Bíróságon támadta meg a rá kirótt 300 milliós büntetést a Ryanair

2022. október 17. 12:00

A légitársaság a bírság felfüggesztése iránt is keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre.

2022. október 17. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nem nyugszik bele a rá kirótt bírságba a Ryanair. A fapados légitársaság beváltotta ígéretét és keresetet nyújtott be az őt elmarasztaló fogyasztóvédelmi határozat ellen a Fővárosi Törvényszékre – tudta meg a Mandiner.

Budapest Főváros Kormányhivatala idén júniusban indított vizsgálatot, miután a Ryanair bejelentette, hogy a kormány által kivetett extraprofitadót áthárítják az utasokra. A kormány tavasszal meghozott döntését Michael O’Leary, a társaság vezérigazgatója keményen bírálta, ennek keretében többször is leidiótázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert és

ostobának titulálta a rájuk is kivetett adót, annak visszavonására felszólítva a kormányt.

A kormányhivatal augusztusban lezárult vizsgálata szerint ugyanakkor a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. Ezért pedig 300 millió forintos bírsággal sújtotta a céget. A társaság később járatritkításokkal és egyes útvonalak megszűntetésével reagált a büntetésre.

Budapest Főváros Kormányhivatala lapunk érdeklődésére közölte:

a Ryanair DAC légitársaság keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken a vele szemben fogyasztóvédelmi bírságot kiszabó döntés ellen.

Keresetében a légitársaság azonnali jogvédelem iránti kérelmet is előterjesztett, amelyben a kiszabott bírságösszeg megfizetésének felfüggesztését kérelmezte a törvényszék döntésének meghozataláig. Ezt a Fővárosi Törvényszék elutasította, de a légitársaság a döntést megfellebbezte, így az még nem emelkedett jogerőre.

Az azonnali jogvédelemmel kapcsolatos, jogerős bírósági döntés után a Fővárosi Törvényszék eljárása

a közigazgatási perre vonatkozó általános szabályok szerint fog lefolyni

– tette hozzá válaszában a kormányhivatal.

Az ügyben kerestük a Ryanairt is, de egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Nyitókép: Michael O'Leary szeptemberi, budapesti sajtótájékoztatóján (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. október 17. 17:45
300 millió Ft Egy házrészecske a Mártha Imre házából. Ugyanígy a 4 milliócska Euró a cipriótánál. Az éppen egy-két ház ára Nyugaton, kb. a spanyoloknál. Csak a nagyságrendet, hogy tudjuk.
Lajoss
2022. október 17. 14:54
Ez a minimum.
Gombóc XVI. Artúr
2022. október 17. 14:08
Nemcsak seggfej de még hülye is ez a pasas. A Ryanair simán megemelhette volna az árait az adó bevezetése után, mivel senki nem kérheti rajtuk számon, hogy miért kerül annyiba a jegy, amennyiért árulják. És nem lett volna ekkora hiszti ebből. Dehát ugye nagy a Jó Isten állatkertje és nincs rajta kerítés...
teklapavle
2022. október 17. 14:05
A kommunista Fideszbirkáknak nem tetszik, hogy kapitalizmusban élünk. Sebaj, Orbán nap mint nap hátrébb visz minket az idöben, egyenesen vissza a Rákosi-rendszerig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!