Novák Katalin szembeszállt a parlamenttel, össszeszedtük, mi lesz ezután

2023. április 24. 16:49

Az ellenzék akár örülhetne is, hogy a köztársasági elnök nem ért egyet a bejelentőtörvénnyel, de szerintük színjátékról van szó, Schiffer szerint Orbánnak sikerült egy win-win helyzetet előállítania.

2023. április 24. 16:49
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nem kis meglepetést – sőt, sokakban némi zavarodottságot – okozott, hogy Novák Katalin nem írt alá egy április 11-én elfogadott törvényt, helyette megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A köztársasági elnök a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló jogszabállyal nem értett egyet, amely egy uniós irányelv átültetését szolgálja.

Házmesterország

Novák Katalin az indoklásában azt írta, „az alaptörvényi értékek védelmét célzó bejelentés megtételének lehetőségére az alapul szolgáló magatartások, illetve a különféle alaptörvényi értékek eltérő jellegzetességeit figyelembe vevő megkülönböztetés nélkül, és olyan absztrakciós szinten utal, hogy az alapján nem minden esetben egyértelmű sem az, hogy pontosan milyen magatartások bejelentésére lehetne alkalmazható..., sem pedig az, hogy a megtett bejelentések pontosan milyen jogkövetkezménnyel járnának.” 

Arról van szó, hogy a törvény szerint bejelenthető „az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában kinyilvánított azon tény kétségbe vonására irányuló tevékenység, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők”, továbbá a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett bűnök alól felmentő, továbbá e bűnöket kicsinyítő módszeres tevékenység, illetve a nemzeti jelképeink tiszteletének és használatának akadályozására irányuló cselekmény, valamint az Alaptörvény által védett házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepe, a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint

születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának kétségbe vonása.

Az ellenzéki politikusok házmesterországról, a feljelentők világának visszatéréséről beszéltek, s leginkább a legutolsó pontot tartják leginkább elfogadhatatlannak, arra utalnak, hogy ez a szivárványcsaládok, a gyermeküket nevelő azonos neműek „feljelentéséről” szól. Ilyen alapon persze akár tapsolhatnának is, hogy Novák Katalin visszadobta a törvényt, de az örömük nem teljes, mert úgy vélik, csupán egy jól megrendezett színjátékról van szó. Azaz azt demonstrálja a kormány, hogy nálunk jogállam van, működik a fékek ellensúlyok rendszere, azaz a köztársasági elnök teszi a dolgát, de ez valójában egyáltalán nincs így – vélik.

Az ellenzék titkos fegyvere is kicsit amortizálta magát

Valószínűleg Schiffer András ügyvéd jár a legközelebb az igazsághoz. A volt parlamenti képviselő azt írta a Facebook-oldalán, hogy a kormányt figyelmeztethették Brüsszelből, „úgyhogy vagy villámgyorsan kihátrálnak a trollfejezetből, vagy keresztet vethetnek az uniós forrásokra. S ekkor jön a köztársasági elnök, aki úgy küldi vissza a törvényt, hogy ugyan tessék már kiszedni belőle a komplett III. fejezetet. Orbánnak nem kenyere a meghátrálás, ebben a jelenetben viszont bónuszként azt is elő tudja adni, hogy kérem szépen mi nem Brüsszel előtt hajoltunk meg, hanem tudják kérem itt jogállam van, meg fékek és ellensúlyok és mi bizony komolyan vesszük a köztársasági elnöki intelmeket.

A továbbiakban minimum a bejelentővédelmi törvény, de voltaképp

lehet továbbhaladni és várjuk az utalást. Az egész műsorszám közben pedig még az ellenzék titkos fegyvere is kicsit amortizálta magát. Orbánnak sikerült újra egy win-win helyzetet előállítania önmaga számára: miként annyiszor az elmúlt másfél évtizedben”.

Ezek után persze nagy kérdés, hogy mit lép az Országgyűlés: vagy változatlanul hagyja a törvényt, s ez esetben a köztársasági elnök köteles azt aláírni. De ezt követően még mindig fordulhat az Alkotmánybírósághoz, „a törvény megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelmények nem teljesülésére tekintettel kérheti az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálatát.” Ennél persze sokkal valószínűbb, hogy a parlamenti képviselők értenek a szóból és egyszerűen kiveszik azt a részt, amellyel a Novák Katalin nem ért egyet.

Nyitókép, archív: Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.MTI/Máthé Zoltán

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arnar
2023. április 25. 09:58
Mi van, ha Magyarországon valójában tényleg van jogállam?
Arnar
2023. április 25. 09:57
Mi van, ha Magyarországon valójában tényleg van jogállam?
-Zsolt-
2023. április 25. 06:09
Novák Katalin szembeszállt 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
bagira
2023. április 24. 20:51
Üzemanyag kifogyott várost nem érte el. A lezuhant jármű egy ukrán gyártmányú UJ-22 Airborn volt, melynek tankjából kifogyott az üzemanyag. Egy lezuhant, robbanóanyaggal megtömött drónt találtak egy erdőben egy kertészeti szövetkezet közelében Moszkvától keletre – közölte a TASZSZ hírügynökséggel hétfőn egy rendvédelmi tisztviselő. https://oroszhirek.hu/egy-lezuhant-ongyilkos-dront-talaltak-moszkva-kozeleben/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!