Jé – csodálkozik a gazdaságra Orbán – hirtelen áremelkedés

2021. július 03. 17:12

Az önerőből működő vállalkozásokat megint leszopatják (tanuld meg, magyar, hogy alkalmazott vagy, nem vállalkozol!).

2021. július 03. 17:12
Tibi atya

„Nem jó, hogy úgy elszálltak az építőanyag-árak – dörmögi Orbán Viktor, miután épp beletolt a gazdaságba egy csomó állami támogatást, amit konyhafelújításra lehet igénybe venni.

Tartom azt az álláspontot, hogy a CsOK egy jó intézkedés volt.

Bizonyára emelt az ingatlanárakon, de az árszínvonalért elsősorban nem ez a program felelt: inkább az AirBnB, illetve a multinacionális tőke, ami rájött, hogy egy Párizs szépségű városban a Balkán árain lehet lakást vásárolni, ráadásul sem a Balkán instabilitása, sem a Párizs mocskosabb banlieue-iben tenyésző gettók nem jellemzőek. A CsOK így sokak számára hátrányos volt, a társadalom egészére nézve mégis előnyös: a fiatal harmincas korosztályt zárkóztatta fel a világgazdaság rohamos fejlődéséhez, és biztosította számukra - és a társadalom számára is - a reprodukciós erőforrásokat. Konjunktúra idején történt, így a hátrány, amit a többieknek okozott, ledolgozható volt.

A fürdőszoba felújításra hajigált milliárdok, ezek a különösebb társadalmi célt nem szolgáló, alsó-középosztálynak szánt választási krumplik nem csak védhetetlenek, de egyenesen károsak is. A fürdőszoba felújításban ugyanis nincs sem nemzetközi befektetői túlkereslet, sem AirBnB, amit kompenzálni kéne. És egyáltalán nem reprodukciós szükséglet.

Hirtelen támogatás, hirtelen keresletnövekedés, hirtelen munkaigény növekedés, hirtelen anyagigény növekedés, és jé – csodálkozik a gazdaságra Orbán – hirtelen áremelkedés.

Csakhogy ennek a szükségtelen választási szórásnak nem ez az egyetlen hozadéka. Az építőipar a sok beletolt adóforint miatt jelenleg nyugati béreket oszt (a támogatások dacára is feketén), miközben rengeteg másik szektort még mindig támogatás nélkül korlátoz működésében az állam (beltéren most is csak oltási kártyával lehet fogyasztani). Egy mozi, egy étterem, egy kocsma, de lényegében bármelyik magyar beltéri szolgáltatói kisvállalkozás ezt még akkor is nehezen mozogná ki, ha valamilyen üzletpolitikát lenne lehetősége alkalmazni rá. Csakhogy nincs. Senki nem tud brutális áremelések nélkül versengeni az államilag tolt építőipar béreivel.

Az eredmény pedig nem csak az, hogy az önerőből működő vállalkozásokat megint leszopatják (tanuld meg, magyar, hogy alkalmazott vagy, nem vállalkozol!), hanem az is, hogy az önerőből lakásfejlesztőket is (tanuld meg, magyar, hogy majd akkor újíthatsz fel, ha az állam kanyarít neked jó kis segílykét). Munkaalapú társadalom, hát hogyne.

Alig várom, hogy amikor legközelebb lenyúlják a támogatásunkra szánt EU-s forrásokat, a Pesti TV-n előavászkodjon valamelyik végbélhuszár, és elmagyarázza, hogy nem segélyalapú társadalom vagyunk. Majd valaki vágjon alá sitcom-röhögéseket. Dicsértessék!”

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. július 04. 22:37
Tibi atya (aki, állítólag orvos) mindenhez - is - ért? Még a gazdaságpolitikához is?
bpe
2021. július 04. 15:25
"Senki nem tud brutális áremelések nélkül versengeni az államilag tolt építőipar béreivel." miért, tibi, kubikust akarnál felszolgálónak?.. az ilyen uccsó bekik helyett meg máskor egy miseboros fröcsit szippants fel inkább, mindenki jobban jár. dicsértessél!
kolozsv
2021. július 04. 10:59
gusztustalan hülyegyerek
Berecskereki
2021. július 04. 10:24
Ökörség amit a szerző összehord és amit néhány hozzászóló még meg is fejel. Az árváltozás nagyon sok tényező befolyásolja és korábbi hatások - pénzügyi világválság - is megjelennek benne. Érdemes elolvasni - bár ez sem teljesen komplett a hatások tekintetében és található benne a nyilatkozók részéről önérdek is - a portfoloi.hu cikkét. Meddig tarthat még a brutális áremelkedés az építőiparban és mi lesz, ha beleszól a kormány? https://www.portfolio.hu/uzlet/20210701/meddig-tarthat-meg-a-brutalis-aremelkedes-az-epitoiparban-es-mi-lesz-ha-beleszol-a-kormany-490566
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!