Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

2022. február 07. 08:51

Nálunk 53 százalékos, az unió egészében 15 százalékos a növekedés.

2022. február 07. 08:51
null

Jóval gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az európai uniós átlagnál – írta a Magyar Nemzet hétfőn. A lap idézte az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát, György Lászlót, aki a közösségi oldalán közölte: az Eurostat adatai alapján a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenysége 2010 és 2019 között több mint 53 százalékkal bővült, míg az unió egészében átlagosan csupán 15 százalékos a növekedés. A többi visegrádi állam – Csehország, Lengyelország, Szlovákia – is jóval elmarad Magyarország mögött – tette hozzá. Az államtitkár azt írta, hogy a „jobboldali patrióta és pragmatikus gazdaságpolitika” sikeréről van szó, amely sok eszközzel támogatja a vállalati beruházásokat.    

Adócsökkentés és a többiek

Egyebek mellett ilyen az adócsökkentés: 2009 és 2020 között Magyarország dobogós volt az unióban a közterhek mérséklésében. Minél több megtermelt jövedelem marad a vállalkozásoknál, annál több forrásuk jut fejlesztésekre – jegyezte meg György László. Az állam jelentős segítséget nyújtott a beruházásokhoz és az innovációs tevékenység erősítéséhez is. Csak a koronavírus-válság idején 2000 milliárd forintot fordítottak beruházások, valamint vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására; az összegből háromszor akkora mértékben részesedtek a kis és közepes cégek, mint a nagyvállalatok. A vállalkozásfejlesztési intézményrendszer megújításának köszönhetően az elmúlt másfél évben többszörösére növelték a fejlesztési forrásokkal elért cégek számát. Míg 2014-től hat év alatt mintegy 11 ezer vállalkozást támogattak, addig most két esztendő során 15 ezret érnek el célzott vállalkozásfejlesztési forrásokkal – közölte az államtitkár.    

György László kitért arra is, hogy a fejlett technológiák alkalmazásához nem elég a termelőeszközök modernizációja, jól képzett munkaerőre szintén szükség van. Ezért indították el a szakképzési és felnőttképzési rendszer megújítása után tavaly ősszel „minden idők leggrandiózusabb munkahelyi képzési programját”, 70 milliárd forintos keretösszeggel.

Az államilag támogatott, 0 százalékos hitelek is eredményesek voltak.

Ezt mutatja, hogy a koronavírus-válság kitörése óta több mint 86 ezer – döntő részben kis- és közepes – vállalkozás jutott összesen csaknem 5000 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez, amiből fejlesztéseiket, beruházásaikat szintén tudják finanszírozni. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország még a krízis alatt is magasan tudta tartani a beruházási rátát, ami a vállalati termelékenység növekedésének záloga – írta az államtitkár. György László a lap szerint úgy fogalmazott: „ha áprilisban a választók felhatalmazást adnak a folytatásra, akkor az Orbán-kormány fenntartja a patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikát”.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. február 07. 18:18
Nem csoda, én teljesen átálltam élelmiszer terén a magyar cégekre és előnyben részesítve a kisebbeket. Szerencsére már pld a Spar-ban, CBA-kban is elég jól jelen vannak, nem csak a piacon. Bár természetesen nálam az íz és a minőség az első, az sem uccsó szempont, hogy a hazai élelmiszert nem nagyon kell utaztatni. Szerintem a messziről ideszállított magas feldolgozottságú élelmiszer termékeket alapból amúgy is kerülni kell, nem véletlenül adnak ki hetente figyelmeztetéseket, hogy az Aldi vagy Lidl ilyen olyan termékeit visszahívják mert mérgező. Egyébként is nyilvánvaló, a külföldi azonos termék árban nem versenyezhet a magyarral, hiszen jelentősek a logisztikai különbségek és a polcokra kerülés ideje is, tehát ide értelemszerűen inkább a gagyi jön, ami nem gagyi, az pedig jóval drágább.
Agnieszka
2022. február 07. 16:24
Nem is olyan régtől nálunk is van bio-piac. Ezzel hatalmasat ugrottunk fölfelé, eddig Nagymarosra kellett elmenni, az tök szuper, ráadásul a vasútállomáshoz nagyon közel, bár mi kocsiztunk, oda 35, vissza 35 perc. A nagymarosi azért nagyobb, mint a mienk. Volt itt piac az 50-es években, azután hosszú szünet. Remek tésztát, sohasem látott eredeti görög olajbogyót, hentesipari termékeket, zöldséget, sajtokat, süteményt lehet kapni, van egy kézimunka stand is, főleg nagyon szép gyöngyfűzött láncokkal. Tiszteletem és csodálatom a sok kisipari, nagyszerű termék előállítójának. Vajon ők is benne vannak-e a többletben? Gondolom, igen.
Búvár Kund
2022. február 07. 10:37
Miért csak a 2. legjobb kolbászt kellett illusztrációnak kitenni? :-D Csak a csabai ad neked erőt, és mindent lebíró akaratot!
villogókékfog
2022. február 07. 09:22
Összeomlott a magyar gazdaság, kivételesen hétfőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!