Büfék, fagyizók, kocsmák: itt a megoldás, hogy ketyerézés helyett ezután is a kiszolgáláson legyen a hangsúly

2023. június 11. 11:42

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke tömören összefoglalta a Mandinernek, hogyan oldható meg a legkönnyebben a kisebb vendéglátóhelyek esetében a kötelező adatszolgáltatás teljesítése.

2023. június 11. 11:42
null
Helmeczi Zoltán

A Mandiner is megírta, hogy a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ez azt jelentené, hogy 2023. július 1-jétől csak az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozásoknál lépne életbe a szállásadókéhoz hasonló kötelezettség, a 12–100 millió forint közötti nettó árbevételű vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciót működtetők számára pedig csak várhatóan 2024. január 1-jétől. Az MTÜ kezdeményezte továbbá, hogy 12 millió alatt ne is legyen kötelező az adatszolgáltatás.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mit jelent a kötelező adatszolgáltatás?

Az MTÜ felügyelete alatt működő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) olyan digitális platform, amellyel jelenleg valós időben látható az ország összes szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. A regisztrációs kötelezettség 2021. november 1-jétől már kiterjed a vendéglátó üzletekre és a turisztikai érdekeltségekre is, az adatszolgáltatási kötelezettségük pedig – jelen állás szerint csak a „nagyoké” – idén július 1-jétől indul. „Ezzel az NTAK rendelkezni fog a turisztikai szektor minden meghatározó szereplőjének teljesítményére vonatkozó adattal” – hangsúlyozza az MTÜ.

A vendéglátósoknak arról kell majd adatot továbbítaniuk az NTAK-ba, hogy mikor mit mennyit és mennyiért – továbbá: milyen áfa-kategóriában – rendeltek náluk a vendégek, de a borravalóra is kíváncsi a rendszer.

A „Mit?” kérdésre ételek esetében meg kell válaszolni, hogy például egy szendvicsről, egy levesről, egy főételről vagy esetleg egy süteményről van-e szó,

az italoknál pedig főkategóriaként helyben vagy nem helyben készített alkoholmentes, vagy alkoholos italok közül lehet választani.

Miért gyűjti az adatokat az NTAK?

A turisztikai ügynökség szerint az adatgyűjtésre egyebek mellett azért van szükség, hogy naprakészen tudják mérni minden hazai szálláshely, vendéglátóhely, valamint turisztikai attrakció forgalmi, statisztikai adatait. Emellett azt mondják, az ágazat versenyképességét célzó fejlesztések, kampányok hatékonyabb tervezéséhez és azok méréséhez is használják az adatokat, de nem titkolt cél a turisztikai ágazat fehérítése is.

A szakma üdvözli a szakaszos bevezetést

„Teljes mértékben üdvözlendő az MTÜ részéről, hogy elfogadta a szakmai szervezetek kérését, és javaslatot tett a kötelező adatszolgáltatás szakaszos bevezetésére, amelyet persze még a kormánynak is el kell fogadnia” – nyilatkozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke a Mandinernek. Kovács László azt mondta, azért is fontos a több lépcsős bevezetés, mert a legtöbb probléma éppen a kisebb vendéglátó üzleteknél jelentkezik – ahol gyakran egy-két ember látja el az összes feladatot –, hiszen ezeknél sok helyütt nincsenek kiépítve a szükséges számítógépes rendszerek. Erre az elkövetkező fél évben mindenképpen sort kell keríteniük az érintetteknek.

A szakember reményei szerint

attól nem kell tartani, hogy januárban, amikor a kisebbeknél is elindul a rendszer, akkor egy cukrászdában vagy egy büfében hosszú sorok kígyóznak majd a kötelező adatszolgáltatás miatt.

Ahhoz azonban, hogy ez valóban ne így történjen, az ipartestület szerint egy fontos technikai intézkedésre van szükség.

Ezt javasolja az ipartestület

„A célunk az, hogy a kötelező adatszolgáltatást bonyolító berendezés egyszerre töltse be az online pénztárgép funkcióját, egyúttal küldje be a kért adatokat is mind az adóhivatalnak, mind pedig az NTAK-nak. Ezt szeretné elérni az ipartestület a többi szakmai szervezettel együtt” – közölte Kovács László, megjegyezve, hogy természetesen tisztában vannak azzal, egy erre alkalmas tablet ára 100-150 ezer forint körül van, s ez a költség az üzleteket terheli. Ezért felvetették, hogy ezt a kiadást írhassák jóvá a vállalkozások a turizmusfejlesztési hozzájárulásból.

Ugyanakkor ha már minden olyan étel-ital, amelyet kínálnak az adott vendéglátóhelyen, fel lesz töltve ebbe a gépbe, utána már csak egy gombnyomás, és az adott rendelés az ágazati kategóriának megfelelően bekerül – anonimizált adatként – a központi nyilvántartásba. Ebből aztán az MTÜ-nél következtetni tudnak a forgalom volumenére, összetételére, időpontjára, de az adatszolgáltatóknak is hasznos lehet az üzleti tervezésnél egy ilyen információhalmaz – jelezte a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki az MTÜ-vel folytatott legutóbbi egyeztetésen szorgalmazta annak felmérését is, hogy pontosan hány vendéglátóegység is működik összesen hazánkban. Ehhez azonban mindenkinek regisztrálnia kell, még annak a vendéglátó üzletnek, büfének is, amelynek nem kell utána adatot szolgáltatnia, mert nem éri el a forgalma a 12 millió forintot.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6.sztrovacsek
2023. június 11. 19:59
Próbálnátok ezt meg a palermói halpiacon! Hülye NER faszok.
Sanyi72
2023. június 11. 19:00
Ja,és milyen ipartestület az,amelyik a saját tagjai életét nehezíti? Büdös bunkók!
Sanyi72
2023. június 11. 18:57
Idióta,fontoskodót játszó faszkalapok! A NAV-hoz bekötött pénztárgép már így is elég! A többi ócska duma! Nem mindegy,egy falusi kocsmában 3 felesből jön ki a bevétel,vagy 5 üdítőből?
FreedomEva3
2023. június 11. 18:34
Bezzeg az ÁFA többletet vissza lehet kérni egy vagy több hónap múlva, a túlfizetett személyi jövedelem adót egy év múlva. Jó lenne, ha az állam észben tartaná, hogy az adófizetőkből él. Egyébként meg nem kellene Brüsszelen is túltenni hülyeség szabályozásban! Az íróasztalok mögött ülő okoskákat ki kellene küldeni dolgozni arra a területre pár hónapot, ahol (túl)buzgólkodni szeretnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!