Elindult a Megafon képzése – Mandiner-interjú Kovács István alapítóval

2020. október 08. 16:00

A közel 500 jelentkezőből 200 embert tudtunk meghallgatni szóbeli felvételik keretében, és reményeink szerint az idei évben 24 képzési napon keresztül 90 embernek fogunk egy átfogó tudásanyagot átadni – mondja lapunknak Kovács István, alapító. Interjúnk.

2020. október 08. 16:00
null
Heincz Barnabás

Amikor legutoljára beszélgettünk augusztus elején, akkor a Megafon közösségimédia-képzése még csak egy jól hangzó ígéret volt. A Facebook-oldalukon most azt látjuk, néhány napja elindult a képzés.  

Hadd kezdjem onnan, hogy amikor elkezdtük összerakni Magyarország első közösségimédia-képzését, akkor abban azért biztosak voltunk, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés lesz. Bizakodóak voltunk a tekintetben, hogy sokan fognak hozzánk jelentkezni. Az az óriási érdeklődés azonban, amit láttunk, még bennünket is meglepett. Több ezren regisztráltak a weboldalunkon, rengetegen jelentkeztek hozzánk munkára, és közel 500 ember jelentkezett a képzésünkre. Szerintem ez óriási dolog, és abban erősített meg minket, hogy jó és hasznos dolog, amit csinálunk. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki úgy döntött, hogy valamilyen formában felkeres minket. Azokat pedig, akik az első körben nem jutottak be a képzésünkre, arra szeretném biztatni, hogy ne csüggedjenek. A Megafon Központ egy vadonatúj kezdeményezés, így az erőforrásaink ebben a stádiumban még nagyon szűkösek. Mi is szeretnénk viszont folytatni a megkezdett munkát, vagyis arra bátorítok mindenkit, aki most nem nyert felvételt, hogy a következő alkalommal is jelentkezzen. 

Hány ember jutott be a képzésre? 

A közel 500 jelentkezőből 200 embert tudtunk meghallgatni szóbeli felvételik keretében, és reményeink szerint az idei évben 24 képzési napon keresztül 90 embernek fogunk egy átfogó tudásanyagot átadni. Egy embernek egy képzés összesen 4 napig fog tartani, és azért, hogy minél hatékonyabb legyen a képzés – és természetesen a koronavírus-járványra tekintettel is - úgy döntöttünk, hogy kisebb csoportokra bontjuk a felvételt nyert Megafonosokat. Ezért a 24 alkalom.

Mik az első napok tapasztalatai? 

Eddig még csak három képzési nap telt el, de én úgy látom, hogy a résztvevők lelkesek, figyelmesek, és már a kezdeti megszeppentség is kezd elillanni. A csoport kezd összeszokni, és az előadások közben is egyre több kérdés elhangzik. Voltak olyan bátor jelentkezők is, akik már a második napon egy tévéstáb kamerája elé mertek állni, és nyilatkoztak arról, kik ők és mit szeretnének tanulni. Emellett én azt vettem észre, hogy a workshopokat – mert hogy vannak a képzésnek elméleti és gyakorlati részei is – nagyon élvezik. Az előadásokkal kapcsolatos visszajelzésekre természetesen mi is igyekszünk odafigyelni, hiszen ezek nekünk is hasznos tapasztalatok lesznek a későbbiekben. 

Mit lehet tudni a Megafonosokról? 

Nem árulok el nagy meglepetést, ha azt mondom, hogy a Megafonosok között szép számmal vannak fiatalok, ha jól emlékszem, 17 éves a legfiatalabb felvételt nyert jelentkezőnk. De emellett persze vannak idősebbek is, akiknek szintén nagyon örülünk. Az, hogy többségében a fiatalabb korosztályból jelentkeztek a képzésünkre, annak nyilván az az oka, hogy a harminc alatti korosztályt jobban érdekli a közösségi média, és otthonosabban is mozog benne. Emellett azt is elárulhatom, hogy az ország minden tájáról érkeztek tanulni vágyók. Egy biztos: bárki bármilyen szinten is használja a közösségi médiát, egyet vagy kettőt biztosan tud majd előre lépni, ha elvégzi a képzésünket. 

Vannak ezek szerint profi Facebook-harcosok is – ahogy Ön egy korábbi videóban fogalmazott? 

Igen, mi úgy érzékeltük, hogy a jelentkezők tudásszintje eltérő. De éppen emiatt többféle csoportot alakítottunk ki: vannak kezdő és haladó csoportjaink is. Abban bízunk, hogy a csoporttagok így egymást nem hátráltatni, sőt, segíteni fogják. Arra is biztatjuk őket egyébként, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot, adjanak egymásnak tippeket, beszélgessenek a képzési napokon kívül is. A képzés ugyanis arra is lehetőséget ad, hogy hasonló gondolkodású emberek új ismerősöket, barátokat szerezzenek. Mindannyian ismerjük, milyen érzés, amikor olyan közegbe csöppenünk, ahol nem kell azt magyarázni a másiknak, hogy a Nélküled című szám állva meghallgatása és éneklése miért olyan lélekemelő, különösen, ha 70 ezren teszitek ugyanezt. Ezt kívánjuk a Megafonosoknak is!

Sokat foglalkozott a balliberális média a Megafonnal a nyári uborkaszezon ellenére, egy, a Magyar Hangnál dolgozó újságíró pedig meg is írta, hogy a jelentkezését elutasították. Miért? 

Azért azt szögezzük le, hogy ha valamit soha nem rejtettünk véka alá, akkor az az volt, hogy mi a konzervatív hangokat szeretnénk felkutatni, mert úgy érezzük, hogy ők azok, akik liberális társaikhoz képest kevésbé hallatják a hangjukat. Mi elsősorban nekik szeretnénk segíteni, megafont adni a kezükbe. A Magyar Hangos kollégának csak azt tudom üzenni, hogy köszönjük a kitüntetett figyelmet, és reméljük, hogy az elutasítás nem akadályozza őt abban, hogy sokat tanuljon még az influenszerek világáról. 

És mit szól a többi kritikához? A balos online portálokkal kéz a kézben még a Jobbik is támadni kezdte Önöket. 

Nézze, én az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójaként szerepeltem már néhányszor televízióban, publikáltam is különböző lapokban. És bizony azt kell mondjam, kaptam én már hideget-meleget. Az, hogy azok az emberek, akik őszintén ki mernek állni a véleményükért, alaptalan támadásoknak vannak kitéve, sajnos manapság már-már természetesnek mondható. Ha valamit megtanultam az elmúlt években, az az, hogy abban mindannyian biztosak lehetünk: ha a baloldal összehangolt támadást indít valami ellen, akkor annak van létjogosultsága és hordoz magában értéket. Ezt gondolom a Megafon elleni támadásokról is.

Címlapkép: Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas2
2020. október 10. 14:45
Örülök a kezdeményezésnek, ugyanis a konzervativ családokban általában szerényebb természetü gyermekeket nevelnek!.....(Légy jó mindhalálig) Muszáj harcosabb mentalitást felvennünk, mert a szamueli féle libernyák leninfiuk leugatják a fejünket! Van rá sajnos történelmi példa.....a tanácsköztársaság, és rákosi pribékjei idejéböl.
nempolitizálok
2020. október 08. 21:44
Adjatok a libsinek!
pollip
2020. október 08. 21:42
Gratula és jó munkát. Biztos, hogy be fog érni....
olajfa1
2020. október 08. 19:32
Túl kell lépni az ál-liberálbolsi fasisztákon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!