Jó hír válság idején: decemberben is félmillió forint felett lehet az átlagkereset

2022. november 26. 21:00

Bár a válság egyre inkább mindennapi valóság, szinte biztos, hogy hazánkban az idei év egészében a keresetek minden mutatója jobban nő, mint az éves infláció. Elemzésünk!

2022. november 26. 21:00
null

Szalai Piroska írása

Már szinte biztos, hogy hazánkban az idei év egészében a keresetek minden mutatója jobban nő, mint az éves infláció, tehát a nagyon megugrott infláció ellenére a reálkeresetek növekednek hazánkban, ami minden elemzői várakozást felülmúl.

A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberben 17,8%-kal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél, a bruttó medián kereset pedig 17,2%-kal, valamint a kedvezményekkel számolt nettó átlag pedig 18,4%-kal. Ha a legkisebb szervezetek munkavállalóit is bevonjuk a vizsgálatunkba, akkor a bruttó átlag 17,5%-kal, a medián pedig 17,9%-kal emelkedett.

A nettó növekedése a 25 év alattiak adókedvezményének bevezetése miatt magasabb a bruttó növekedésénél. Idén hazánkban tovább zárult az olló az alacsonyabb és a magasabb keresetkategóriák között, azaz az alacsonyabb keresetűeknek nőtt nagyobb arányban a munkajövedelme. Látható ez abból is, hogy a kiscégek figyelembevételével vizsgált mediánkereset nagyobb arányban nőtt, mint az 5 főnél nagyobbak mediánja, hisz a kiscégekben általában alacsonyabb a bérszínvonal, mint a nagyobbaknál.

Látható, hogy a rendszeres keresetek hónapról hónapra növekedtek idén. Ez a része a keresetünknek az alapbért és a munkakörhöz kapcsolódó, minden hónapban járó pótlékokat tartalmazza, például ilyen a pedagógusok esetében az osztályfőnöki pótlék. A nem rendszeres keresetek a jutalmakat, célprémiumot, 13. havi keresetet, s minden olyan munkavégzés után kapott bevételünket jelenti, amit nem minden hónapban kapunk. Idén februárban például a fegyveres testületek hathavi fegyverpénze emelte meg jelentősen a nem rendszeres kereseteket, márciusban és áprilisban a húsvéti kiegészítő keresetelemek emelték – mint ahogy minden évben tapasztalhatjuk, s novemberben és decemberben a karácsonyi és év végi jutalmak fogják emelni a keresetet. A novemberi kereseteket december elején kapjuk kézhez, a hóközi és a január elején utalandó decemberi pénzeink pedig a decemberi kereset oszlopában jelennek meg. Így várhatóan az idei bruttó átlagkereset 510-515 ezer forint/hó körül várható.

Január-szeptember között hazánkban az átlagkereset inflációval csökkentet vásárlóértéke, a reálkereset 5,1%-kal nőtt. Éves szinten is számolhatunk a 16,5-17,5%-os dinamikával, ami tehát minden bizonnyal magasabb lesz, mint az éves infláció, mivel a jegybank az éves inflációt 13,5-14% közé várja, (szeptemberig 11,8% volt), így az éves reálkereset növekedés 2,5-3,5% körül várható.

Magyarországon januártól augusztusig minden hónapban a keresetek nagyobb arányban nőttek, mint az infláció. Szeptember volt hazánkban az első olyan hónap, amikor a keresetnövekedés alatta maradt a szeptemberi inflációnak, tehát most először csökkent a reálkereset nálunk, míg az unió minden országában már jóval korábban, legtöbben már januártól minden hónapban.

Az ideinél magasabb infláció hazánkban 1988-1998 közötti évtizedben volt. Akkor az átlagkereset reálértéke, vásárlóereje ötödével, azaz 21%-kal csökkent. Európában nagy valószínűséggel minden más országban reálkereset csökkenést fogunk tapasztalni az idén, hiszen mindenhol már korábban kisebb volt a keresetnövekedés üteme az inflációnál. Az Eurostat évközi adatokat nem ad ki e témában, de a környező országok helyi statisztikai hivatalainak elérhető adatairól itt számoltunk be:

Háborús infláció ide-oda, a magyarok reálbére tovább nőtt!

Magyarországon a háború ellenére 2022-ben is folytatódik a kimagasló béremelkedés, mind az átlag, mind a minimálbér emelkedése messze meghaladja a többi tagállamét. A háborús infláció ellenére a fizetések reálértéke tovább nőtt eddig minden hónapban, miközben Európa más tagállamaiban már visszaesést hoztak az áremelkedések.

A jövő évi kereseti növekedést jelentősen befolyásolja majd a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértéke. A jelen ismereteink szerint a munkavállalók és a munkáltatók is azt tartanák jónak, ha az éves infláció mértékével növekednének a legkisebb keresetek.

A hírek szerint Szlovákiában 8%-kal, Lengyelországban pedig 16%-kal emelkedik januártól a minimálbér, s a lengyelek terveznek júliustól egy további 4%-os emelést is. Romániában 18%-os emelésről folynak az egyeztetések, s Csehországban sincs még megegyezés.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lobodi
2022. november 27. 11:56
Szart sem ér manapság félmillió Ft, azt tegyük hozzá. Pláne bruttóban.
Namond
2022. november 27. 11:49
Jó hír, az a félmillió most majdnem annyit ér, mint a két évvel előbbi 350 ezer.
Dugin
2022. november 27. 10:11
Hát a fene tudja, én 2010 előtt az akkori bruttó átalkereset kétszeresét kerestem, most 2.5x-ét a mostaninak. De valahogy mostanában nehezebben élünk. Sok mindenből többet tudunk most venni, mint 2010-ben de sok mindenből meg nem. Szóval az átlagkereset csak egy szám, de azt el kell ismerni, hogy a mostani válság kirobanásáig, érezhető volt, hogy az átalg emberek jobban élnek, de a már tavaly nyáron kezdődő infláció el kezdte erodálni azt, amit 12 év alatt sikerült előre lépni. No csak annyit akartam mondani, hogy az átlagkereset csak egy szám, sok minden más is meghatározza, hogy mennyire élne jól az emberek. Még egy apróság ehhez, 2010-ben egy 60 nm2 jó álapotú lakás 15 millióba került egy igen jó helyen, úgyanezek a lakások most 45-50 millióért mennek. Akkor össze tudtam rakni 15 milliót 5 év alatt, most nem igen tdnék összerakni 50 milliót 5 év alatt, de nem csak én hanem más átlag ember se. Ezek a realitások, sajnos. HOgy ez miért, vagy hogyan alakult így, az más kérdés. Ja és mielőtt valaki nekem támad, kurvára nem vagyok Gyurcsányísta, ha nem kapnék annyit érte, mint egy normális emberért, egy nejlonzacslóval is agyon tudnám verni.
Zsolt75
2022. november 27. 09:05
Nem értek a ksh- hoz, de tegnap 1600/kg-ért vettem füstölt csülköt a sparban, úgyhogy ma előveszem a nagyobbik bográcsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!