Hajnal Miklós ezúttal azt nem találta el, hogy pontosan milyen státuszban van jelöltsége

2022. február 15. 12:33

A közösségi oldalán már azt hirdeti, hogy jogerősen nyilvántartásba vették, holott erről nincs szó.

2022. február 15. 12:33
null

Hajnal Miklós kedden közösségi oldalán osztotta meg követőivel (lenti kép), hogy jogerősen nyilvántartásba vették, mint a baloldali ellenzék jelöltjét, Budapest 3. számú egyéni választókerületében. Csakhogy a valasztas.hu hivatalos adatai szerint a Momentum elnökségi tagja cikkünk írásakor (Fürjes Balázshoz, a Fidesz-KDNP jelöltjéhez hasonlóan) még csak bejelentett státuszban van (legalsó kép).

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

***

 

Jogi különbség is van a két státusz között

A választási eljárásban a „bejelentett” jelölt, a „nyilvántartásba vett” jelölt és a „jogerősen nyilvántartásba vett” jelölt fogalmai eltérő jelentéssel bírnak.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján található – utoljára a mai napon 9:00 órakor frissített – adatok tanúsága szerint Hajnal Miklós csupán bejelentett, vagyis nyilvántartásba egyelőre még nem vett jelöltnek minősül.

Ezért állított valótlant Hajnal

A választási eljárásban a bejelentett jelölt, a nyilvántartásba vett jelölt és a jogerősen nyilvántartásba vett jelölt fogalmai eltérő jelentéssel bírnak.

A jelöltet a választópolgárok aláírt ajánlóívek átadásával kell bejelenteni az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál. Az ajánlóívek átadása pusztán azt eredményezi, hogy a jelölt ezáltal bejelentett, ám nyilvántartásba még nem vett jelöltnek fog minősülni. Ezt követően kerül sor az egyes ajánlások érvényességének tételes ellenőrzésére. Amennyiben a választási bizottság megállapítása szerint az ajánlóíveken szerepel a jelöltté váláshoz szükséges legalább 500 érvényes ajánlás, abban az esetben a bejelentett jelöltet határozatával nyilvántartásba veszi, ezt követően minősül a bejelentett jelölt egyben nyilvántartásba vett jelöltnek.

Fotó: valasztas.hu
Fotó: valasztas.hu

A választási bizottság nyilvántartásba vételt elrendelő határozata ellen a jogszabály biztosítja a fellebbezés lehetőségét, melyet legkésőbb a határozat meghozatalától számított harmadik napon kell benyújtani. Ez alapján a nyilvántartásba vett jelölt abban az esetben minősül jogerősen – azaz immár az erre hatáskörrel rendelkező szervek előtt nem támadhatóan – nyilvántartásba vett jelöltnek, amennyiben a nyilvántartásba vételről szóló határozottal szemben fellebbezés nem kerül benyújtásra.

Fellebbezés esetén pedig a jelölt abban az esetben minősül jogerősen nyilvántartásba vett jelöltnek, amennyiben azt a másodfokon eljáró választási bizottság – bírósági felülvizsgálati kérelem esetén pedig a Kúria – kimondja.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján található – utoljára a mai napon 9:00 órakor frissített – adatok (fenti kép) tanúsága szerint Hajnal Miklós csupán bejelentett, vagyis nyilvántartásba egyelőre még nem vett jelöltnek minősül.

Ennek oka, hogy az illetékes választási bizottság ezidáig nem döntött Hajnal Miklós ajánlásainak érvényességéről és a jelölti nyilvántartásba vételéről. Erre tekintettel a Hajnal Miklós facebook oldalán található képen szereplő szöveg („Jogerősen nyilvántartásba vettek”), valamint a képhez fűzött leírás tényszerűen nem igaz, valótlan tényállítást tartalmaz.

Hajnal legutóbb országgyűlési képviselőnek, korábban pedig közgazdásznak nevezte magát

Bár korábban már azt is sajnálta, hogy közgazdászként hivatkozott magára, pedig még nincs felsőfokú végzettsége,

a Momentum elnökségi tagja közösségi oldalán korábban országgyűlési képviselőnek nevezte magát, holott még nem választották meg.

Az igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy a politikus borítóképét szerkesztő munkatársának sikerült eltalálnia Hajnal titulusát: így ott helyesen „az ellenzék képviselőjelöltje” szerepel. Akkor cikkünk megjelenését követően megkereste lapunkat a politikus és jelezte: az elírásból fakadó hibát javította, bemutatkozása természetesen: „a Momentum Mozgalom országos elnökségi tagja, a II.- XII. kerület országgyűlési képviselőjelöltje”.

Mint arról korábban írtunk, Bangó Borbély Ildikóhoz hasonlóan, Hajnal Miklós is az ehhez szükséges diploma nélkül nevezte magát közgazdásznak. És bár alighogy megírtuk, hogy hallgat a baloldal, gyorsan kizárták a diploma-botrányba keveredő Bangónét az MSZP-ből, a Momentum azóta sem mondja meg, Bangóné sorsára küldi-e Hajnalt. Sőt, Hajnal Miklós utóbb azt nyilatkozta, kvázi magyarázatként befejezetlen tanulmányaira, „mondhatnám, hogy fontosabb volt nekem Magyarország jövője a saját tanulmányaimnál”.

Továbbra is diplomásnak állítja be magát Hajnal Miklós

Még mindig oxfordi fokozat szerepel az ellenzék XII. kerületi momentumos jelöltjének a LinkedIn-profilján. Bővebben is érdekel...

Még mindig oxfordi fokozat szerepel az ellenzék XII. kerületi momentumos jelöltjének a LinkedIn-profilján.

Visszatérő elem a diplomabotrány a baloldalon

A baloldalon egyébként nem Bangóné Borbély Ildikó botrányavagy Hajnal Miklós diplomabotránya ez az első eset, hogy egy politikus valótlanul végzettséget, diplomát vagy nyelvvizsgát tulajdonít magának. Karácsony Gergelyről pedig 2021 tavaszán derült ki, hogy nyelvvizsga hiányában nem szerezhetett volna jogszerűen doktori fokozatot és a Corvinuson sem oktathatott volna. Karácsony egyébként Bangónéhoz hasonlóan több életrajzában is szerepeltette a doktori címét. Valótlanul volt feltüntetve a Párbeszéd Magyarországért (PM) honlapján, hogy Karácsonynak PhD-ja van. 

 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The Loner
2022. február 16. 19:16
Egy nyálas hazug libernyák köcsög.
Járványfigyelő
2022. február 16. 00:47
Ez egy ilyen Hajnal. Sötét, mint az éjszaka.
Rocktoberi
2022. február 15. 18:26
Mikikét esetleg bűnügyi nyilvántartásba vették. A választás után végre lesz ideje tanulni és diplomát szerezni.
Pitypangocska
2022. február 15. 17:00
Mini Peti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!