Schanda Tamás: Egyre népszerűbb a szakképzés

2021. március 09. 10:47

Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a magyar családok vonzónak találják.

2021. március 09. 10:47
null

Schanda Tamás emlékeztetett: versenyképessé tették, a gazdasági igényekhez igazították a képzéseket,

mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók fizetését, és a diákok is bért vagy ösztöndíjat kapnak a megújult rendszerben.

Egyre népszerűbb a szakképzés a magyar fiatalok körében. Az előzetes adatok alapján a tárca által fenntartott technikumokba, amelyekben a szakmai tudás elsajátítása mellett érettségit is szereznek a diákok, 16 százalékkal, a három év alatt biztos szakmai tudást és tapasztalatot nyújtó, szintén ITM fenntartású szakképző iskolákba pedig 11 százalékkal többen jelentkeztek idén, mint tavaly – közölte Schanda Tamás. Az államtitkár hozzátette: a szakképzés növekvő elismertsége a kormány törekvéseit igazolja.

Mi azonban azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért átalakítottuk a rendszert. A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében, ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal. Emellett pedig a diákoknak is bért vagy ösztöndíjat biztosítunk”  fejtette ki Schanda Tamás a közleményben.

(MTI)

Címlapkép: Schanda Tamás. Fotó: MTI/Kiss Dániel

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. március 09. 11:07
Csak sajnos már az egyetemeken sem divat a gondolkodás, itt meg mégannyira sem. Pedig azok akikmost tanulnak szakmát azok fogják a vízét, villanyt gázt nálunk szerelmi, az autonkat, kerékpárunkat összerakni.........................
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!