Nem vették napirendre a Horn Gyula sétány ügyét Karácsony Gergelyék

2023. március 28. 20:01

A március 29-i Fővárosi Közgyűlésen még nem, de az április végére tervezett ülésen már napirendre kerülhet a Horn Gyula sétány ügye, vagyis a kormányhivatal törvényességi felhívásának megvitatása.

2023. március 28. 20:01
null
Nagy Gábor

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett tavaly, amikor is közterületet nevezett el Horn Gyuláról a tizenharmadik kerületben, írta legfrissebb közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala:

át kell másra nevezni a Horn Gyula sétányt.
Mint ismert: a baloldali vezetésű XIII. kerületi önkormányzat még 2022 májusában kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el a néhai politikusról, akiről köztudott, hogy 1956. novemberétől ’57 júniusáig a karhatalmi egységekhez csatlakozva részt vett a forradalom leverésében. Később döntött a Fővárosi Közgyűlés, a sétány azóta Magyarország harmadik miniszterelnökének nevét viseli.

Nincs kétség Horn Gulya életútja felől

A Sára Botond főispán által vezetett hivatal ezúttal is azzal indokolt, hogy az önkormányzati törvény szerint közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Egyébként a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában megerősítette, „Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”. Ezt eredetileg a Fővárosi Önkormányzatnak kellett volna kikérnie az Akadémiától, de Karácsonyék nem léptek.

Így kicsúszik a Közgyűlés a határidőből

A Mandiner.hu kedden úgy értesült, hogy a március 29-i Fővárosi Közgyűlésen még nem, de az április végére tervezett ülésen már napirendre kerülhet a Horn Gyula sétány ügye, vagyis a kormányhivatal törvényességi felhívásának megvitatása.

Mindez azért aggályos, mert a budapesti grémium ezzel ki fog futni a 30 napos határidőből.

Ez ugyanakkor Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest nem zavarja, hiszen hétfőn a Népszavának azt nyilatkozta, hogy „Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak”. A közterületnek otthont adó 13. kerület pedig így fogalmazott a kommünikéjében: „Sajnáljuk, hogy kisstílű politikai vita lett egy közterület elnevezéséből. Egy nemzetközileg elismert és itthon legitim módon megválasztott miniszterelnök érdemesített arra, hogy közterületet nevezzenek el róla”.

Felülbírálhat döntéseket a kormányhivatal

Portálunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, az Alaptörvény és az önkormányzati törvény a kormány hatáskörébe utalja az önkormányzatok törvényességi felügyeletét, melyet a kormány a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokon keresztül lát el.

Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatalnak – a főpolgármester-helyettes jogilag téves nyilatkozatával ellentétben – van olyan jogköre,

amelyben felülbírálhat bizonyos önkormányzati döntéseket abban az esetben, ha azok törvénybe ütköznek.

Ugyanakkor bíróságon köthet ki az ügy

Ami a továbbiakat illeti: ha a Közgyűlés határidőben nem tenne eleget a sétány átnevezésére vonatkozó jogi kötelezettségének, akkor a kormányhivatal további jogkörökkel és eszközökkel is rendelkezik. Többek között bírósági pert indíthat a jogellenes határozat megsemmisítése érdekében, illetve kezdeményezheti a helyi önkormányzatnak a központi költségvetés terhére nyújtott támogatások felülvizsgálatát. Emellett joga van a főjegyző elleni fegyelmi eljárás kezdeményezésére is, akinek kötelessége lett volna jelezni a Közgyűlés számára a döntés jogellenességét – mutatott rá lapunknak ugyancsak az Alapjogokért elemzője.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. március 29. 10:56
Mindkettő hiba. Horn Gyulától elvenni a sétány nevét ugyanolyan hiba lenne, mint amikor adták neki.
tapir32
2023. március 29. 00:24
horn gyula az ország szégyene!
masikhozzaszolo
2023. március 28. 22:38
Szerintem a kormányhivatal majd a határidő után lefestet. Aztán perelni az ellen majd a Főváros perelhet, ha nem tetszik neki. Nem kell a kormányhivatalnak bírósági ítélet ahhoz, ha megállapít egy törvénysértést. Hivatalból semmis.
DFK
2023. március 28. 22:30
Aki kiáll Horn mellett, vagy a róla elnevezett köztér mellett, az ugyanúgy hazaáruló, mint Horn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!