Magyar-szlovák együttműködés indul a komáromi erődök felújítására

2021. december 11. 07:01

Fejlesztik az erődrendszert.

2021. december 11. 07:01
null

Félmilliárd forintot meghaladó Interreg pályázati támogatásból fejlesztik a komáromi erődrendszer magyarországi és szlovákiai épületeit – tájékoztatta a projekt menedzsere az MTI-t. Ozimy Andrej, az észak-komáromi műemlékeket kezelő Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, hogy a központi erődben egymillió eurós fejlesztésre kerülhet sor, amely keretében megújul a laktanyaépület, az erőd sáncai hozzáférhetővé válnak a látogatók számára, felújítják a főbejárat melletti homlokzatot és információs fogadóközpontot építenek ki. A projekt keretén belül elkészül egy, mindkét erődöt bemutató videó és a térbeli térképezésnek köszönhetően a Központi- és az Igmándi erőd több része virtuálisan is látogathatóvá válik.    

A dél-komáromi Igmándi erődben fél millió eurós beruházással a meglevő kiállítóteret, a kantint, valamint az irodákat, a tárolókat és a vizesblokkokat újítják fel. Továbbá új melegítő konyhát létesítenek, elvégzik az erődhomlokzat tisztítását, illetve a parkosítási és térrendezési teendőket. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával

2023 májusáig valósul meg,

vezető partnere Észak-Komárom, társpartnere pedig a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Műemlék-helyreállító, Ingatlanfenntartó és – hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.. A beruházás költségvetésének 85 százaléka az Európai Régiófejlesztési Alapból származik, az állami társfinanszírozás mindkét országban 10 százalékos, az önrész pedig 5 százalék. A munkálatok várhatóan 2023 májusában fejeződnek be.

(MTI)

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2021. december 11. 12:40
Megnéztem a tót erődöket anno pár éve. 3 méteres gaz,szahar,szemét... Szpasziba,távárisi. Djekujemo..
zrx8
2021. december 11. 12:13
Én úgy emlékszem, magyar oldalon minden erőd fel van már újítva. A szlovák oldali erődben emlékeim szerint legutóbb italraktár működött, de ennek is jó pár éve.
KannibálTatárÚr
2021. december 11. 08:35
Komáromban vár van, amelyhez tartozott az Igmándi erőd is. Az erődrendszer központja a komáromi vár volt.
KannibálTatárÚr
2021. december 11. 08:30
Nincs Észak-Komárom. Szlovákiában csak egy ezer éves Komárom van. A Duna jobb partján Komárommal szembe a Szabadságharc alatt még mocsár volt. Mo.-n van egy névtolvaj, amelyik lehet Kis-Komárom, Dél-Komárom, Túl-Komárom. Ezeket lehet esetleg csatolni Komáromhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!