Dollárbotrány: Karácsonyra is ráéghet, hogy Amerikából pénzelték az ellenzéket

2022. december 01. 09:00

Tavaly májusban jelentette be Karácsony Gergely, hogy mozgalmat alapít, melynek célja a kormányváltás lett volna. Csakhogy azután, hogy a főpolgármester visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől még az előválasztás során, a mozgalom is kimúlt.

2022. december 01. 09:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Múlt szerdán oldották fel a baloldal külföldi finanszírozásáról szóló első jelentés titkosítását, melyből kiderült, hogy a korábban bevallott 1,8 milliárd forint helyett jóval többet, 3 milliárd forintot tolt az Egyesült Államok a baloldal kampányába. A Nemzeti Információs Központ tájékoztatása szerint vitathatatlan kapocs mutatható ki a washingtoni vezetés és az idén év elején bejegyzett Action for Democracy (AD) szervezet között, mely bőkezűen támogatta az ellenzék kampányát.

Az AD vezetője nem más, mint Karácsony Gergely volt diplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, Bajnai Gordon legszűkebb köreinek tagja. A dokumentumok szerint a szervezet összesen 1.848.603.106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára több részletben.

„Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni" - írta az Ezalényeg, majd az amerikaiak hozzávágtak 1 milliárd forintot

Szerdán kiderült, hogy az eddig ismert összeghez képest jóval több, 3 milliárd forintnyi amerikai támogatás érkezett a baloldal választási kampányába az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Nemzeti Információs Központ állítása szerint egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy és az Egyesült Államok kormányzata között.

Ebből 1,4 milliárd forintot a Márki-Zay vezette mozgalom átutalt a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdatnak. Korányiék a DatAdatnak ezen kívül közvetlenül is utaltak pénzt, az adatok szerint nem kevesebb, mint 147 milliót. 

– áll a titkosítás alól feloldott dokumentumban. 

Nem ez volt az eredeti terv?

A választási törvény megtiltja, hogy politikai pártok külföldről adományokat fogadjanak el, így az ellenzéknek nem volt más választása, mint a mentességet élvező mozgalmakat létrehozni. Karácsony Gergely az előválasztás második fordulója előtt, tavaly októberben jelentette be, hogy visszalép és mégsem indul miniszterelnök-jelöltként és Márki-Zay Pétert támogatja majd. A főpolgármester az előválasztási kampány során minden létező platformon hirdette mozgalmát a 99 Mozgalmat, melyet 2021 tavaszán hívott életre. 

Hazugságot terjesztő, trágár balos portált is pénzelt Bajnai bizalmasának amerikai szervezete

„Gyurcsány Anna önkéntesként segíti a rászorulókat a koronavírus-járvány idején. Édesanyja félti és nagyon büszke is rá" - méltatta Dobrev Klára DK-s EP-képviselőt és családját 2020 márciusában az EzaLényeg.hu nevű propagandaoldal a közösségi oldalán, ajánlva az erről szóló cikküket. Aztán íme egy másik poszt ugyanonnan, ezúttal Rácz Zsófia helyettes államtitkárról: Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni."

Karácsony Gergely alighogy visszalépett az előválasztástól, úgy lett nyomban vége a mozgalom aktivitásának is. A korábban szinte napi rendszerességgel publikáló csoport legutolsó bejegyzése 2021. szeptember 12-i, melyben a NER lebontásának programját hirdették meg. 

Kellett egy új megoldás

Miután bizonyossá vált, hogy nem a főpolgármester lesz a közös ellenzéki kihívó, a második fordulót pedig a hódmezővásárhelyi városvezető nyerte meg, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom lett az elsőszámú kiválasztott, ahová potenciálisan érkezhettek milliárdos nagyságrendben a dollárok. Karácsony az emlékezetes, Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján külön

fel is hívta a korábban a mellette álló személyeken kívül a pártokat és szervezeteket, hogy a jövőben Márki-Zay Pétert támogassák.

„A miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem és arra kérem az engem támogató állampolgárokat, pártokat, szervezeteket, közösségeket arra kérem, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak” – fogalmazott akkor a főpolgármester. 

Karácsony a Mediaworks kérdésére a szerdai közgyűlésen azt válaszolta, tudott az Action for Democracy létrehozásáról, és arról is, hogy milyen tevékenységet folytat Korányi Dávid szervezete. A főpolgármester viszont kitart azon álláspontja mellett, hogy nem az ellenzéki pártoknak gyűjtöttek pénzt, majd visszakérdezésre a következőt felelte: „Nézze! Ha az ellenzékhez sorolunk civil szervezeteket, akkor az ellenzéknek, igen. De ez a magyar jogszabályoknak megfelelően történt.”

Karácsony ugyanakkor azt is mondta, hogy nem tudott az összeg nagyságáról, és azt is kijelentette, hogy az ő mozgalmába, a 99 Mozgalomba nem Korányi gyűjtötte a pénzeket. Az ügy kapcsán mindenesetre számos eljárás indult, az Állami Számvevőszék is vizsgálódik.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 01. 14:56
Karácsonyra Gyurcsány és a CIA is ráégett.
LancelotDuLac
2022. december 01. 11:48
ezért ellett elcsalni,meghekkelni az előválasztást is, hogy a köpködő,hazudozó mindenkit-még a SAJÁT szavazóit pártjait is lehazaárulózó tények nélkül rágalmazó kreténMZP legyen a min.elnök jelölt, mert az MMM számlájára ment a pénz- ezért verték át még az ellenzék szavazóit is ezek a patkányok! de,ezért kaptak egy millával kevesebb szavazatot is, mert MZP-T Megutálták, mint a szar-t - Karinak meg mindegy volt, mert ő megkapta a részét a pénzből, - ezért lépett vissza nyerőpozícióból!
buvu
2022. december 01. 11:44
Miért égne rá? 15 éve tudjuk, hogy így van. Ezzel együtt is a maximuma, hogy a beltenyészet megszavazta főpolgármesternek, min. elnöknek már nem merték, ennyire azért ők sem elvetemültek...
llnnhegyi
2022. december 01. 10:57
500 millió forintnak nyoma veszett,amikor lemondott Márki Zay Péter javára! Karácsony Gergely megroggyant főpolgármesternek ezzel el kell számolni! Botrány! Bűncselekmény? Gergő, a sunyi pofádat! Szedd össze magad! Aztán viríts!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!