A Republikon szerint is a Fidesz a legtámogatottabb párt a fiatalok között

2021. április 09. 07:37

A fiatalok 48 százaléka leváltaná az Orbán-kormányt, míg harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort látni miniszterelnökként – derült ki a Republikon Intézet ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásából.

2021. április 09. 07:37
null

A csütörtökön ismertetett kutatás szerint a 30 év alattiak körében is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt 29 százalékkal. Az ellenzéki pártok együttesen azonban több fiatalt szólítanak meg. A Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír körükben – számolt be a Népszava. 

A felmérés kimutatta, hogy a fiatalok kifejezetten passzívnak mutatkoznak közéleti kérdésekben. 

A Republikon mérése szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka számít biztos szavazónak, és csupán 41 százalék az, aki egyáltalán valószínűnek tartja, hogy elmenjen szavazni. A teljes népességen belül tíz százalékkal magasabb azok aránya, akik inkább elmennének szavazni, és a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy valamely politikai szervezetnél feladatot vállaljon. A nagy kérdésekben, mint amilyen az egészségügy, az oktatás vagy az állam és egyház viszonya,

a fiatalok véleménye nem különbözik lényegesen az egyéb korosztályokétól, ugyanakkor 7%-kal többen támogatják közülük a melegházasságot. 

„Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát, e két ideológia jellemzőbb rájuk, mint az idősebbekre. Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a »rendnek és stabilitásnak«. Már kevésbé népszerű a konzervatív (8 százalék) felfogású, vallásosnak 6 százalék tartja magát. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű idelógiák közé tartozik körükben” – ismerteti a kutatás eredményét a Népszava. 

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 09. 21:52
Bocs M5
brekker
2021. április 09. 21:49
A Duna és az M3 rendszeresen egymással szemben vetít filmeket például, pedig nem mindennap vetít egyik sem, csak pont akkor, amikor a másik.
brekker
2021. április 09. 21:36
Lakásárakról például a Portfolio hozott most egy grafikont, ami szerint nálunk emelkedtek a legjobban. Persze pont a mélypontra teszik a kezdőpontot. Miért nem tud a közmédia bemutatni egy ugyanilyen grafikont, ahol nem 2015 a kezdőpont, henem mondjuk 2010? Valószínűleg azért, mert a közmédia emberei alkalmatlanok egy ilyen grafikon előállítására.
brekker
2021. április 09. 21:23
A Fidesz médiapolitikája a felelős azért, hogy néhány száz kiválasztott miatt, akik a közmédiában fölöslegesen égetik a pénzt, a fiataloknak "nem esik le a tantusz" :). Hogy ki is valójában aki a narratívát uralja. Kevesebb közmédia több lenne. Nem beszélve az unalomig ismételgetett szlogenekről, amik egy idő után önmaguk paródiájává válnak, még akkor is, ha igaz amit mondanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!