A Pray-kódex másolatát ajándékozza a kormány a pápának

2021. szeptember 10. 15:52

Ez tartalmazza a Halotti beszédet is, amely a magyar írásbeliség első emléke is egyben.

2021. szeptember 10. 15:52
null

A Halotti beszéd szövegét is tartalmazó Pray-kódex másolatát ajándékozza a kormány Ferenc pápának – vette észre a HVG.hu. A műből – amely 1192-1195 között született, és a magyar írásbeliség egyik legfontosabb emléke – az OSZK munkatársai az elmúlt hónapokban előbb nagyfelbontású digitális fotókat készítettek, majd pergamenre, lúdtollal írt magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveget is rejtő díszmásolatot csináltak.

A Pray-kódex jelentősége abban is áll, hogy ennek 136. számú levelén fedezték fel

az első összefüggő magyar nyelvemléket, a Halotti beszéd és könyörgést.

Az első tudományos leírója, Pray György (1723-1801) nevét viselő munka egy liturgikus kódex, aminek jó részét egy könyörgésgyűjtemény (sacramentarium) foglalja el, de a misén kívüli szertartások, így a temetések, esküvők, illetve a templomi alapkőletételek során elhangzó szövegek is helyet kaptak benne.

A timsós cserzésű, színezetlen kecskebőrrel borított, nyolc milliméter vastagságú bükkfatáblák által védett kódex rézveretei és csatjai korabeli minták alapján, kézi szerszámok segítségével készültek el, majd az ajándékot egy fekete bőrrel borított, bordó hernyóselyemmel bélelt dobozban helyezték el.

A munkák részleteit az OSZK honlapja írja le, ahol további fotók is láthatók az elkészült munkáról, illetve annak dobozáról.

Nyitókép: MTI Fotó, Ráfael Csaba

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2021. szeptember 11. 17:35
Csak azt el ne higye valaki, hogy akkor így beszéltünk. Az eredetileg 21 betüs latin abc-vel próbálták leírni a 44 betüs magyar abc-t igénylő szavakat, az akkori kódex írók.
olajfa1
2021. szeptember 11. 10:35
Szép, és nagyon stílusos ajándék a Pápa Őszentsége részére!
Leskelődő
2021. szeptember 10. 22:43
A kódexben mindössze öt illusztráció szerepel, de azokat egy zseni készítette. Megunhatatlanok.
matykox
2021. szeptember 10. 17:19
Néha sajnálom, hogy nem én vagyok a pápa :-) Ha jól tudom, a Torinói Lepel egyik első hiteles ábrázolása is ebben a kódexben van - ugye jól igazolva a vásznon levő égésnyomokat - lásd Pályi Gyuszi kiváló könyvét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!