A legsikeresebb évünkön vagyunk túl

2021. december 31. 09:46

Sikerült bebizonyítani, hogy az MCC megszolgálta a belé fektetett bizalmat. Interjú.

2021. december 31. 09:46
Orbán Balázs
Orbán Balázs

„Hogyan értékeli a Mathias Corvinus Collegium (MCC) idei évét?

A legsikeresebb évünkön vagyunk túl. Sikerült bebizonyítani, hogy az MCC megszolgálta a belé fektetett bizalmat. Mára elmondhatjuk, hogy a 25 éves szervezet az évek alatt a tehetséggondozás legfontosabb közép-európai intézményévé vált, illetve mostanra a hazai közélet számára is megkerülhetetlen szereplők lettünk. Idén óriási ugrás volt a sok neves külföldi kutató-oktató szereplése, az új diákok és tanárok bevonása, a számos helyszínen elindult új képzés, a rengeteg konferencia, könyvbemutató és az az intellektuális pezsgés, amely körülvette az MCC-t. Ezek mellett egy nemzetközileg is jegyzett fesztivál megrendezése is fűződik a nevünkhöz. Személyesen az volt fontos számomra, hogy be tudtuk bizonyítani, hogy lehetséges idehaza létrehozni egy nemzeti alapon álló, de nemzetközileg is versenyképes oktatási, képzési intézményt. Voltak, akik kételkedtek benne, de ezek a hangok mára teljesen elhalkultak – az idei év ugyanis önmagáért beszél.

Egyre többen ismerik az intézményt, de azért még mindig vannak olyanok, akik csak mostanában hallanak róla először. Segítsünk nekik! Tulajdonképpen mi is az MCC?

Nem is olyan könnyű a kérdés, mert pontosan ugyanilyen »állatfaj« nincs még egy a nemzetközi palettán sem. Elsősorban tehetséggondozó intézmény, amit az az igény hívott életre, hogy a tömegoktatás korában kell lennie egy olyan bázisnak is, amely dedikáltan a legtehetségesebb fiatalokkal foglalkozik. Biztosítja számukra azt a pluszt, ami a tehetségük kibontakozásához szükséges. Az MCC ezt a munkát 10 éves kortól a középiskolás és egyetemi éveken át egészen a felnőttkorig végzi, ingyenesen, egyedi képzési módszerekkel, mentorokkal, külföldi lehetőségekkel, a Kárpát-medence több tucat városában.

Az éremnek azonban van egy másik oldala is. A tehetséggondozás egy rendkívüli figyelmet és erőfeszítést igénylő dolog, nem úgy megy, hogy valaki csak »leadja« a tudást a diákoknak, hanem valahogy be is kell gyűjteni azt. A tudás összegyűjtésének képessége nagyon fontos lenne, de a legtöbb oktatási intézményben erre nem fordítanak energiát. Számomra ezért különösen fontos, hogy mi az MCC-ben teremtsük is a szellemi energiákat. Így egyfajta tudásközpontként is működünk, és ezért fontosak nekünk a konferenciák, a könyvkiadások, illetve az egyéb közéleti megnyilvánulások. Egy átlag hírfogyasztó értelemszerűen inkább az előbb felsorolt jelenségekkel találkozik, míg a diákok a tehetséggondozással. A tudományos közeg, a könyvforgató közönség, a közéleti nyilvánosság és az oktatás világa mind része egy nagy egységnek, amely az MCC-családot jelenti.

Jelenleg hány diákot gondoz az intézmény?

Mára 4100 diákunk van, ebből több mint 300 bentlakós egyetemista. 14 magyarországi városban vagyunk jelen, a nagyobb egyetemi városokban minden korosztály számára megtalálhatók a programjaink. Kárpátalján és Erdélyben további 9 helyszínen zajlik a munka. A terv az, hogy csupán néhány év múlva több mint három tucat helyszínen, további országokban is, valamint minden itthoni megyében, összesen 10 000 diák, s ebből 1000 kollégista számára legyünk elérhetőek.”

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFocker
2021. december 31. 11:43
1000 milliárdnyi adóforintból ki ne lenne sikeres?
borzas63
2021. december 31. 10:56
Évek óta kisérem figyelemmel munkájukat. Nem csak duma. Pontosak,precízek, a tehetségek érdekeit céljait tarják szem előtt. PL: A cigány fiatalokkal sem úgy foglalkoznak,mint a " hivatásos romológusok".Személyre szabott képzést,akár felzárkóztató mentorációt kapnak ha szükséges. S valóban a tehetséges fiatalokat keresik,várják. Nem kell fideszesnek lenni.Nincs a felvételi kérdések között. Hajrá....Fiatalok.
Benedek Zsolt
2021. december 31. 10:42
Hajrá!
lofejazagyban
2021. december 31. 10:26
csak kérdem, miben mérik egy ilyen intézmény sikerességét? Erősítené a véleményt, ha nem az MCC főnökétől jönne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!