A magyar balos újságírás krémjével indul a 444 kiadójának tényellenőrzője

2022. január 12. 17:58

Olyan kijelentéseket és információkat vizsgálnak, amik jelentősen befolyásolják a közéletet vagy nagy kárt okozhatnak.

2022. január 12. 17:58
null

Elindult a 444 kiadójának tényellenőrző oldala, a lakmusz.hu. A csapat saját bevallása szerint olyan kijelentéseket és információkat vizsgál, amelyek széles közönséghez jutnak és jelentősen befolyásolják a közéletet. Azt írják, hogy különös figyelmet fordítanak a politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire.

A tényellenőrzés módszertanával kapcsolatban azt írják, hogy elsősorban megbízható, elsődleges források alapján dolgoznak, a hivatkozásaikat pedig lehetőség szerint hivatkozva tüntetik fel a cikkekben. A lakmusz.hu sem zárja ki a bizonyos újságírói körökben kedvelt névtelen forrásokra való hivatkozás módszerét, de azt ígérik, hogy erre csak akkor kerül sor, „ha ezt a téma érzékenysége és a forrás biztonságának fenntartása indokolja”, és ha az állításait más, független forrásból ellenőrizni tudják.

A tényellenőrző szerkesztőség az Európai Bizottság támogatásával működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium részeként. Ez az AFP francia hírügynökség, a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt., az ELTE-n működő Media Universalis Alapítvány és az ePressPack projektje.

A lakmusz.hu csapata jelenleg három állandó munkatársból áll. A portál főszerkesztője a Direkt36 nevű portálról ismert Zöldi Blanka. A csapat tagja Diószegi-Horváth Nóra is, aki a magát rendszerkritikusnak valló Mérce.hu főszerkesztője volt tavaly májusig. A harmadik munkatárs Neuberger Eszter, aki a 444-re és előtte az Abcúgra is írt. 444-es újságíróból a közreműködők között sincs hiány, így várható Herczeg Márk és Király András tényellenőrzéseinek megjelenése is. Szintén a Magyar Jeti holdudvarából érkezik Hegyeshalmi Richárd is, aki a Qubit nevű tudományos oldal munkatársa is. A lap igazgatásáért Erdélyi Péter felel, aki a 444-nél is hasonló feladatokat végez. A Media Universalis alapítványtól négyen írnak majd a lakmusz.hu-ra, és a csapat tagja lesz az egykori indexes, most AFP-s Záborszky Ede is, aki a Facebook magyarországi tényellenőrzője is. A vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatják:

„A dolgunk, hogy az álhíreket tételesen cáfoljuk” – Záborszky Ede Facebook-tényellenőr a Mandinernek
Hogyan működik a facebookos tényellenőrzés a valóságban? Mit szűrnek és mit nem, s mi lesz a vélemények kezelésével? 

Hogyan működik a facebookos tényellenőrzés a valóságban? Mit szűrnek és mit nem, s mi lesz a vélemények kezelésével? 

A nyitóképen: a lakmusz.hu csapata. Fotó: lakmusz.hu/Botos Tamás 

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 13. 08:52
Gondolom MZP baromságait ne vizsgálják majd, hiszen azok vélemények.
benedek77
2022. január 13. 07:52
Pont ilyen fajtájú arcokra számítottam:)
syphax
2022. január 13. 06:42
Llakmuci-puci-guci-smucI = SZAR, TRÁGYA, GENYÓ, TAKONY, OKÁDÉK, MOCSOK, BÖDÖS NYÁLADZÓ SZEMÉT, FINGHALMAZ...ETC...ETC......SZÓVAL: "FÜGGETLEN-OBJEKTIV PÁROLT LÓFASZ".
Osztap Bender
2022. január 13. 06:13
Csak az orrukat figyeljétek, az mindent elárul. Több magyarázat nem is szükséges. Az ilyenek lesznek a választási hadjárat "soros kommandói".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!