Tíz év alatt harmadára csökkent a nélkülözők, és felére a szegénység kockázatának kitettek száma

2022. február 11. 16:21

A Gyurcsány-korszak végén háromszor annyian éltek súlyos anyagi nélkülözésben, mint 2020-ban. 

2022. február 11. 16:21
null
Révész Máriusz

„Baloldali politikusok, elemzők és a »üggetlen-objektív« média rendszeresen visszatérő állítása, hogy a szerencsétlen vidéki választók buták, a saját érdekeik ellen szavaznak, mivel a lakosság döntő többsége rettenetes mértékben szegényedik. Rendszeresen írnak az ország kettészakadásáról, a növekvő szegénységről, a 99 százalék romló helyzetéről, aláírásokat gyűjtenek a munkanélküliek ellátásának meghosszabbításáról stb. Ezt annyiszor elmondták, leírták már az állítólag nem létező, egyébként nagy példányszámban olvasott ellenzéki sajtóban, hogy nagyon sokan, értelmiségiek is, ezt már axiómaként elfogadják. 

Az Európai Unióban egységes módszertan, egységes sztenderdek szerint mérik a szegénységet, és ez alapján a valóság teljesen más. Az Eurostat összehasonlítható adatai szerint az uniós országok közül Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a szegénység. A számok mellbevágóak: 

A GYURCSÁNY-KORSZAK VÉGÉN HÁROMSZOR ANNYIAN ÉLTEK SÚLYOS ANYAGI NÉLKÜLÖZÉSBEN, MINT 2020-BAN. 

Lehetséges, hogy akik megvetően szoktak nyilatkozgatni az érdekeiket fel nem ismerő szavazókról, valójában egy párhuzamos valóságban élnek?

Annak érdekében, hogy komolyan beszéljünk a szegénységről, a KSH és az Eurostat adataiból induljunk ki. A szegénységet az Európa 2020 stratégia bevezetése óta az Unió valamennyi tagállamában egységes mutatószámrendszer alapján mérik. A fő indikátor a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség aránya (AROPE: At Risk of Poverty or Social Exclusion) mérőszám. Ez az összetett szegénységi mutató három részindikátort foglal magában:

  • súlyos anyagi deprivációban érintettek aránya,
  • nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya (munkaszegénység)
  • relatív jövedelmi szegénységi arány”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. február 12. 19:09
Máriusz,az Únió második legszegényebb országa a miénk,te,szarházi!
ptrfarkas43
2022. február 11. 20:08
Bezzeg Gyurcsányéknál nem volt infláció, az emberek a deviza hitelt sem tudták fizetni, áron alul árulták a kocsit lakást, a gyerekre is adót vetettek ki, a gyerekeknek sem járt ingyen ebéd az iskolában, ezek voltak a szép idők ugye elvtársak?
még fokozza
2022. február 11. 20:01
"Tíz év alatt harmadára csökkent" Jó sokan meghaltak a járvány miatt is.
Akitlosz
2022. február 11. 19:27
Milyen számok mellbevágóak? Nem támasztja alá a véleményét számokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!