Szijjártó: A válságok nem feledtethetik el a hosszabb távú globális kihívásokat

2022. március 09. 18:00

Ezért a magyar kormány kiemelten támogatja a vízgazdálkodási beruházásokat.

2022. március 09. 18:00
null

Az elmúlt évek sorozatos válságai nem feledtethetik el a hosszabb távú globális kihívásokat, ezért a magyar kormány kiemelten támogatja a vízgazdálkodási beruházásokat – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Oroszlányban.

A tárcavezető a SUEZ Water Technologies & Solutions kapacitásbővítő beruházásának átadásán vett részt, amelynek nyomán a legnagyobb európai víztisztító membrán-gyártó kapacitás létesülhet Magyarországon. A francia vállalat 2019-ben jelentette be 9,6 milliárd forintos fejlesztését, amely 2024 szeptemberéig valósul meg, és 1,7 milliárd forintos állami támogatással 85 új munkahelyet teremt Oroszlányban.

A kihívások korát éljük

Beszédében Szijjártó Péter kijelentette, hogy a vízellátással kapcsolatos egyre súlyosabb problémák a világ talán valamennyi nemzetét összekötik, például a klímaváltozás negatív hatásainak jelentős része is ezen keresztül jelenik meg.

„Olyan időszakot élünk, amikor számos kihívással kell párhuzamosan szembenéznünk. Ezek azonban nem szabad, hogy elfeledtessék velünk a hosszabb távú globális kihívásokat”

– fogalmazott a tárcavezető.

Rámutatott, hogy a világ népességének 90 százaléka olyan helyen él, ahol gyakoriak az árvizek, mintegy négymilliárd embernek pedig évente legalább egy hónapig vízhiánnyal kell szembenéznie. Ráadásul – szavai szerint – a vízfelhasználással kapcsolatos konfliktusok akár fegyveres konfliktussá is alakulhatnak.

 A miniszter aláhúzta, hogy a kormány kiemelt támogatást nyújt azokhoz a beruházásokhoz, amelyek előremozdítják a vízgazdálkodást, hogy így Magyarország minél hatékonyabban tudjon hozzájárulni a nehézségek kezeléséhez.

Számos magyar vízgazdálkodási beruházás van folyamatban

 Mint mondta, világszerte számos magyar vízgazdálkodási beruházás van folyamatban, ugyanis hazánk technológiai megoldásai egyedülállóak. Hozzátette, hogy Magyarországon a szennyvíz 90 százalékát megtisztítják, így az innen kilépő folyók tisztábban hagyják el az országot, mint ahogy érkeztek.

 A most átadott beruházás kapcsán pedig kiemelte, hogy a cég termékeinek 99 százalékát exportálják, ami a versenyképességet mutatja, s hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly kiviteli rekordot döntött.

Szijjártó Péter végezetül arról számolt be, hogy a francia vállalatok a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, az itt jelen lévő 550 cég több mint ötmilliárd eurót fektetett be, és nagyjából 40 ezer embernek ad munkát.

(MTI)

A nyitóképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. március 09. 21:08
Putyinnak is szolhattál volna kakadu.. https://uploads.disquscdn.com/images/16d533dc0a60047ded4302ad230b77b9a6bae6453d6dae43b5b4b1a495c6cf27.jpg
fatman
2022. március 09. 18:48
Helyes, öntözni kell... A műtrágya is kevés, ha száraz év lesz, a gabonaár még jobban elszáll... Ráférne egy rekordtermés az egész világra most...
OberEnnsinnen
2022. március 09. 18:41
https://www.republicworld.com/world-news/russia-ukraine-crisis/us-admits-biological-research-facility-in-ukraine-cites-concern-about-russian-troops-articleshow.html 2022. március 9., 21:22 IST Az Egyesült Államok elismeri „biológiai kutatási létesítményt” Ukrajnában; Az orosz csapatokkal kapcsolatos „aggodalmakra” hivatkozik A bizottság előtt Nuland elmondta, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával azon dolgozik, hogy megakadályozza, hogy a megszálló orosz erők lefoglalják a biológiai kutatási anyagokat.
OberEnnsinnen
2022. március 09. 18:41
Nagyszerű a magyar kormánystratégia, csak így tovább, szerényen, de okosan. Azonban, bizonyos idegen területeken működtetett laboratóriumok megtiltását is napirendre kellene venni, mert ez a veszély: életveszély, a szó szoros értelmében. És akik telepítik idegen földre a laborokat, pontosan ezért teszik. "2022. március 9. 15:35 :: 56 hozzászólás Oroszország szerint az amerikaiak halálos vírusokkal kísérleteztek Ukrajnában Az orosz külügyminisztérium szerdán magyarázatot követelt Washingtontól amiatt, hogy – állítása szerint – az amerikaiak halálos kórokozókkal folytattak kísérleteket ukrán laborokban. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár: aggódunk az ukrajnai laborokban tárolt anyagokért 2022. március 8. helyszín: Washington esemény: az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatása Ukrajna ügyében kérdező: Marco Rubio, Florida állam republikánus szenátora eredeti videó (a Reuters brit hírügynökség felvétele): https://www.youtube.com/watch?v=aYSkN... (kivágott részlet: 47:14-48:19)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!