Hamisított náci LEGO-figurák bukkantak föl egy magyar hirdetőoldalon

2021. november 06. 08:18

A dán óriáscég közölte: semmi közük ezekhez a figurákhoz.

2021. november 06. 08:18
null

A többszörösen is jogsértő hamisítvány 1500 forintba kerül – írja a Blikk. Hozzátették: Náci tiszteket és Adolf Hitlert ábrázoló hamisított legókat árulnak egy magyar hirdetőoldalon. A lap talált egy vörös csillagos katonát is, noha 2012 óta bűncselekmény önkényuralmi jelképeket megjeleníteni, kivéve, ha az művészeti vagy ismeretterjesztő célú, írják. Egy névtelenséget kérő történész azt mondta, hogy a birodalmi sasos, vaskeresztes, kefebajuszos minifigurában a többség a náci diktátort látja, függetlenül az ábrázolás pontatlanságaitól. Az 1933-1945 közötti Német Birodalom tárgyai iránt mindenhol rendkívül nagy a kereslet, Magyarországon is – tette hozzá.

Hangsúlyozták: a fentieket megerősítette egy gyűjtő is, aki szerint egész háborús szetteket is árulnak. Egyértelmű a gyűjtőknek is, hogy

ezek nem valódi legók, de megveszik, mert hiába hamisak, egyediek.

A főleg Pekingben gyártott kis figurákat a magyar eladók külföldi oldalakon veszik olcsóbban annál, ahogy idehaza kínálják. A Blikk megkereste a LEGO Csoportot is. A dán óriáscég közölte: semmi közük ezekhez a figurákhoz, köztudottan elkötelezettek a gyerekek inspirálása, fejlesztése mellett, soha nem készítenének ilyen terméket. Mindig megteszik a szükséges lépéseket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok, a fogyasztók jogainak védelme érdekében. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd közölte: ezeket a figurákat az  önkényuralmi jelképtől függetlenül bűncselekmény hamisítani.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztést jelenthet,

ha üzletszerűen követik el, különösen jelentős vagyoni hátrány esetében pedig már öt-tíz évre számíthat az elkövető, írják.

Fotó: Facebook

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 07. 12:15
Milyen liberális, milyen progresszív!
Volo
2021. november 06. 22:44
A LEGO szabadalmi védettsége tudomáspm szerint lejárt, gyakorlatilag bárki gyárthat lego fazonú, méretú, alakú figurákat is, csak nem írhatják rá, hogy LEGO.
h040183
2021. november 06. 18:23
"A figurák pedig jobbára a kezdetektől fogva dzsendersemlegesek voltak." Látszik, hogy neked nem volt soha! Szomorú...
formaegy
2021. november 06. 14:30
Merkelhitlertől így búcsúznak. Nem lovasszobor ami hazugság, hanem élethű mása tevékenységének. Egy hibát követtek el, nem írták rá, hogy Merkel, vagy akár Ursula Gertrud von der Leyen nevét is ráírhatták volna. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!