nyilvános adatok szerint a fővárosi cégek nagyjából 270-300 milliárd forint iparűzési adót fizetnek egy évben,
amelynek kicsivel több, mint a fele a fővárosnál marad, míg a másik részét a kerületek között osztják fel.
Ezenkívül az építményadóból folyik be jelentősebb összeg a kerületekhez. Országosan nagyságrendileg 150 milliárd forintot szednek be az önkormányzatok ilyen címen, ennek körülbelül a negyede a budapesti városrészeknél csapódik le.

(vg.hu)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2020. október 14. 10:42
Orbánék 2010ben szolidaritási adóval kezdtek,mondjuk más téren többet adtak vissza. Azért nem vonultak ki a cégek Magyarországról. De persze nem lesz a szolidaritási adóból semmi,mert a kormány nem engedi a multik és a haverok további adóztatását. Orbán a multik kormányát vezeti,nekik adókedvezmény,másoknak maximum 4 évente krumpli.
nyugalom
2020. október 12. 13:29
nem kellene mar elkergetni ezeket? Meddig rombolnak a sok szakertővel?
Kristály
2020. október 12. 11:58
Van aki szét bassz minden jót, de alkotni semmit nem alkot.Ezek kergemarha korósak a ' 90 években több millió marha szenvedett a betegségben nem volt önkontroljuk , és mind elégették .
Selamat
2020. október 12. 11:58
Sok vidéki nagyváros fogja örömmel befogadni a fővárosból nem csak az újabb adó elkerülése miatt kitelepülő cégeket. Akik messze inkább náluk fognak letelepedni, semmint hogy külföldre mozduljanak. Igazából nem tudom megfogalmazni, az ilyet inkább érzi az ember, de azt nagyon, hogy valami nagyon elromlott ebben a városban. Szó szerint negatív odour lengi be a város minden szegletét. S ebben az, hogy nincsenek külföldi turisták, az csak egy hányadát tölti ki ennek a lerobbantság érzetnek. Annál nagyobb százalékban a város lakóinak többsége okozza ezt a negatív odourt. Akik ugyanolyan szeméthalmazban élnek önmagukban is, mint amit maguk köré teremtettek a városban is. Alkeszokkal, tömény részegekkel, drogosokkal, gátlástalan cigányhordákkal együttesen. S amit a város tehetetlen, pipogya, amúgy meg gyurcsánykezzel irányított vezetése csak még rosszabbá tesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!