Nem háborúra készülök a LIBE-bizottsággal – Nagy Anna a Mandinernek

2021. szeptember 28. 19:00

Magyarországon nőnek lenni az emberek döntő többségének ugyanazt jelenti – véli az Egyszülős Központ vezetője. Mindegy, hogy az ember Nigériában, New Yorkban vagy Magyarországon lakik, az anyaság megélése hasonló, ezek az érzetek pedig összekötik a nőket. Nagy Anna szerint eddig soha semelyik kormánynak nem volt fontos a háromszázezer egyszülős család, ám az elmúlt években – hála a központnak – ők is felkerültek a radarra. Az egyszülősök szószólójával a januártól életbe lépő tartásdíjjal kapcsolatos könnyítésekről beszélgettünk, de azt is elárulja, hogyan készül a találkozásra a LIBE Bizottság tagjaival.

2021. szeptember 28. 19:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Ahogy olvassuk a híreket, azt látjuk, hogy a családnak, a női szerepeknek, egyáltalán annak, hogy ki a nő, egyre több értelmezése van. Amit itt Magyarországon megélünk, sokkal egyszerűbb:

– véli Nagy Anna, az Egyszülős Központ Alapítvány vezetője, aki nemrég a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs Nők a családokért című panelbeszélgetésen vett részt. Elmondása szerint nagy volt az egyetértés a részvevők között, „biztonságot adó érzés volt, hogy bár a sokféle országból érkeztek, mégis nagyon hasonlóan éljük meg női létünket, anyaságunkat és társságunkat”.

A blokkban Nagy Annán kívül részt vett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója; Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság, Magyarország elnöke; Obianuju Ekeocha nigériai orvos-tudós; Sharon Slater, az Egyesült Államok-beli Family Watch International elnöke; Julija Stepanenko, a lett parlament alelnöke és Gál Kinga EP-képviselő. „Vannak közöttünk különbségek, Nigériában például egy családban nyolc gyermek az átlag, New Yorkban pedig atomizáltak a családok, de az anyasággal kapcsolatos megéléseink nagyon hasonlóak” – idézi fel lapunknak Nagy Anna.

Felvetettük, vélhetően nem lesz ilyen nagy az egyetértés szerdán, amikor Nagy Anna a hírhedt LIBE-bizottság tagjaival találkozik Budapesten. Erre a kuratóriumi elnök úgy reagált: „Nem háborúzni és nem vitatkozni megyek, hanem szeretnék beszámolni egy olyan társadalmi csoportról, ami nemcsak Magyarországon óriási, hanem azokban az országokban is, ahonnan a tagok érkeznek.” 

Elmondása szerint olyan beszélgetésre készül, ahol bemutathatja a magyarországi egyszülős családokat, a központ munkáját, és azokat a lépéseket, amik eddig történtek az egyszülős családok érdekében. Hozzáteszi, amikor néhány évvel ezelőtt egy hasonló találkozón vett részt, az egyik tag azt mondta a beszélgetés végén, milyen jó lenne az ő országukban is egy ilyen segítő központ. „Remélem, most is lesz érdeklődés a missziónk iránt” – mondja.

Megszűnik a bíróság–végrehajtó–rendőrség cirkusz

Az egyszülős családok érdekében történt lépések közül Nagy Anna a tartásdíjjakkal kapcsolatos nyári döntést emeli ki. Mint mondja, óriási eredmény, hogy 2022 januárjától az állam már három hónap késedelem után megelőlegezi a gyerektartást. „Nehéz, érzékeny téma ez,

és soha senki nem is módosított rajta” – hangsúlyozza, hozzátéve, „ez mindig azoknak volt fontos, akik szenvedtek miatta”.

Nagy Anna szerint ez a jogszabály nemcsak azért „borzasztóan fontos” előrelépés, mert kilencvenezer gyermeket érint, hanem azért is, mert a következő generációról beszélünk, és „nagyon nem mindegy, hogy ők milyen körülmények között nőnek fel”. Hozzáteszi, hogy az egyszülős családokban nevelkedő gyerekeknek, olyan plusz nehézségekkel indulhat az élete, amit nekünk, felnőtteknek kell valahogy, ha csak részben is, de kompenzálni. „Lehet azt mondani, hogy az egyszülős családokat nem szeretjük, de

majd megoldják maguknak valahogy. Nem nekik, hanem nekünk felnőtteknek kell ezt a kérdést megoldani”.

Nagy Anna hangsúlyozza, hogy a januárban életbe lépő jogszabály nemcsak azért fontos, mert így minden gyermek megkapja végre a neki járó tartásdíjat, hanem azért is, mert a gyermekkel maradó szülő nem kerül méltatlan helyzetbe a különélő szülővel szemben, hiszen nem neki kell kérnie a pénzt, ami jogosan járja, hanem azt az állam köztartozásként hajtja be. „Megszűnik a bíróság–behajtó–rendőrség cirkusz, ami sok esetben addig tartott, hogy közben felnőtt a gyerek” – emeli ki.

