A DK és a Párbeszéd módosítaná a gyónási titokra vonatkozó szabályokat

2021. június 10. 09:32

A DK-s javaslat szerint akár 3 év börtönt is kaphatna az a pap, aki tartja a gyónási titkot, ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról szerez tudomást.

2021. június 10. 09:32
null

A DK és a Párbeszéd törvénymódosítást nyújtott be, amely arra kötelezné a papokat, hogy ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról értesülnek a gyónás során, akkor az elhangzott információkat adják tovább a hatóságoknak – írja a Vasárnap.hu.

Javaslat: a gyónási titkot felülírja a feljelentési kötelezettség

Szabó Tímea és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusai után Vadai Ágnes DK-s képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be, hogy arra kötelezzék a gyónási titok megtartására felesküdött papokat: jelentsék fel azt a gyónót, aki szexuális zaklatást vagy pedofíliát követett el, és azt bevallja a gyóntatószékben. A képviselők azzal indokolják törvényjavaslatukat, hogy „az egyházakban – különösen a katolikus egyházban – hosszú évtizedek hallgatása és elhallgatása után csak

Kiemelt figyelmet kap a katolikus egyház

A törvényjavaslatban úgy fogalmaznak: „a pedofil ügyek más egyházakat is érintenek, de az elmúlt években a katolikus egyházról derült ki a legtöbb ilyen ügy, emiatt emeljük ki a módosító javaslatunk indoklásában ezen egyházat”.  A benyújtott dokumentumból kiderül, hogy az ellenzéki képviselők azt szeretnék, hogy a titoktartási kötelezettség ne terjedjen ki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményre vonatkozó információkra.

A DK-s javaslat szerint pedig már 3 év börtönt is kaphatna az a pap, aki tartja a gyónási titkot, ha efféle információ jut tudomására.

Osztie Zoltán plébános reakciója

Az üggyel kapcsolatban Osztie atya is megszólalt: „A gyónási titok szentségének eltörlése olyasfajta beavatkozás a katolikus egyház lelki, természetfeletti szolgálatába és hatalmába, ami végleg a terror megnyilvánulása. Terror, amit ők alkalmaznak. Akár akarják, akár nem, az embernek van egy belső lelki élete – avagy intim szférája, talán ezt a kifejezést jobban magukénak érzik. Ebbe erőszakkal behatolni terrorizmus, vagyis ezek a politikai erők terroristák.”

Hozzátette: „azok, akik a szentgyónást végzik, Isten színe előtt tárják fel a szívüket, nem a papnak. Csak az a baj, hogy akik most ezt a törvényjavaslatot beadták, ebből semmit nem értenek.

Ha valaki tagadja Isten létezését, az hogy tud hozzászólni egy vallási életmegnyilvánuláshoz, ami az Istennel való kapcsolat léte és megvallása nélkül nem értelmezhető?

Valójában ők nem is tudják értelmezni azt, amiről beszélnek. Isten bocsássa meg nekik, mert nem tudják, mit beszélnek!” – mondta.

