Hajnal Miklós: A DK nem delegálhatta volna az off-shore-ozó Ráczné Földi Juditot

2023. február 27. 06:00

A Momentum parlamenti képviselője azt mondta a Mandinernek, nem tekinti hadüzenetnek, hogy az MSZP sorra jelenti be a polgármesterjelöltjeit, de ők sokkal fontosabb ügyekkel foglalkoznak.

2023. február 27. 06:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nem sokkolta Önöket, hogy a Medián legutóbbi felmérése alapján a Kutyapárt támogatottsága jóval nagyobb a 40 éven alattiak körében, mint a Momentumé?

Én nem foglalkozom sokat az ellenzéken belüli háziversennyel.

Pedig komoly a verseny.

Persze, komoly a verseny, és nyilván követem is a közvélemény-kutatásokat. Az egész népesség körében egyébként a DK, a Momentum és a Mi Hazánk szokott jól szerepelni, az viszont tény, hogy a fiatalok körében a Kutyapárt mindig népszerű volt, a mostani 19 százalékuk megsüvegelendő eredmény. De mi sem panaszkodhatunk, az elmúlt években stabilan 10-15 százalék között voltunk, ehhez képest a 16 százalék kifejezetten jónak mondható. Tehát mindketten elégedettek lehetünk.

A Kutyapárt viccpártnak indult, Önök viszont generációs politikai erőként léptek színre, tehát a Momentumtól lett volna jobb eredmény várható.

A Kutyapárt is jól megtalálja a hangot a fiatalokkal, vonzó akciókat hirdetnek, remek tényfeltáró munkát végeznek. De mi hasonló eredményeket tudunk ezeken a területeken felmutatni, ezért is állunk nagyjából úgy, mint ők. Most éppen a Kutyapárt vezet a Momentum előtt három százalékponttal, korábban mi álltunk jobban, s remélem, újra megfordul a trend. De ebből a felmérésből is az a következtetés vonható le, hogy amennyiben a következő választásokon érdemi kihívói akarunk lenni a Fidesznek, akkor elsősorban a 40 év felettieket kell meggyőzniük az ellenzéki pártoknak.

A kutyák 4, illetve a Momentum 5 százaléka is jelzi, hogy nagyon sok a tenni- és a bizonyítanivalónk.

Nem lesz egyszerű menet, hiszen a Fidesz még a fiataloknál is vezet, az idősebbeknél pedig utcahosszal. Ezt mivel magyarázza?

Őszintén szólva meglepett ez az eredmény, mert a kormányzat politikájában ma nagyon nehéz egy fiatalnak látni a jövőt, a perspektívát.

De az adatok alapján mégsem ez a helyzet, ezek szerint a fiatalok jelentős része bízik a Fideszben.

Magyarországon a pártszimpátia kialakulásában a mai napig a családi szocializáció az egyik legfőbb meghatározó elem. Gyakorlatilag generációról generációra öröklődik a politikai habitus is. Ugyanakkor az intő jel a kormánypártoknak, hogy 40 év alatt jóval kisebb a támogatottságuk: én is nagyon sok olyan fiatalt ismerek, akiknek még a szülei fideszesek, de ők maguk már nem a kormánypártok hívei.

Van azért ellenpélda is, elég csak a Jeszenszky családra, apára és fiára gondolni.

Hát, igen, bár nem tudom, hogy DJ Jeszy mennyire jön jól a Fidesznek, én nem biztos, hogy büszkélkednék vele. Számomra az édesapja, Jeszenszky Géza a követendő példa sok szempontból.

Ismerve az ifjabb Jeszenszky munkásságát, ezt nyilván nem hagyja majd szó nélkül. De ennél sokkal érdekesebb, hogy az utóbbi időben meglehetősen keményen beleszállnak a szövetségesükbe, a DK-ba, többek között azzal, hogy megpróbálták megfúrni Ráczné Földi Judit képviselőségét. Próbálják ledolgozni a hátrányukat?

