Douglas Murray: Felfoghatatlan, hogy a migrációs válságért senki nem vállalta a felelősséget

2020. december 21. 18:07

A világhírű brit konzervatív író, Douglas Murray szerint mára bebizonyosodott, hogy 2015-ben Orbán Viktornak volt igaza. Ma már az osztrák kancellár és a francia elnök is lényegében ugyanazt mondja, mint a magyar miniszterelnök akkor. Az Európa furcsa halála című sikerkönyv szerzője a Danube Institute kutatási igazgatójával beszélgetett a Kossuth Rádióban.

2020. december 21. 18:07

Murray felhívta a figyelmet, hogy Európa kapu lényegében ma is nyitva állnak, megoldás a migráció problémájára mind a mai napig nem született – szomorú példa erre a Lampedusa szigetéről pár hónap után Franciaországba utazó tunéziai terrorista esete.

Douglas Murray, aki maga is a brit kilépés mellett szavazott, arról is beszélt, hogy a Brexitet okozó törésvonalak nemhogy eltűntek volna a brit kilépéssel, hanem sokkal inkább elmélyültek. Douglas Murray a Danube Institute vendégkutatójaként az intézet kutatási igazgatójának, Pócza Istvánnak a vendége volt a Kossuth Rádióban.

Az ismert konzervatív író, publicista és véleményvezér, Douglas Murray neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt. A brit szerzőnek két könyvét is olvashatjuk magyarul, és több alkalommal járt hazánkban, valamint olyan fontos konferenciákon vett részt, mint a 2018-as Európa jövője. A Danube Institute vendégeként novemberben egy egész hónapot töltött Budapesten, és számos televíziós és rádiós beszélgetésben mondta el véleményét és megfigyeléseit napjaink legfontosabb kihívásairól.

Az egyik ilyen beszélgetésre a Kossuth rádióban került sor, ahol Az este című műsor házigazdájaként a Danube Institute kutatási igazgatója, Pócza István volt Douglas Murray beszélgetőpartnere. Az eszmecserét két részletben sugározta a közrádió, az első részt december 17-én adták le.

Ebben részben Murrayt a Brexitről, az Európai Unióról, Magyarország EU-n belüli helyzetéről és a migrációról kérdezte Pócza István.

Murray elmondta, 2016-ban a Brexitre szavazott, mert úgy gondolta, az EU nem megfelelő keret a szuverenitását fontosnak tartó brit nemzetnek. Hozzátette, nem gondolta volna, hogy az igenek győzedelmeskednek. Még mindig „túl sok a gúnyolódás, és kevés a megértés” a britek kilépésével szemben, tette hozzá, pedig nem csak a britek és Brüsszel között voltak mindig is feszültségek, hanem a gazdagabb északi és a szegényebb déli, illetve a liberálisabb nyugati és a konzervatívabb keleti országok között is. Ezek a törésvonalak nemhogy eltűnőben vannak, de egyre inkább felerősödnek majd szerinte, és ez az Unióban maradó országok legnagyobb problémája.

Ami Magyarországot illeti, Murray szerint a legfontosabb, hogy a magyar kormány azt tegye, ami a magyarok szempontjából a legjobb, és csak utána következik az a szempont, hogy mi a legjobb az olyan többnemzetiségű szervezetek, mint az Európai Unió számára. Mind a magyar, mind a lengyel kormány helyesen érzékelte, hogy a jogállamisági kritérium erőltetése „egyfajta csapda,” jegyezte meg, amelybe érthető módon nem akartak belesétálni.

A migrációt illetően a brit szerző kifejtette, hogy mára bebizonyosodott, 2015-ben Orbán Viktornak volt igaza, és ma már Emanuel Macron és Sebasian Kurz is ugyanazt mondja, mint annak idején a magyar kormányfő. Ennek ellenére, sem Macron nem ismeri el a migrációval kapcsolatos tévedéseit, sem Angela Merkel, hogy annak idején hibás döntéseket hozott. Ráadásul sokan „a homokba dugják a fejüket,” mint például a Magyarország ellen az Európai Parlamentben indítványokat benyújtó zöldek, akik nem ismerik el, hogy a migráció problémája egyáltalán létezik.

„Felfoghatatlannak” nevezte Douglas Murray, hogy a 2015-ös migrációs válságért senki sem vállalta azóta sem a felelősséget. Ráadásul Európába még mindig gyakorlatilag szabadon be lehet sétálni, amint azt a közelmúltban a Lampedusa szigetéről pár hónap után Franciaországba utazó tunéziai terrorista esete is mutatta. A hozzá hasonlóak pedig akadálytalanul eljuthatnak akár Nagy-Britanniába is, mondta Murray, megjegyezve, erre már volt példa. A szerző kifejtette, hogy Kurz kancellár láthatóan nem ért egyet Merkellel a menekültkvóták kérdésében, bár ezt nem veri nagy dobra, és az osztrák kancellár hozzáállása Magyarország malmára hajtja a vizet. De ha a dolgok mégis így mennek tovább, és nem lassul a bevándorlás Európába, akkor akár a közigazgatás összeomlása is bekövetkezhet a migráció-sújtotta országokban, mondta Murray.

A legjobb forgatókönyv az lenne, vonta le a következtetést Murray, ha megszűnne a migránsok folyamatos beáramlása az európai kontinensre, a már itt lévők integrációja pedig ténylegesen megvalósulna. A döntéshozó politikusok pedig inkább vigyáznának a társadalmakra, és nem kísérleteznének velük, mert az ilyesminek sosincs jó vége, vélte Murray.

(Forrás: Danube Institute)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. december 22. 10:28
Doug, ha a komcsi bűnökért nem vállalta senki, ezért miért vállalná?
formaegy
2020. december 22. 10:23
""Felfoghatatlannak" nevezte Douglas Murray, hogy a 2015-ös migrációs válságért senki sem vállalta azóta sem a felelősséget." Felfoghatatlan, hogy mindenki tudja kik, kik a felelősek Európa békéjének felszámolásáért, ki, kik a felelősek az ártatlan emberek, gyerekek haláláért az európai emberek népirtásáért, ki, kik gyakoroltak, gyakorolnak diktátori magatartást, hatalmukkal való visszaélést minden felhatalmazás nélkül, ki, kik azok akik országokat uszítanak egymásra aljas hazug rágalmakkal stb.stb. és nincsenek olyan tökös politikusok akik követelnék ezeknek az embereknek a felelősségre vonását! Hagyják, hogy ezek a népirtók, Európa gyilkosai, az európai emberek legyilkoltatói szabadon folytassák aljas tetteiket Európa ellen! Ez a felfoghatatlan, és gyalázat! Ez nem elég, ezek a népirtók most egy Hitler Birodalom kiépítésén dolgoznak, ami országok teljes megsemmisülését okozzák. Egy visszafordíthatatlan pusztulást hajtanak végre! Ez a felfoghatatlan, és gyalázat!
tothpal
2020. december 22. 10:23
A globalizáció ostobaságának mániája az olcsó munkaerő!! De mire a migránsból munkaerő lesz, eltelhet egy évtized is... A migráns egyszerűen jól akar élni, lehetőleg munka nélkül... Ilyen egyszerű!
olajfa1
2020. december 22. 09:56
Hát' igen! A sz@rnak sehol sincsen gazdája!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!