Kép forrása: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 346 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2021. június 11. 00:27
Ez, mekkora marhaság. Látható, hogy a vesztüket érzik. Kérünk még törvényjavaslatot arra vonatkozólag, hogy az otthoni micimackó-tartás büntethető legyen.
annamanna
2021. június 11. 00:02
Korinthusbeliekhez írt I. levél 5. rész Általában hallatszik köztetek paráznaság, még olyan paráznaság is, a milyen a pogányok között sem említtetik, hogy valaki atyjának feleségét elvegye. És ti fel vagytok fuvalkodva, és nem keseredtetek meg inkább, hogy kivettetnék közületek, a ki ezt a dolgot cselekedte. Mert én távol lévén ugyan testben, de jelen lévén lélekben, már elvégeztem, mintha jelen volnék, hogy azt, a ki ekként ezt cselekedte, Ti és az én lelkem a mi Urunk Jézus Krisztusnak nevében egybegyűlvén, a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmával Átadjuk az ilyent a Sátánnak a testnek veszedelmére, hogy a lélek megtartassék az Úr Jézusnak ama napján. Nem jó a ti dicsekedéstek. Avagy nem tudjátok-é, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megposhasztja. Tisztítsátok el azért a régi kovászt, hogy legyetek új tésztává, a minthogy kovász nélkül valók vagytok; mert hiszen a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, megáldoztatott érettünk. Azért ne régi kovászszal ünnepeljünk, sem rosszaságnak és gonoszságnak kovászával, hanem tisztaságnak és igazságnak kovásztalanságában. Azt írtam néktek ama levelemben, hogy paráznákkal ne társalkodjatok. De nem általában e világ paráznáival, vagy csalóival, vagy ragadozóival, vagy bálványimádóival; mert hiszen így ki kellene e világból mennetek. Most azért azt írom néktek, hogy ne társalkodjatok azzal, ha valaki atyafi létére parázna, vagy csaló, vagy bálványimádó, vagy szidalmazó, vagy részeges, vagy ragadozó. Az ilyennel még együtt se egyetek. Mert mi közöm ahhoz, hogy a kívülvalókról is ítéletet tegyek? avagy ti nem a belüllévők fölött tesztek-é ítéletet? A kívülvalókat pedig majd az Isten ítéli meg. Vessétek ki azért a gonoszt magatok közül. Pál nemhogy a világi hatalomnak szolgáltatja ki a bűnöst, hanem a Sátánnak. Azért annál a világi hatalom mégiscsak jobb, nemde? És ki ad át Pál a Sátánnak? A szexuális bűnözőt. Annál a rendőrség is jobb, szerintem. Tehát mi az ebben az esetben, hogy "gyónási titok?"
Sulammit
2021. június 10. 23:11
Vadai Ágnesnek már elmondta a véleményét a Magyar Katolikus Püspöki Kar, amikor fenyegetőzve felszólalt az Egyház ellen a Parlamentben. https://mandiner.hu/cikk/20210602_pedofilellenes_nyilatkozatot_adott_ki_a_magyar_katolikus_puspoki_kar_korlevel_belfold
2napivan
2021. június 10. 22:23
Nem véletlenül nem kedvelték a gyónási titok "intézményét" sohasem a hatalomra áhítozók. Ismert az egyik ilyen történet: a a féltékenységétől gyötört cseh király, IV. Vencel az követelte a királyné gyóntatójától, hogy számoljon be annak gyónásáról. Nepomuki János azonban nem volt erre hajlandó. Ezért a király 1393-ban elfogatta, kegyetlenül megkínoztatta (a kínzásban állítólag személyesen is részt vett), és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. - Úgy gondolom, nem véletlenül maradt fenn így ez a legenda, és nem véletlenül avatták szenté ezt a papot. Nepomuki János nem egyszerűen a királyné védelmében vállalta a mártírhalált; a gyónási titok elárulhatatlansága másról szól, éppenséggel arról, hogy az emberi lélek és Isten "viszonyába" senki emberfia bele nem szólhat - a pap itt nem "titokgazda" és nem is itélőbíró, csak egy közvetítő szolga. Vagyis egy kulturális-vallási alapeszme forgott itt kockán, ami az egyes embernek (legyen az király, egyszerű közember avagy rabszolga) a "lelkéhez", vagyis önmagához való elidegeníthetetlen jogosultságáról, annak a mások általi elfoglalhatatlanságáról szól - vagyis az emberi lélek elidegeníthetetlen szabadságáról. Ez az eredendően a keresztény kutúrában csiholódott eszme - ami később, a szekularizáció idején a "szabadság" jelszavaként került fel a felvilágosodás lobogójára, s ami a "nyugati" típusú társadalmak alapeszméje a mai napig - bizony ott született meg a "sötét" középkor idején, és ott kapta meg első és feltétlen jogi garanciáját: a gyónási titokban. És most ezt támadják (megint) ezek a sötétfejűek, IV. Vencel király kései pártkatona zsoldosai. Csakugyan nem tudják, mit cselekszenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!