Hivatalos: ötvenmilliós bírságot kell fizetnie a Pikó vezette önkormányzatnak

2021. július 09. 14:20

Egy korábbi szerződés felbontása nem előre nem látható, rendkívüli esemény – erősítette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a VIII. kerületi közétkeztetéssel kapcsolatban.

2021. július 09. 14:20
null

A józsefvárosi közétkeztetéssel kapcsolatos perben kiszabott bírság mértéke nem változott, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az összes jogsértést elkövette az önkormányzat – derül ki a Közbeszerzési Döntőbizottság sajtóközleményéből. Mint írják, a Közbeszerzési Döntőbizottság a megismételt eljárásban is ötvenmillió forintos bírságot szabott ki, amelyet meg is kell fizetnie a Pikó András vezette önkormányzatnak.

Mind a hat jogsértés olyan súlyos volt, hogy semmiképpen nem indokolt a csökkentés.  

Nem volt indokolt a sürgősség az önkormányzat részéről

Mint ismert, a közétkeztetési szerződést a józsefvárosi önkormányzat felmondta, és rendkívüli sürgősségre hivatkozva szerződést kötött egy másik szolgáltatóval. Mivel azonban a rendkívüli sürgősség nem volt indokolt, a hatóság – mint minden ilyen esetben – jogorvoslati eljárást indított. A Közbeszerzési Döntőbizottság elé került az ügy, ahol megállapították a jogsértést: kimondták a szerződés semmisségét, és bírságot szabtak ki.

Eszerint a közétkeztetési szerződés közérdekű, de semmiképpen nem tekinthető olyan kiemelkedő fontosságúnak, amely egy törvénysértő szerződés fenntartását indokolná. Ugyanakkor az önkormányzat törvényben rögzített közfeladata az ellátás biztosítása. Vagyis

egy korábbi szerződés felbontása nem előre nem látható, rendkívüli esemény – alaptalan volt erre hivatkoznia a kerületvezetésnek.

Mindezek ellenére az önkormányzat megtámadta ezt a határozatot, ám a Fővárosi Törvényszék nem vitatta a Döntőbizottság által korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző 6 jogsértést. Új eljárás lefolytatására csak a bírság mértékének és a szerződés semmisségének indokolása tekintetében kötelezte a Döntőbizottságot az ítélet – derül ki a közleményből.

Nem indokolt a bírság csökkentése

Mint írják: a Közbeszerzési Döntőbizottság július 9-i határozatában kimondta – összhangban a Törvényszék korábbi döntésével –, hogy a bírság mérséklését nem tartja indokoltnak. Így a korábban már kiszabott ötvenmilliós bírságot – minden korábbi sajtóhíreszteléssel ellentétben – a baloldali vezetésű Józsefvárosi Önkormányzatnak meg kell fizetnie.

A szóban forgó szerződés 2020. november 20-án megszűnt, éppen ezért a határozat nem érinti a jelenlegi közétkeztetés biztosítását – teszi hozzá a sajtóközlemény.

Nyitóképen: Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kambala
2021. július 10. 10:56
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2019/11/megbuntette-magyarorszagot-az-europai-unio 500 milliárd. Szerintem fizesse ki a Pikó és azt az 500 milliárdot fizesse ki Lölő és a vej
Türelem
2021. július 09. 19:55
Te szar vagy embernek és zsidónak is.
nyugalom
2021. július 09. 19:47
A romak örülhettek volna ennek a penznek! Egy aljas barom!
Pipas 3
2021. július 09. 19:29
Rohadék vörös maffiózók, 10x akkora bírságot is megérdemelnének! Ezeket csak a kerületek kifosztása érdekli!! Nem véletlen hogy ceglédit bízták meg a kerületek kifosztásával....ő már dőrzsőlt maffiózó! Tanult eleget a dobrevínógyúrcsány klántol!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!