Szó sincs erről. Ez színtiszta értékalapú kérdés. Tavalyelőtt, az előválasztás során ugyanis született egy feddhetetlenségi nyilatkozat, amelyet minden ellenzéki politikus aláírt, tehát egyetértett a tartalmával. A pártok ezzel azt akarták elérni, hogy az indulásnak legyenek elvi minimumai, feltételei. Az egyik ilyen az volt, hogy a jelöltek ne off-shore-ozzanak. Ráczné Földi Juditnak azonban papírja van arról, hogy ezt tette, hiszen bírósághoz fordult, miután a Válasz Online nyilvánosságra hozta a dokumentumokat, de elveszítette a pert. S mivel jogerős ítélet született az ügyben, nem nagyon van több kérdés. Viszont

nagyon értetlenül állok DK véleménye előtt.

Másfél éve, az előválasztás idején még azt állították, hogy az off-shore problematikus, most viszont azt, hogy ez rendben van. Mi azonban nem változtattunk az álláspontunkon, korábban, most és a jövőben is az off-shore ellen voltunk, vagyunk, leszünk.

A DK továbbra is azt állítja, hogy bár hibázott a politikusuk, de soha nem volt off-shore cége. S az ön által említett, egyébként meglehetősen részletes bírósági ítéletben sem az szerepel konkrétan, hogy tulajdonos lett volna.

A lap több olyan dokumentumot is bemutatott az aláírásával, tulajdonjogával kapcsolatban, amelynek a valódiságát Földi Judit és a DK nem tudta hitelt érdemlően kétségbe vonni vagy cáfolni. Én nem láttam olyan iratot, amelyek az ellenkezőjét bizonyítaná. De ha ön látott ilyet, kérem, küldje el nekem.

Nem láttam, s eszemben sincs megvédeni a DK-t, nem ez a dolgom, annyira pedig nem is érdekes ez a történet, hogy kutakodjak.

Egyébként van még egy érdekes dolog az ügyben. A Nemzeti Választási Bizottságban a Fidesz delegáltjai is támogatták Ráczné Földi Judit mandátumhoz jutását, ami azért felvet több kérdést. Mindenesetre a kiállásunk fontos volt, vizsgáljuk, hogy milyen további jogi lépéseket tudunk tenni az ügyben.

Úgy tudom, az NVB-ben azért szavazták meg a kormánypártiak a mandátumot, mert az ellenzéki pártelnököknek, így Gyurcsány Ferencnek is volt felhatalmazása a delegálásra.

Szerintünk

azzal, hogy a Momentum a később visszavonta a meghatalmazást, a DK már nem delegálhatta volna Rácznét.

A választási bizottság ezt másként gondolta, de ez annak ellenére is jogértelmezési vita, hogy komoly politikai következményei vannak, így nem érdemes ezzel tovább foglalkoznunk.

Szerintem sem. A politikusaik nyilatkozatai azonban azt bizonyítják, hogy nem törődnek bele, hogy a DK egyeduralomra tör, a Momentumot is próbálják másodhegedűs szerepre kárhoztatni, s ezért próbálnak elhatárolódni tőlük.

Konkrétan melyik megszólalásokra gondol?

Donáth Anna korábbi posztjai, évértékelő beszéde is ezt támasztja alá. Az elnökségi tagjuk, Kele János pedig még egyértelműbben, brutálisabban fogalmaz. Azt írta ki a Facebook-oldalára: „Kinőttünk a túlmozgásos, hazug szemfényvesztők és a harag vámszedőinek világából. Túl sokáig jártunk velük közös úton. Ma már egyértelmű: az az út a semmibe visz. A leépülésbe, a megsemmisülésbe.”

Közelednek az európai parlamenti választások,

így nem meglepő, hogy folyik a rivalizálás az ellenzéki pártok között.

Az értékalapú vitákat – amelyek azt a célt szolgálják, hogy az ellenzék összessége és egysége minél erősebb legyen – le kell folytatni, s mikor tegyük, ha nem most. Viszont az biztos, hogy a felesleges konfliktusokat el kell kerülni. A nézetkülönbségek kibeszélése egyébként arra is jó, hogy képesek legyünk megújulni, tanulni a hibáinkból, tehát egyértelműen van pozitív hozadékuk is. Ugyanakkor készülve az önkormányzati választásra, van közöttünk kooperáció is.

Az mennyire felel meg a kooperáció elvének, hogy az MSZP – a többi párt megkérdezése nélkül – sorban jelenti be a polgármesterjelöltjeit?

