The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

2022. január 28. 10:25

A brit lap szerint a magyar kormány köztudottan korrupt és ellenséges a külföldiekkel.

2022. január 28. 10:25
null

Az európai projekt legbüszkébb eredménye az évszázados háborúskodás felváltása több évtizednyi késő esti csúcstalálkozókkal, amelyeken olyan dolgokról vitáznak, mint a halkvóta. De a béke megáll az EU határainál. A klub körül zűrzavaros zóna terül el, elég Fehéroroszországra, van jelenleg Ukrajnára tekinteni. Törökországban pedig egy különc autokrata elnököl egy összeomló valuta felett. Az igazat megvallva, a zűrzavar nagy részét szándékosan okozta az egyik kivételesen agresszív szomszéd, Vlagyimir Putyin, aki viszályt szított az egész régióban. Európának valaha volt életképes stratégiája az ilyen beavatkozások ellen. Azokat az országokat, amelyek ki akartak menekülni Oroszország „befolyási övezetéből”, üdvözölték az EU-ban. Most az unió további bővítésének kilátásai lényegében egyenlőek a nullával.

A tagok most inkább csak bánkódnak azon, hogy beengedték Magyarországot, mintsem, hogy Albánia bevonásáért küzdjenek. Az EU-nak vannak ugyan csalijai, amelyekkel régóta próbálja befolyásolni azokat az országokat, amelyeknek igazából sosem volt valós esélyük a blokkhoz való csatlakozásra. Ilyen például a vízummentes utazás, amely arra késztetheti a kormányokat, hogy visszaszorítsák például a korrupciót. Az ilyen politikákért felelős biztos Magyarországról érkezik, ahol a kormány köztudottan korrupt és ellenséges a külföldiekkel.

(Fotó: MTI)

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andreas1970
2022. január 29. 15:30
Ha az EU annyira igazsagos, korrupciomentes, nem kizsakmanyolo lenne, es minden tagallama szabadnak, vedettnek es elegedettnek erezhetne magat vilagos es proszperalo jovokeppel, akkor a Brittek miert hagytak el az uniot? Minden unio u.i. halalra van itelve, ahol a kisebb tagallamoknak alkalmazkodnia kell a nagyok erdekeihez, mikozben ezek marginalisan vannak kezelve, ez erdekeik lesoporve az asztalrol, ill. olyasmit kenyszeritve rajuk, amit nem akarnak. Az EU sosem keszult Europai Egyesult allamoknak, hanem szabad orszagok kereskedelmi uniojanak. Csak az utobbi idoben kerult asztalra az Europai Egyesult Allamok elkepzelese, az europa eros kapitalistai szajabol megfogalmazva, amely automatikus kovetkezmenye, hogy minden tagallam feladja a szuverenitasat, es amelyeket majd Brusszelbol, ill a gazdasagilag legerosebb tagallamokbol fognak kormanyozni. Ezt az elkepzelest azonban elfelejtettek egyeztetni a tagallamokkal, es foleg megszavaztatni azok lakossagaval, mintha ilyen fontos, es fokent Oket erinto kerdesekbe nem lehetne beleszolasuk, es foleg nem fogalmaztak meg kristalytisztan, hogy az ilyen szovetseg hogy mukodne. Orbannak igaza van abban, hogy az ilyen szuverenitasfeladas az orszag veget jelentheti, megfosztva a nepet az onrendelkezestol. Ez egy olyan 'hazassag' lenne, ahol ugyan a felek minden szempontbol elegedetlenek lennenek, ugyanakkor kotelezoen egyutt kellene elniuk, egymashoz husegesen 'jopofit' vagni a kotelekukhoz. Ha viszont a kulfoldi kapitalistak szemszogebol nezzuk az egeszet, akkor ugyis felfoghatnank ezt a 'torekvest', mintha orszagokat akarnanak elfoglalni bekes uton, amit ezidaig csak haboruval tettek, hogy megszerezzek az iranyitastukat, a piacaikat es felettuk az uralmat, amelynek eszkoze az orszagba behozott harmadik, elmaradott vilagbeli migrans lenne, amely szama, ha elerne a kritikus mennyiseget, leszavazhatna az oslakosokat es a nemzetet megfosztva ezzel az orszaguktol. Sajnos az ilyen hatalmi torekvesek mindig haborut, sot vilaghaborukat eredmenyeznek. Tehat egy orszag szuverenitasanak a feladasarol csak az orszag sajat maga donthet, de semmikent sem kulfoldi politikusok es ez vilagos szabalyok es az orszag nepenek megkerdezese nelkul nem fog menni.
pumuklik
2022. január 29. 14:50
Pont az angolok beszélnek, akik a világ egyik legnagyobb gyarmattartója, kifosztói!
simonvitéz
2022. január 29. 14:10
Akkor már csak arra válaszoljatok az undormány, mocskos fertőtökbol, hogy ha ennyire megbánták, ugyan miért nem loknek már ki ebből a kócerájból?
Zozi
2022. január 29. 11:37
Ez a képlet borzasztó egyszerű. Ha a kizsákmányolónak valami nem jó, az nem jelent mást mint a kizsákmányolás akadályokba ütközik. Jelen esetben Orbán Viktor ez az akadály. Ne higgye senki, hogy az eu-t érdekli a magyar emberek sorsa. Ha így lenne 2006-ban beavatkozhatott volna jogálamiság mellett. Miért nem tette? Mert akik most mindent is megigérnek, jól kitömték uraknak a zsebét, hogy az aprót megtarthassák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!