Több mint 30 fok árnyékban? Így vészelhetjük át a hőséget

2023. július 24. 05:46

A globális éghajlatváltozás miatt a nyarak hazánkban is egyre érezhetőbbek lesznek. Azonban szerencsére akadnak trükkök és immár eszközök is, amelyek segíthetnek átvészelni a forróságot.

2023. július 24. 05:46
null

„Hőség várható egész héten. Életbe lép az elsőfokú hőségriasztás– egyre többször olvashatjuk ehhez hasonló szalagcímeket, és a tudósok is úgy vélik: az emberi szervezetet is alaposan igénybe vevő hőhullámok egyre rosszabbak lesznek. 

A National Geographic az arizónai Phoenix példáját hozza, ahol a nyarak mindig is kiemelten melegek voltak, azonban az elmúlt évek hőhullámai – amelyek már emberéleteket is követeltek –, arra ösztönözték a város vezetőit, hogy úgynevezett Hőreagálási és Hőmérséklési Hivatalt hozzanak létre.

Az említettt Hőreagálási és Hőmérséklési Hivatal vezetője, David Hondula a hőség miatti halálesetek növekedése kapcsán többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy azok esélyét a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek, például a légkondicionált otthonokhoz vagy autókhoz való hozzáférés is befolyásolja, valamint elmondta: fokozott veszély leselkedik a hajléktalanokra is a példátlanul magas hőmérsékletben.

A National Geographic azonban kitér arra is:

bár a hőhullámok súlyosbodhatnak, ezek a közegészségügyi válságok megelőzhetők. 

Számos város és állam hoz létre korai előrejelző rendszereket és olyan közösségi erőforrásokat – például „hűsülőközpontokat – , ahová az emberek elmenekülhetnek a tikkasztó kánikula elől. Továbbá figyelmet fordítanak arra is, hogy tájékoztassák a lakosságot, miként hűtsék le otthonaikat, autóikat és nem utolsósorban saját magukat. 

A magánszemélyek számára a hőség elleni biztonsági tanácsok ismerősen hangozhatnak: korlátozzuk a szabadtéri tevékenységeket, különösen a déli csúcs idején; igyunk minél több folyadékot; hőségriadó idején pedig tartózkodjunk hűvös, esetleg légkondicionált helyen. 

Jeremy Hess, a Washingtoni Egyetem környezet-egészségügyi kutatója a National Geographic-nak azt nyilatkozta, hogy bár a cikk által említett szabályok, tippek elcsépeltnek tűnhetnek, emberéleteket menthetnek meg. „Ezért fontos, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet” – hangsúlyozta a kutató.

Veszélyben a krónikus betegek és a szerhasználók

Az összeállításban többek között arra is kitérnek, hogy hosszabb távon az olyan intézkedések, mint az árnyékot adó fák ültetése vagy a fényvisszaverő, hűvös tetők telepítése segítséget nyújthatnak az otthonok és közösségek ellenálló képességének növelése érdekében a forró időjárással szemben. 
Hess mindezek mellett idézett egy nemrég közzétett jelentést is, amely kiemeli, hogy az olyan súlyos, közvetlen reakció, mint a hőguta, csak az egyik egészségügyi veszély a hőségben.

A forróság súlyosbíthatja az olyan krónikus állapotokat is mint a szívbetegségek, amelyek az Egyesült Államokban 1999 és 2018 között a hőség okozta halálesetek negyedét okozták. A vízbe fulladásos balesetek száma is megnő a hőhullámok idején, mivel az emberek medencékbe és vízfelületekhez mennek, hogy lehűtsék magukat – jegyezte meg az egyetemi kutató. De kitért arra is, hogy 

a veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a szabadban dolgozók, a várandósok, az idősek, a gyermekek és csecsemők, a hajléktalanok, valamint a kábítószer- és alkoholfogyasztók is.

Hondula szerint a phoenix-i hőség okozta halálesetek mintegy fele a szerhasználattal függ össze. A magas hőmérsékletekkel párosuló magas páratartalom pedig csak fokozza a veszélyt, mivel a párás levegő megnehezíti az izzadság elpárolgását és a test lehűlését.

Ezt is ajánljuk a témában

Így védjük magunkat és az otthonunkat

A cikk arra is kitér, hogy miként védjük magunkat és az otthonunkat, mikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik.

Amellett, hogy az előrejelzéseknek megfelelően alakítjuk programunkat – kerüljük hőhullám idején a hosszabb szabadtéri programokat, hűvös, klimatizált helyiségekbe húzódunk – érdemes

ezekben a napokban mellőzni a cukros és/vagy koffeint és alkoholt tartalmazó italokat, mivel ezek folyadékveszteséget okozhatnak.

Szénsavmentes ásványvizet azonban akkor is érdemes inni, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Hess szerint ugyanis az elektrolititalok hasznosak lehetnek a rehidratálásban, különösen ha sportolunk vagy bármilyen fizikai aktivitást végzünk a napon. De a szakértő szerint nem kell a drága márkákhoz ragaszkodni, az enyhé sózott víz is hasonló hatát képes kifejteni. Érdemes világ színű ruhát viselni, amely visszaveri a napsugarait, és ha érzékenyebb a bőrünk, akkor jó, ha van nálunk naptej is – teszik hozzá.

Arra vonatkozóan is adnak tippeket, hogy az otthonunkban miként vészeljük át ezeket a húzósabb napokat. Tartsuk lehúzva a redőnyöket, és használjunk úgynevezett fényvisszaverő ablakokat. A forróság ideje alatt érdemes kerülni a sütők és kályhák használatát. A cikk idéz egy 2019-es ausztrál tanulmányt is, amely szerint

az elektromos ventilátor használata előnyös, ha meleg és párás az idő, de káros lehet, ha nagy a szárazság.

Hozzáteszik, hogy az olyan olcsó praktikák, mint a lábak hideg vízben áztatása, vagy a jeges törölköző használata is hatékony stratégiák lehetnek. A párátlanítók bár segíthetnek a kényelemben, ne számítsunk arra, hogy érdemben csökkentik a helyiségek hőmérsékletét.

Legyünk figyelmesek!

A kánikulában megnőhet a hőség okozta tragédiák száma is. Ezek elkerülése érdekében

ne hagyjunk se kisgyermeket, se kisállatot a zárt, levegőtlen felforrósodott kocsiban, mert ez a felelőtlenség akár halálhoz is vezethet! És ebben a tévhitekkel ellentétben még a lehúzott ablak sem segít!

Nemrég a Balatontól jelentettek egy ilyen esetet: a kisgyerek magára zárt az autót kulccsal, de kinyitni már nem tudta.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, július közepén a Veszprém vármegyei rendőrséghez érkezett be egy riasztás: egy révfülöpi bevásárlóközpontnál rekedt a kocsiban egy kisgyermek a napon. Amíg szülei vásároltak, bezárta magát, a járművet pedig sem az édesanyja, sem az édesapja nem tudta kinyitni kívülről, mikor visszaékeztek. Mint kiderült a „baleset” azért történt, mert a szülők arra a rövid időre odaadták gyermeküknek az autó slusszkulcsát, hogy játszon vele.

A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók szerencsére azonnal a helyszínre siettek, és betörték a jármű bal oldalán a szélvédőt, így ki tudták nyitni az ajtókat. „Az ijedtségen kívül más baj nem történt, mentő értesítésére sem volt szükség. 

Kérjük, hogy még rövid időre se hagyják gyermeküket felügyelet nélkül az autóban!”

 – idézte a lap a Veszprém Vármegyei Rendőrség Facebook-oldalán közzétett felhívást.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!