Ezt nem tekintem hadüzenetnek.

Akkor minek tekinti?

Minden párt maga dönti el, mikor jelenti be a polgármester-jelöltjeit, ezt mi is meg fogjuk majd tenni a megfelelő időben, attól nem kerül hátrányba, ha később nevezzük meg őket. Mi az elmúlt időszakban sokkal fontosabb ügyekkel foglalkoztunk, például azzal, hogy legyen népszavazás Debrecenben az akkumulátorgyár ügyében.

Ez a téma kissé eltér a beszélgetésünk eredeti témáitól.

Rendben, akkor az előző gondolatmenetet folytatom. Minden párt a saját ütemezése szerint halad előre, az viszont közös ellenzéki érdek, hogy minél több helyen megteremtsük az együttműködés kereteit. De a választóknak 2023 februárjában

nem az a legfontosabb kérdés, hogy a pártoknak ki a polgármesterjelöltjük. 

Néhány hónapja felvetődött, hogy az akkor még jobb viszonyban lévő DK és a Momentum a fővárosban titokban leboltolta, hogy – egy-két kivétellel – a budai kerületeket megkapják Önök, Gyurcsányék pedig Pestet. Ön ezt akkor cáfolta.

Most is cáfolom. Se titkos, se nyilvános megállapodás nincs se a DK-val, se a többi párttal. Az önkormányzati választás rendszeréből következik, hogy meg kell állapodni, de majd csak akkor, ha ez aktuális lesz, most még nem tartunk ott.

Akkor az sem igaz, hogy a 18. kerületben olyan dealt kötöttek Gyurcsányékkal, miszerint önök támogatják Szaniszló Sándor polgármestert, hogy jövőre újra ringbe szálljon, cserébe pedig a DK beleegyezik abba, hogy a 2026-os parlamenti választáson az önök új szerzeménye, a volt jobbikos Stummer János legyen a képviselőjelölt? Ez csak azért érdekes, mert jelenleg Kunhalmi Ágnesé, az MSZP társelnökéé a mandátum.

Ez sem igaz.

Amikor az Egyenes Beszédben erről megkérdezték Kunhalmit, nem azt mondta, hogy ez teljesen kizárt. Azt mondta, hogy ugyan nemrégiben beszélt Gelencsér Ferenc pártelnökkel, de ez a téma nem került terítékre. Az mennyire életszerű, hogy a hírek szerint egy pártelnököt durván betámadnak, s mikor beszél az egyik érintettel, ezt nem hozza ezt szóba.

Nem tudom megítélni, hogy ők milyen szituációban beszéltek. Lehet, hogy volt annál fontosabb témájuk, mint hogy a Magyar Nemzet kitalációival foglalkozzanak.

Ezt nem hiszem el. Szerintem az a normális emberi reakció, hogy azt mondja, „Feri, hallottam valamit a 18. kerületről, meséld már el, mi ebből az igazság”, vagy valami hasonló.

Engem nagyon sok mindennel támadták már az elmúlt években, de alapvetően nem azzal töltöm az időmet, hogy ezekre reagáljak. Egyébként ezt tartom a felelős ellenzéki politikusi magatartásnak is. Ha egész nap azzal foglalkoznánk, hogy mit ír rólunk a kormánymédia, viszonylag kevés időnk jutna a választók képviseletére.

Ez egy diplomatikus, igazi politikusi válasz volt, de szerintem az emberi viszonyok nem így működnek.

Ez az ön véleménye. A lényeg, hogy semmiféle háttéralkut nem kötöttünk senkivel.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2023. február 27. 11:26
Hajnal Manci milyen férfias lett :-DD
cutcopy
2023. február 27. 09:19
Hajnal, az ifjú tehetség, aki szerint az érettségi is diploma, aki már egyszer igent mondott Rácznéra hiszen rajta volt a 2022-es közös ellenzéki listán és akkor még nem volt kifogása pedig az offshore botrány már köztudott volt..
Pitypangocska
2023. február 27. 09:11
Az LMBTQ idején bársonyosan sima pofikával, most, a háború korában szőrösen... Nagyon pedálozik. :)
DINO54
2023. február 27. 09:04
Hogy baszódna meg az összes flódoló! Oldaltól függetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!