Év végére kiderülhet, mennyi lesz a minimálbér 2023-ban

2021. október 17. 08:24

Ismét többéves bérmegállapodással zárulhat a 2021-es év.

2021. október 17. 08:24
null

A Magyar Nemzet adta hírül, hogy várhatóan az év végére több évre előre meg fognak állapodni a minimálbér mértékéről. Nagy Kristóf cikkében arról ír, hogy a minimálbérről már megegyeztek az érdekképviseletek, november végéig pedig a garantált bérminimumról is meg fognak.

Egy olyan minimálbér-emelési gyakorlatot szeretnének kitalálni, amely a gazdasági növekedést és az inflációt is követi.

Az a célja a tárgyalásoknak, hogy garantálják azt, hogy a minimálbérnek a reálértéke mindig növekedjen.

Mennyivel fog nőni várhatóan a garantált bérminimum?

„A munkavállalói képviseletek úgy látják, a minimálbérhez hasonlóan a garantált bérminimumot is húsz százalékkal kell emelni” – idézte a szerző az egyik szakszervezeti álláspontot. Szerintük a a húszszázalékos mérték egyrészt azért kell, mert a bérminimum közvetlen és közvetve a minimálbérért dolgozóknál jóval több munkavállalót érint. Másrészt a garantált bérminimum feltétele a legalább középfokú végzettség, így a magasabb és alacsonyabb összegű kötelező legkisebb bér a szakmunka és a végzettség megbecsülését is szolgálja.

A vállalkozói érdekképviseletek jelezték, hogy

legfeljebb 14 százalékos garantáltbérminimum-emelést tartanak elképzelhetőnek,

azt is csak akkor, ha csökkenti a kormány a szociális hozzájárulási adót januártól öt százalékkal, a jelenlegi 15,5 százalékról 10,5 százalékra.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkemókus
2021. október 17. 12:14
Nálunk "össze fognak csúszni" a bérek, már megmondták. Én meg megmondtam, hogy egy idő után majd keresnek nulla felelősséggel járó garantált bérminimumos munkát a szakemberek, ha nem nő az ő bérük is húsz százalékkal. (Nem fog nőni.) A nyugdíjak pedig teljesen elinflálódnak.
McFocker
2021. október 17. 09:04
Nettó 400 euró. Ennyit nyugaton egy diákmunkás keres meg egy hét alatt.
gxcapril
2021. október 17. 09:01
Ez mondjuk így szánalmas és nevetséges is egyben. "legfeljebb 14 százalékos garantáltbérminimum-emelést tartanak elképzelhetőnek,azt is csak akkor, ha csökkenti a kormány a szociális hozzájárulási adót januártól öt százalékkal, a jelenlegi 15,5 százalékról 10,5 százalékra."
nick89
2021. október 17. 09:00
Mennyi most az infláció? Mondjuk egy nyuggernek. Vagy egy otthonteremtés előtt álló fiatalnak? . . . . És egy lölőnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!