Tanácsokat ad a választási trauma feldolgozásához a 444

2022. április 07. 21:20

Van, aki a külföldre költözést fontolgatja, míg más a homokba dugja a fejét a következő négy évben.

2022. április 07. 21:20
null

A portál csütörtöki cikkében többek között arról kérdezte Bokor László pszichoanalitikust, hogy

mi történik abban, akit egy ilyen társadalmi trauma ér, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt feloldja.

Vasárnap óta nem tértek magukhoz a baloldal szavazói 

Zsinórban negyedik alkalommal nyerte meg a Fidesz-KDNP a parlamenti választást, ráadásul akkora fölénnyel, amit egy közvélemény-kutatás sem tudott megjósolni. Minden eddiginél nagyobb volt az ellenzéki összefogás, és nagyon sok ellenzéki szavazó hitt benne, hogy lesz kormányváltás, de még többen bíztak abban, hogy legalább nem lesz kétharmados többsége a Fidesz-KDNP szövetségének. Nem így lett, a kormánypártok már 136 mandátumnál tartanak. Az ellenzéki szavazók egy része azóta sem tért magához:

sokk, düh, szomorúság, kilátástalanság, reményvesztettség, fekete humor.

Ez csak néhány azokból a reakciókból, amik a közösségi médiában keringenek, vagy amit egy budapesti villamoson hallani lehet.

A cikkből az is kiderül, hogy a csalódott szavazók azonban nemcsak az érzéseikről írnak, hanem különböző stratégiákat találnak ki arra, hogy hogyan vészeljék át a következő négy éves ciklust. Létrejöttek olyan Facebook-csoportok, ahol azok tömörülnek, akik inkább a külföldi folytatást választják,

de van olyan kezdeményezés is, aminek célja, hogy Budapest váljon városállammá,

és szakadjon el az ország többi, szinte teljesen narancssárga részétől.

„A haza nem homogén”

„Azt kell elsősorban megérteni, hogy egy társadalmi trauma, mint egy választási vereség, felbonthatja az egyének közötti kötődést egy közösségen belül. A kötődés egy kapcsolódási késztetés, ami az ember esetében az emberi kapcsolatok társadalommá szerveződését eredményezi. Sokszor a közösségen belüli és maga a közösséghez való kötődés még az egyén életénél is fontosabbá válhat” - mondta Bokor László.

Majd azzal folytatta, hogy egy kötődés felbomlása könnyen generálhat tömegpánikot is. Példaként a mohácsi csatát hozta fel, ahol a török ereje annyira felbomlasztotta a hadseregen belüli kötődéseket, hogy a katonák szétszéledtek, II. Lajos pedig belefulladt a Csele-patakba.

A pszichoanalitikus szerint, ha ilyen jellegű társadalmi trauma történik, és felbomlik a kötődés, akkor logikus, hogy az ember a családjához és a családi szeretethez fordul. Bokor szerint különös, de még a családi szeretetet is felül tudja írni az eszme, adott esetben egy politikai nézet. Ezért van az, hogy ilyenkor családok esnek szét vagy hatalmas veszekedések alakulnak ki.

El kell fogadnunk, hogy az, hogy a haza nem homogén, egy adottság, mint ahogy a család is az, egyiket sem mi választjuk

– húzta alá a szakértő.

Nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2022. április 15. 21:13
Nem, nem értem. Kinek jó, ha a hatalmas pénztömegből 10%-ot kiemelnek, odaadják magáncégeknek, majd a hiányzó részt kamatostól újra beszedik a lakosságtól? Ez kizárólag a magánbiztosítóknak jó. Szerintem nem jó az államnak sem, de nekem, mint állampolgárnak biztos, hogy hátrányos. Nem értem, miért kéne örülnöm, hogy valamilyen adót kétszer szednek be tőlem. Maga érti?
az ember
2022. április 09. 11:49
A mostani telex főcím, a legfontosabb hír: Kirándulás a bakonyi medvehagyma-mennyországba
Jacques Foche
2022. április 08. 23:34
A marxista értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.
Orange79
2022. április 08. 16:56
A faszbuk velemenybuborekjaban az ellenzeki prolik nagyon hangosak voltak, a polgari/nemzeti erzelmu emberek mar megtanultak, hogy tobbnyire ertelmetlen dolog vitatkozni az agressziv taplokkal de a valasztas egyertelmuve tette a valodi eroviszonyokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!