Árvák pénzét sikkasztották el a nevelőnőik

2022. február 08. 11:04

Gyermekotthon lakóinak pénzét sikkasztotta el az intézményvezető Nógrád megyében, a 36 éves nő ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat.

2022. február 08. 11:04
null

A vádlott a gyerekek ellátását biztosító összeggel, valamint az utógondozott gyerekek apanázsával nem tudott elszámolni; összesen 1 millió 780 ezer forintot vett fel a pénzükből saját céljaira – tájékoztatta a Nógrád megyei főügyész kedden az MTI-t. Bóna Gyula István közleményben ismertette: a nevelőnő két Nógrád megyei gyermekotthonban is vezetőként dolgozott, munkaköre alapján az ő feladata volt az ott élő gyermekek ellátását biztosító pénzzel való gazdálkodás.    

2018 márciusa és áprilisa között közel másfél millió forint volt rábízva, melyet a működés biztosítására kellett volna fordítania.

Az ellátmány jelentős része bankszámlára érkezett, amelyről a kezelésében álló bankkártyával mintegy 850 ezer forintot vett fel, a pénzt azonban a nevelésben álló gyermekek ellátása helyett magára költötte.    

Öt fiatal pénze tűnt el szőrén-szálán

A vádlott feladata volt az is, hogy a felnőttkor elérésével a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalok utógondozásával járó pénzügyeket intézze. Ennek keretében köteles volt havonta a fiataloknak saját jogon járó juttatások egy részét személyi térítési díjként a gyermekvédelmi szakszolgálat felé befizetni. 2017-ben e kötelességének azonban öt fiatal esetében nem tett eleget, az előírt havi összeget az intézménynek nem fizette be, azzal a sértettek felé sem számolt el, azt saját szükségleteire fordította, ezzel a fiataloknak közel 150 ezer forint kárt okozott.    

Az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN-kódot is a nő őrizte.

2017 novembere és 2018 januárja között a fiatal megtakarításából 780 ezer forintot élt fel.    

A főügyész közölte: az ügyészség a büntetlen előéletű nő ellen sikkasztás bűntette miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a vádlottat a próbaidő idejére a bíróság helyezze pártfogó felügyelet alá. Indítványozta továbbá, hogy a bíróság kötelezze a nőt az okozott károk megtérítésére.    

Visszaesés esetén letöltendővé válik a börtönbüntetés

Bóna Gyula István hozzátette: arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról,

az ügyészség 1 év 8 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. 

Kifejtette: az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az elkövetővel szemben a büntetés a végrehajtás elrendelése nélkül is eléri a célját, azaz a szankció a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől.    

Amennyiben az elkövető mégsem tér jó útra és a próbaidő alatt újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és azzal együtt a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie – tette hozzá a főügyész.

(MTI)

Fotó: MTI/Biró István

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2022. február 09. 19:36
Remelem legalabb a gyerekeket elveszik tole,ha mar csak egy ejnye bejnyet kapott ilyen aljas tett utan. Felhaborito!
koronaszepe
2022. február 08. 14:56
Az okozott kárt azonnal megtéríteni, ha kell, vagyonelkobzással!
Falfirka
2022. február 08. 14:48
felfüggesztett??????????????????????? akkor ülje le a bíró, aki ezt az ítéletet hozta. a mocsok.
pipa89
2022. február 08. 14:46
Az a helyzet, hogy az ismert körülmények miatt eleve kontraszelektált a szakma. Ismerek olyan nagyon jó szakembert, aki több évtizedes szakmai tapasztalattal töltött be felelős posztot a gyermekvédelemben. Munkája során megyényi területen tartoztak hozzá gyermekotthonok, lakásotthonok és szigorúan a gyermekek és fiatalok köré szervezett mindent! A saját munkáltatója nyírta ki. Megjegyzem, hogy egy munkáltató több éves tevékenysége során számtalan kiváló szakembert takarított el a területről mocskosabbnál mocskosabb módon. Azóta nyert a munkáltatóval szemben a munkaügyi bíróságon, de soha nem tér vissza a szakmába! Mi több, az ominózus munkáltató sem munkáltató már! Amit a szakember felépített, darabokra hullott szét, széthordták a dolgozók még a tárgyi feltételeket és, ami a legszomorúbb: a gyerekek a legutolsók a sorban. Az ilyen történetek gyakoriak, ha olyan ember lehet a munkáltató, akinek semmi, de semmi köze nincs a humán területhez, sem a gyermekvédelemhez, mert mondjuk műszaki végzettségű. De ismerek olyan vezetőket, akiknek papírjuk van, de sem emberileg, sem szaktudásban nem állnak jól. Az integritás és hasonló elvárások nagyon szépek és jók, de az alapokkal van gond!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!