A különélő szülő is örök életére felelős a saját gyerekéért

Sajnos a tartásdíj kapcsán sokak fejében az él, hogy azt a gyermekkel maradó szülő kapja. Ennek kapcsán Nagy Anna azt mondja, hogy számára „örök talány”, hogy miért gondolja bárki, hogy a felelőssége a saját gyerekével szemben addig tart, amíg ott él vele. Mert – mint mondja – amikor gyereket vállalunk, örök életünkre felelősek vagyunk a gyerekeinkért. „Az én 84 éves apám még mindig úgy érzi, felelős értem, én is örök életemre felelős vagyok a saját gyerekemért”. Így van ez a válás után is, pontosabban így kellene lennie, mert bár az, „ha elválik egy házaspár, két felnőtt ember dolga, de ha valaki úgy érzi, hogy a különéléstől kezdve nem kell figyelmet fordítani a gyerekére, ez egy olyan dolog, amit ép ésszel nem tudok felérni” – emeli ki.

Annak kapcsán, hogy a kormányt gyakran éri az a kritika, hogy csak a nagycsaládosokat támogatja, azt mondja Nagy Anna, hogy tizenhat éve vezeti az Egyszülős Alapítványt, van összehasonlítási alapja, hogy milyen kormányok alatt, mi történt: „korábban soha senkinek nem volt fontos, hogy mi történik 300 ezer családdal”. Mint mondja, a tartásdíjjal kapcsolatos döntésen kívül fontos előrelépés az a negyvenezer gyermeket érintő intézkedés is, hogy a kormány januártól duplájára emeli az árvaellátás minimumát. Emellett azok a támogatások, amik a családokat segítik általában, nagyon sok egyszülős családot is támogatnak, akár a CSOK-ot, akár az otthonfelújítási kedvezményt is igénybe vehetik az egyszülősök is. Kiemeli továbbá, hogy a nagycsaládosoknak szóló támogatások egyébként nagyon sok egyszülőst is érintenek, hiszen több, mint harmincezer egyszülőscsalád egyben nagycsalád is.

Összegezve elmondja, hogy az Egyszülős Központ is állami támogatással jött létre. Az intézmény három és fél évvel ezelőtti nyitása és működése nemcsak azért fontos, mert azóta huszonegyezer család segítettek, hanem azért is, mert a központnak köszönhetően az egyszülős családok ügye

felkerült a radarra, ami óriási dolog.

A járvány megsokszorozta az egyszülősök szerepeit is

Annak kapcsán, hogy a járványidőszak mennyire viselte meg az egyszülős családokat, elmondja, hogy a pandémia mindenkinek nehéz volt, de a gyermeküket egyedül nevelőknek még inkább.

Ez a szerepdömping most még inkább megsokszorozódott, le a kalappal, hogy végigcsinálták.”

Különösen nehéz helyzetben voltak azok, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. Az egyik legkeresettebb szolgáltatás volt az állásközvetítéssel foglalkozó a pandémia alatt, de sokan keresték a szervezetet azért, hogy segítséget kapjanak az állásinterjúra való felkészülésben is. Noha ez eleinte nem volt fő profilja, az elmúlt  másfél év alatt több mint százötven szülőnek talált munkát az Egyszülős Központ. Nagyon kelendőek voltak az adományok is ebben a nehéz időszakban, tizenhat tonna élelmiszert juttatott el a rászorulókhoz az Egyszülős Központ.

Nagy probléma volt, hogy sok család laptop nélkül maradt az online tanulás időszakára, Nagy Annáék rajtuk is igyekeztek segíteni, 175 laptopot juttattak el a családokhoz. Felismerték azt is, hogy rengeteg programot online is meg lehet tartani, ennek köszönhetően volt olyan apa csoport, aminek a tagjai más-más városból jöttek. Ők nem vehettek volna részt ezen az eseményen személyesen, de online igen – a központ számára ez volt a járvány fő tanulsága – húzza alá.

Képek: Ficsor Márton

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 29. 10:21
A verdikt már készen van,mi már csak magyarázkodhatunk! Szánalom.
Ronee
2021. szeptember 29. 10:04
Egy naív kérdés..az hogy a doánth anna bent van a a bizottságban az egy ici picit nem összeférhetetlen? Elfogult?? Csak kérdem a függetlenség jegyében ;)
nempolitizálok
2021. szeptember 29. 09:53
Teljesen értelmetlen ezekkel kormányszinten találkozni. A jegyzőkönyvet már eleve megírták. Diktatúra, nincs jogállam, buzik elnyomva és hasonlók. Botmixer bediktálta.
masikhozzaszolo
2021. szeptember 29. 09:01
Ha nagyon jók lennénk mi is agymosásban, ezek normális emberként mennének haza, ha jól csináljuk. De erre nem számíthatunk. Kizáró ok van. Nincs mit mosni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!