Romaügyi szakértő: A szakmaszerzés egy lehetőség, amellyel élni kell

2023. március 09. 14:14

Forgács István szerint „a szakképzés lehetőséget kínál arra, hogy bárki, bármilyen mélyről érkezve biztos egzisztenciát, jövőt teremtsen magának”.

2023. március 09. 14:14
null

Három szakértő is nyilatkozott az Indexnek arról, hogy két szakma megszerzése még mindig ingyenes Magyarországon. A beszélgetés során kiderült, hogy a szakképzés a társadalmi felzárkózás színterévé is válhat és egyre kevesebb a lemorzsolódó diák.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója és Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja mellett Forgács István romaügyi szakértő is megszólalt a témában.

Forgács szerint „a szakképzés komoly lehetőséget kínál arra, hogy bárki, bármilyen mélyről érkezve biztos egzisztenciát, jövőt teremtsen magának”. Ma már nem ritka, hogy

bizonyos társadalmi rétegben egy jó szakmával rendelkező 17-18 éves fiatal válik a család legjobban kereső tagjává.

Ez a környezetében élőket is ösztönözheti – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Úgy véli, „örök dilemma a 16 éves korhatár. Hamis az az állítás, hogy a szakképzési rendszer kilöki magából a fiatalokat”. A romaügyi szakértő úgy látja, a hazai szakképzés mindent elkövet azért, hogy a bekerülő gyerekek szakmával a kezükben kerüljenek ki az iskolából.

Lemorzsolódás mindig volt, van, lesz, de ott van a lehetőség, hogy 25 éves korukig bármikor visszatérjenek, és ingyenesen szerezzenek bizonyítványt arról a szakmáról, amit korábban elkezdtek, vagy tanuljanak valami mást – tette hozzá Forgács.

Több tízezer új szakképzett munkavállalóra lehet szükség

A romaügyi szakértő szerint az elkövetkező néhány évben akár 40-50 ezer szakképzett új munkavállalóra is szükség lehet. „Egész egyszerűen ott van előttünk az, hogy merre kell menni a gazdaság további erősítése érdekében. Ehhez a meglévő erőforrások, eszközök és irányok adottak, azonban a szakképzés közegét jobban meg kellene becsülnünk” – emelte ki Forgács.

Hozzátette:

„Ingyenétkezés van a bölcsődétől az általános iskola végéig, ösztöndíjban, ingyentankönyvben részesülnek, tanodák működnek, sok helyen elkötelezett pedagógusok segítenek. Sőt, a 25 éves korig biztosított adómentesség gyakorlatilag tökéletes közeget kínál ahhoz, hogy a köznevelésben, közoktatásban és szakmaszerzésben megjelenő fiatal másfél évtized alatt eljusson oda, hogy valódi tudással lépjen ki a munkaerőpiacra, ahol komoly verseny lesz majd érte” – sorolta a szakértő.

„A szakmaszerzés egy lehetőség, amellyel élni kell”

Ha azonban valaki 16 éves korában otthagyja az egészet anélkül, hogy szerezne egy szakmát, akkor gyakorlatilag az összes  belefektetett pénz, energia és küzdelem köddé válik. Sőt, ezzel együtt a társadalmi és gazdasági bizalom is.

„Ezért mondom mindig azt, hogy magát a célcsoportot – és azon belül rengeteg hátrányos helyzetű fiatalt és a családjaikat – is meg kell arról győzni, hogy a szakmaszerzés egy lehetőség, amellyel élni kell.

– mondta Forgács István. 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajni37
2023. március 10. 18:37
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A Magyar Tudományos Akadémia adatai és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságben élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi önkormányzati képviselők bemondásaira alapoztak akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében szokásuk szerint minden érintettet duplán számolnak. Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET hogy továbbra se vizionáljanak nagyobb számot. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
Lajoss
2023. március 09. 21:03
Vagy beáll a fideszhez,mint a Farkas Flóri..:)
Türelem
2023. március 09. 16:13
Orbán még mindig nem világosodott meg.....amiért nem nevezte ki a hiteles szakembert, Forgács Istvánt romaügyi államtitkárrá. Ebbe még 26-ban belebukhat.
mijjamano
2023. március 09. 16:05
Egyetlen egy megoldás létezik: a bentlakásos képzés! Nincs más hatékony képzési mód a rejtett tartalék (direkt nem írok nemzetiséget) számára. Nem fogok kisregényt írni, ahhoz túl kis ország vagyunk, hogy ne értenénk, miért is a tételmondat. (Ja, aki meg nem érti, annak 100% hogy van bölcsész diplomája.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!